Mladen Randjelovic este maestru în preparatele sârbești tradiționale, dar e „mort” după papanași și găluște cu prune

mladen-randjelovic-webIubeşte România şi românii, îi plac la nebunie papanaşii românești şi a plecat din orăşelul natal, după ce a învăţat timp de opt ani să gătească mâncare tradiţională sârbească.

Mladen Randjelović s-a născut în 6 iulie 1985, la Stara Planina, un orașel de munte din Serbia, spre vama cu Bulgaria, asemănător stațiunii Sinaia, situat la 2169 de metri altitudine.

Pasiunea pentru gătit vine din familie. „Tatăl meu nu este bucătar, dar îi place foarte mult mâncarea și găteşte foarte bine și atunci am vrut să fac și eu mâncare ca el. Așa că am fost la școală, la Zajecar, la vârsta de 14 ani, unde am studiat trei ani. Un an jumătate teorie, iar un an şi jumătate practică, la restaurante și la hoteluri, câte trei zile pe săptămână. Jumătate de an, patru zile pe săptămână se făcea practică la școală. Am învățat tot ce înseamnă noţiunile de bază din bucătărie. Munca aceasta este foarte grea şi cui nu îi place îi va fi foarte greu să lucreze în domeniu”, ne spune chef executive Mladen Randjelović.

La 17 ani și jumătate a plecat la Belgrad, unde a studiat la Școală Superioară de Artă Culinară, timp cinci ani. După ce a terminat studiile, a lucrat timp de trei ani la două dintre cele mai vestite restaurante cu preparate tradiționale. La acest moment a fost sunat de un prieten, care lucra în România, și l-a chemat să vină la Braşov.

„M-am specializat pe vechea bucătărie sârbească și pe cea simplă. M-au interesat în mod deosebit rețetele vechi pentru cele mai vestite preparate sârbești şi mă bucur să prezint mâncăturile noastre tradiţionale în toată lumea. În România, prima vizită a fost la Brașov, iar două luni şi jumătate am stat aici. Nu știam limba… Apoi am plecat la Drobeta Turnu Severin, unde am lucrat ca chef executiv timp de un an, tot la un restaurant cu profil sârbesc. Apoi am plecat înapoi acasă pentru o scurtă perioadă de timp și am revenit la Brașov în 2014”, ne povesteşte Mladen Randjelović.

Preparate tradiționale sârbești cu ingrediente locale

platou gratar sarbescTaverna Sârbului este un brand unde se gătește mâncare cu același gust indiferent de locația din România. 70% din meniu este identic în toate unitățile. Majoritatea preparatelor din carne se fac în Sinaia – cârnați de casă, cârnaţi de oaie, jambon de porc, ceafă afumată, mușchi alb afumat, rulada de kaiser, antricot, carnea tocată de vită.

„Totul se gătește pe jar, care dă o aromă deosebită cărnii fripte. Este mult mai bună. Mult mai gustoasă. Carnea este simplă, fără aditivi, motiv pentru care selectarea furnizorului de carne este făcută extrem de atent. Pentru gurmanzi le recomand «mix grill-ul viață sănătoasă» – afumătură, carne de porc, carne tocată de vită și cârnații de casă, pljeskavica, costiță de porc, fripturi de miel și purcel, cu garnituri pe gustul fiecăruia. Nu în ultimul rând, vreau să amintesc de plăcintele cu mere, cu dovleac sau cu brânză”, laudă  preparatele tradiţionale pe care le prepară la Taverna Sârbului chef Mladen Randjelović.

Întrebat ce părere are despre bucătăria românească, tânărul din Serbia spune că îi place foarte mult. A remarcat faptul că, acasă la el, oamenii mănâncă mai mult ca la noi.

„Se mânâncă mult mai multă carne la noi. În România? Aici se mânâncă mai multe legume și mai puțin condimentat. Cât despre preparatele mele preferate de aici… Papanașii îmi plac foarte mult și găluștile cu prune”, ne dezvăluie Mladen.

Ce îi place să gătească cel mai mult?

Mladen Randjelovic„Pljeskavica gurmandului”, cu amestecul de carne tocată, verdeață, cu chilli, șuncă, kaiser, caşcaval. Toate aceste ingredinte tocate se învelesc în prapor. Pljeskavica este suculentă, iar conţinutul pus pe jar ajunge să se frigă în suc propriu, fiind învelit în prapor.

O altă rețetă care îi place în mod deosebit şi o pregătește la Taverna Sârbului din Brașov sunt cotletele de miel la grătar. Mai întâi, cotletele de miel sunt puse la marinat într-o zeamă de vin rose cu rozmarin și apoi sunt puse la fript pe jar.

Recunoaște, totuși, că rețetele pe care le face acasă le-a adaptat la noul loc de muncă, pentru că acelea originale sunt mult mai picante, mai condimentate, dar le-a adaptat pe gustul românilor, care sunt foarte mulţumiţi.

 

Loading...
  1. Culmea! Cea mai buna plescavita am mancat-o in Piata 700, in Timisoara, si nicidecum la Belgrad! Ammancat una mai de Doamne ajuta la Novi Sad dar…departe de cea a sarbilor din Timisoara. Cat despre galustile cu prune sau „gombotii cum spun ungurii”, se fac si-n Banatul sarbesc.

    Reply
  2. Galustele cu prune mancare traditzionala romaneasca?

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.