Prima instanță a decis! Braşovenii îşi iau înapoi Cetățuia pe care a pus stăpânire SIF Transilvania

Cetatuia Brasovului

Cetatuia Brasovului

 

18.30 In urma procesului intentat de primarie, Cetatuia de pe Dealul Straja se intoarce in proprietatea statului roman. Municipalitatea a solicitat instantei sa constate ca Aro Palace nu este proprietarul de drept al Cetatuiei si  ca aceasta ar trebui sa fie in proprietatea Municipiului sau a statului roman (carui i-a cerut sa vina ca intervenient), fiind vorba de un monument istoric de interes national.

„Este un moment important pentru Brasov, pentru ca isi recapata unul dintre simboluri, dar si pentru ceea ce inseamna patrimoniul acestei tari. Ii multumesc instantei de judecata pentru ca a vazut in acest proces nu o simpla revendicare imobiliara, ci una care tine de istoria si identitatea acestui oras si, de ce nu, a acestei tari. Sper ca in urmatoarea perioada, impreuna cu Guvernul si Parlamentul Romaniei, sa gasim cea mai buna solutie pentru a reda acest monument istoric brasovenilor si tuturor romanilor, si de a prezenta celor din afara tarii ce inseamna istoria acestui oras”, ne-a declarat George Scripcaru, primarul Municipiului Brasov

Instanta a admis solicitarea Municipalitatii si a dispus radierea din evidenţele de carte funciară a dreptului de proprietate al pârâtei SC Aro Palace SA întabulat asupra imobilului denumit generic ,,Complex Cetate’’, înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp, şi întabularea asupra acestui imobil a dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român.

Obligă pârâta SC Aro Palace SA să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate şi posesie imobilul mai sus identificat. Aceasta hotarare a fost luata in urma constatarii nulitatii absolute a Ordinului Ministrului de Interne nr. 470/1974, a nulitatii absolute parţiale a Ordinului Ministrului Turismului nr. 154/26.04.1991, respectiv a poziţiei nr.10 din Lista anexă a imobilelor care fac parte din patrimoniul SC Postăvarul SA, cu privire la „Complexul Cetate’’ si a nulitatii absolute parţiale a Certificatului de Atestare a Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor seria MO8 nr. 0223, emis de Ministerul Turismului, în data de 15.11.1994, pentru suprafaţa de 5.002 mp, aferentă imobilului,, Complex Cetate’’

Totodata obliga, in solidar, ca Aro Palace, Ministerul Afacerilor Interne, MDRAP, Ministerul Economiei si Autoritatea Nationala pentru Turism sa plateasca primariei cheltuieli de judecata de aproape 30.000 de lei.
Sentinţa nu este definitivă, cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare, cererea de exercitare a căii de atac urmând a fi înregistrată la Tribunalul Braşov.

8.00  Primăria Brașov susţine că trebuie să primească cetatea deoarece este a municipiului, mai ales că Aro Palace, actualul proprietar a primit-o gratis. Cetatea Braşovului este deţinută de compania Aro Palace, al cărei acţionar majoritar este SIF Transilvania.

Cetatea a fost în patrimoniul ONT din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.  Documentele arată că cetatea a fost primită gratuit şi că actualul proprietar nu a dat pe ea niciun leu.

Firma a avut în cetate un restaurant şi o terasă, dar le-a închis anul trecut cu tot cu obiectivul turistic.  Motivul a fost unul pur economic.  Cetatea nu era suficient de profitabilp, iar Aro Palace a încercat să o vândă.

Compania Aro Palace a cerut iniţial  5,2 milioane de euro pentru cetate, dar expertizele au arătat că preţul corect este de 3,3 milioane de euro. Primăria şi-a exercitat dreptul de preemţiune şi a oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat.

Între timp, procurorii DNA au început urmărirea penală in rem în cazul tranzacției prin care Cetățuia Brașovului era cumpărată.

Ulterior, Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţuii. Şanse ar fi mai ales că în Cartea Funciară proprietar este trecut Municipiul Braşov. Procesul a fost intentat încă de anul trecut, dar până acum au fost doar amânări şi s-au invocate tot felul de excepţii, toate respinse. S-a dat un nou termen pe 18 aprilie, când ambele părţii, Primăria şi Aro Palace, trebuie să se prezinte în instanţă.

Între timp însă cetatea a fost lăsată de izbelişte şi se va deteriora continuu deoarec eprocesul va fi unul de durată. Porţile au fost încuiate, iar pe şoseaua de acces a autocarelor şi autoturismelor a fost coborâtă bariera. Turiştii care vin pe jos la cetate sunt dezamăgiţi când văd afişul pe care scrie sec „Închis“. Nu pot face altceva decât să admire puţin oraşul de sus şi să facă apoi cale întoarsă.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via
Copy link
Powered by Social Snap