Anchetă pe tema cotei de animale sălbatice care trebuie împușcate

urs impuscat brasovProcurorii Curtii de Apel Brasov s-au autosesizat, dupa ce au urmarit reportajele din presă, despre modul in care au fost stabilite in ultimii 10 ani cotele pentru uciderea unor specii protejate de lege.

Anchetatorii sustin ca ar fi vorba despre infractiuni ca fals intelectual, conflict de interese, abuz in serviciu si uz de fals.

Pe de alta parte, vanatorii reactioneaza dur, dupa ce au aflat de la Ministrul Mediului ca nu mai pot sa puna mana pe arma.

Procurorii vor incerca sa afle daca cei implicati in elaborarea studiului care recomanda omorarea a aproape 1.700 de animale salbatice, si care ar fi coordonat aceste cercetari in ultimii 10 ani, ar fi comis sau nu, anumite abuzuri.

Si asta pentru ca cercetatorii sunt angajati atat la Facultatea de Silvicultura din Brasov, cat si la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura, precum si in diverse asociatii private de vanatoare plus ONG-uri.

Ramona Diaconu, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov:  „Avand in vedere de informatiile publicate de presa, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Brasov s-a autosesizat cu privire la comiterea infractiunilor de fals intelectual, conflict de interese, abuz in serviciu si uz de fals”

In vizorul anchetatorilor este tot colectivul de „specialisti” care semneaza studiul platit de Ministerul Mediului cu 30.000 de euro.

Coordonatorul acestuia este Ovidiu Ionescu – seful Asociatiei Vanatorilor Brasov, Prodecan la Facultatea de Silvicultura, salariat la Institutul de Cercetari Silvice si colaborator la Fundatia Carpati – cea pe care a si infiintat-o si unde lucreaza fiica si sotia sa.

Pe lantul semnaturilor aparea si vanatorul Dan Munteanu, de la Academia Romana – care timp de 9 ani ar fi acceptat cotele fara ezitari, dar care anul acesta s-a razgandit. Ministrul Mediului a anuntat ca vanatoarea va fi interzisa de acum incolo pentru urs, lup, ras si pisica salbatica.

Cristiana Pasca Palmer, Ministrul Mediului: „Va fi conceput ca un serviciu de interventie rapida pentru toate cazurile in care omul sau bunurile acestuia sunt amenintate de urs sau de lup sau de alte carnivore mari. Echipele de interventie vor fi formate din angajati MAI. Va fi singura entitate care va beneficia de derogarile Ministerului Mediului si astfel se va elimina suspiciunea ca sub paravanul derogarilor se practica vanatoarea ca agrement sau cu valoare economica.”

Cand a auzit ca orice vanator care impusca un animal protejat de lege este de astazi considerat braconier, seful Asociatiei Vanatorilor din Romania a rabufnit.

Niculae Selaru, presedintele AJVPS: „Masura e irationala si ilegala. Nu e in interesul marilor carnivore. Extragem din populatia de cerb”

  1. Am auzit ca in realitate se ucid bietele animale cu sadism, cu lunete performante cu termoviziune, de la mare distanta. Mari vanatori

    Reply
  2. Am auzit ca singerosul vinator de la Silvicultura e asa de pornit pe impuscat pentru ca acum ceva timp in urma a fost abuzat de un cerb pe cand se apleca dupa un plic

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.