Stupini, cartierul unde internetul este mai accesibil decât canalizarea

Trecere de pietoni în Stupini care se termină într-un șanț

Oltenia este regiunea din toate statele din Uniunea Europeană care are cel mai mic număr de locuinţe cu WC în interior. Conform raportului Eurostat, dat publicităţii în ianuarie 2016, 38,1% din locuinţele din România au WC în curte (media europeană fiind 2,7%).

Zona Sud-Vest Oltenia este regiunea „cu cea mai mare pondere a locuinţelor cu toaletă în curte (55,4%)“, conform datelor de la nivelul anului 2011. Românii trăiesc în cele mai mici locuinţe din UE (media e de 40 mp în România, faţă de 90 mp, cât are, în medie, o locuinţă din UE).

Potrivit unui alt studiu realizat de BRAT, accesul la utilităţi este următorul: accesul la electricitate — 99%, accesul la conexiune la internet — 62%, în timp ce 45% dintre persoanele din mediul rural beneficiază de conectarea la reţeaua de apă curent sau canalizare, 36% au baie sau duş în interiorul locuinţei şi 28% au grup sanitar în interiorul locuinţei.

Problema este că în unele cazuri lipsa unui grup sanitar în interiorul locuinţei nu apare doar în mediul rural. La Braşov,  în cartierul Stupini,  cei 6.000 de locuitori nu au acces la canalizare, iar unii dinter ei la apa curentă. Doi constructori au fost schimbaţi în patru ani, dar reţeaua de canalizare nu are nicio şansă să fie gata mai devreme de cinci ani.

Înainte de a deveni cartier al Braşovului, Stupini era doar un sat. Schimbarea de statut a atras după sine şi o majorare a impozitelor. Sătenii plătesc acum taxe de oraş, deşi condiţiile au rămas la fel.

Loading...
 1. Si, pana la urma, cu ce s-au ales locuitorii din Stupini de pe urma faptului ca acum, teoretic, stau intr-un oras? E o situatie foarte incurcata, sa platesti taxe ca unul de la oras, dar sa nu ai parte de conditii civilizate cum are el.

  Reply
 2. vrem canalizare si noi sa nu mai mergem in curte cei de pe str.fanului

  Reply
 3. Verm si noi cei din cartieru Stupini mai exact str.fanului canalizare si utilitati
  gaz metan apa canalizare si iluminat public strazile adiacnte fanului sunt greu de circulat pentru ca primaria nu se ocupa de loc pa mai mult incurca lucrurile cand doresti o autorizatie de contructie pentru impozitul platit ca zona rezidentiala asteptam un raspuns de la primarie pana cand, adera toti locuitorii din acest cartier asteptam un raspuns.

  Reply
 4. Conditiile si le creeaza fiecare, in gospodaria sa. Nu trebuie sa ni se faca canalizare ca sa nu mai mergem la „toaleta” in curte.In Stupini nu este nevoie nici de canalizare, nici de apa potabila. Fiecare locuinta de oamemi gospodari, are fantana proprie si fosa septica. Nu avem nevoie de lucrari inutile, bani cheltuiti aiurea. Majoritatea stuparilor nu se vor racorda la aceste lucrari, repet inutile.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.