Fabrica de bere din Brașov, preluată de chinezi?

fabrica-bere-brasovChina Resources Beer Holdings Co, cel mai mare producător chinez de bere, ia în calcul intrarea în competiţia care se anunţă foarte dură pentru preluarea activelor SABMiller din Europa Centrală şi de Est, inclusiv fabricile Ursus Breweries din România, au arătat surse apropiate situaţiei pentru Bloomberg.

ctivele din Cehia, Polonia, Ungaria, România şi Slovacia sunt scoase la vânzare în cadrul preluării de peste 100 de miliarde de dolari a companiei britanice SABMiller de către grupul belgian AB InBev. AB InBev, producătorul mărcilor Budweiser şi Stella Artois, s-a oferit să vândă activele europene ale SABMiller pentru a obţine acordul autorităţilor de reglementare pentru preluare, una dintre cele mai mari din istorie.
Vânzarea, administrată de Lazard în numele AB InBev, este aşteptată să fie lansată la sfârşitul lui septembrie, în condiţiile în care grupul belgian vrea să finalizeze mai întâi preluarea SABMiller, înainte de a începe negocierile pentru brandurile est-europene, care includ liderul de piaţă din Cehia – Pilsner Urquell. AB InBev vrea să  atragă oferte pentru întregul portofoliul de active din Europa Centrală şi de Est, pentru a evita vânzarea pe bucăţi.
China Resources discută în prezent cu consultanţii despre o posibilă ofertă, arată sursele Bloomberg.  La competiţia pentru preluarea afacerilor est-europene ale SABMiller vor participa producătorul japonez de bere Asahi şi câteva grupuri financiare, precum  Jacobs Holding AG, din Elveţia, Kulczyk Investments SA, din Polonia, şi CVC Capital Partners.
Alte trei fonduri de investiţii – KKR, Advent şi Mid Europa Partners – ar putea depune oferte.
Fondurile de investiţii sunt interesate să investească în mărci de bere din Europa Centrală şi de Est, unde consumul de alcool rămâne ridicat, oferind spaţiu de dezvoltare. Pilsner Urquell, de exemplu, are o cotă de circa 40% pe piaţa berii din Cehia, unde consumul pe cap de locuitor este cel mai ridicat din lume. Alte mărci sunt Dreher în Ungaria, Tyskie şi Lech în Polonia, Ursus în România şi Topvar în Slovacia.
Vânzarea, evaluată la 5-7 miliarde de euro, a atras interes din partea unor fonduri prezente în Europa Centrală şi de Est, între care Mid Europa Partners, care este în căutarea unui partener. Fondurile de investiţii de dimensiuni medii discută opţiunile cu fonduri occidentale mari, între care KKR şi Bain Capital din SUA şi BC Partners şi PAI Partners din Europa, scrie News.ro.
SABMiller, al doilea mare producător de bere la nivel mondial, este prezent pe piaţa românească prin intermediul Ursus Breweries, care deţine unităţi de producere a berii la Timişoara, Buzău, Braşov şi o unitate de producţie de capacitate mică la Cluj. Totodată, grupul a achiziţionat în 2009, prin Ursus Breweries, producătorul Bere Azuga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.