Despre Aeroport și noul spital al Brașovului

Despre Aeroport și noul spital al Brașovului

Prefectul Ciprian Băncilă, primarul George Scripcaru și președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian Veștea au prezentat stadiile de la această oră pentru realizarea celor mai importante obiective pentru braoveni la aceată oră: aeroportul de la Ghimbav și construirea unui nou spital.

„Trebuie să ne coordonăm şi să fim parteneri. Din punctul de vedere al instituţiei prefectului vom acționa cu celeritate. Am avut o întâșnire fermă în luna mai unde s-au exprimat unele puncte de vedere şi cred că putem merge cu toţi în aceeaşi direcţie. Vrem să facem lucrurile în linişte şi cu respectarea legii. Este foarte important că Primăria Braşov şi Consiliul Judeţean sunt la aceeaşi masă şi au conştientizat că trebuie să realizăm acest obiectiv împreună”, a declarat prefectul Ciprian Băncilă.

Primarul George Scripcaru spune că, pentru Aeroport, nu mai sunt necesare alte discuţii şi să fie informaţi parlamentarii de Braşov: „Este un proiect care le-a fost înaintat, care a fost completat cu toate datele necesare. Acel proiect a parcurs şi etapa de Consiliu Legislativ, care a emis un punct de vedere, iar săptămâna trecută am avut o întâlnire cu dl. prefect şi reprezentanții CJ, cu departamentele juridice, cu directorul Institutului de Cercetare s Cartofului al Sfeclei de Zahăr. Mesajul nostru este ca parlamentarii să suțină acest proiect cât mai repede, pentru a nu mai întârzia, să facă lobby la șefii de partide, la președintele Senatului, pentru a grăbi procedurile de aprobare”.

La rândul său, președintele CJ Brașov, Adrian Veştea, susține că fără a avea o situație juridică certă, nimeni nu poate face nimic în ceea ce privește infrastructura.

El a precizat că în intervalul iulie – august 2016 s-au desfășurat mai multe ședințe tehnice organizate din inițiativa acestuia, cu participarea avocaților care colaborează cu CJ Brașov, a personalului CJ Brașov și a deputatului Gabriel Andronache în calitate de coordonator al Grupului de Lucru constituit la Comisia Juridică a Camerei Deputaților pentru proiectul privind Aeroportul.

Ce se întâmplă cu cele două inițiative legislative pentru terenul Aeroportului

În luna iunie 2016, s-a înregistrat la Senatul României inițiativa legislativă prin care se dorește actualizarea datelor cadastrale din anexa la Legea privind Aeroportul Brasov, pentru a permite astfel continuarea investiției; în prezent acest proiect nu este încă în procedură legislativă, fiind la Biroul Permanent al Senatului care așteaptă punctul de vedere al Guvernului pentru a-l repartiza către Comisia Juridică a Senatului (prin urmare, nu se poate face niciun demers legislativ până la intrarea în circuitul legislativ a proiectului, în luna septembrie).

Deoarece nu a fost aprobată procedură de urgență pentru proiectul menționat mai sus, tot în luna iunie 2016, deputații de Brașov au identificat o soluție pentru urgentarea adoptării unei soluții legislative, prin retrimiterea la Comisia Juridică și adoptarea unui raport favorabil al proiectului, prin care se dorește stabilirea momentului de la care începe să curgă termenul de 5 ani pentru realizarea investiției Aeroport Internațional Brașov Ghimbav.

După aceste două momente, în luna iulie 2016 s-a înregistrat în concret manifestarea de voință a Primăriei Brașov, prin adresă scrisă, care își arată disponibilitatea de a participa la realizarea Aeroportului sub condiția legală de a fi partener-coproprietar pe terenul prevăzut în legea pentru aeroport.

Soluții juridice pentru deblocarea situației

Potrivit deputatului Gabriel Andronache, pașii pentru a rezolva legsialtiv aceată chestiune sunt următorii:

 1. Proiectul aflat la Camera Deputaților va fi pus în așteptare (amânată dezbaterea în Comisia Juridică), deoarece acest proiect nu poate răspunde, pe procedură, noului context privind implicarea Primăriei Brașov în realizarea obiectivului de investiții „Aeroportul Brasov”.
 2. Proiectul aflat la Senat va fi susținut pentru adoptare, cu luarea în considerare a obiecțiunilor conținute în avizul Consiliului Legislativ și a observațiilor care se vor regăsi în punctul de vedere al Guvernului (acesta va fi redactat, conform procedurii, având în vedere opinia Prefectului Județului Brașov și a Institutului Cartofului). Deoarece propunerii legislative nu i s-a aprobat procedura de urgență, solicităm senatorilor de Brașov, din tot spectrul politic, să facă demersurile legislative necesare pentru adoptarea în primele săptămâni din luna septembrie 2016 a proiectului de lege în prima cameră sesizată (Senatul României), urmând ca ulterior, cu sprijinul tuturor deputaților din Circumscripția Brașov, să fie adoptat în Camera Deputaților. Atragem atenția că în procedură normală proiectul va fi adoptat de Senat în 7 luni, adică în luna februarie 2017, ceea ce va face imposibilă reluarea lucrărilor anul viitor.
 3. Proiectul de la Senat va fi amendat astfel încât să permită menținerea în proprietatea administrației locale a investiției, ținând astfel cont de recomandările Curții de Conturi, și va statua modalitatea juridică de implicare a Primăriei în realizarea obiectivului, după concretizarea acesteia prin comisia de lucru comună CJ – Primărie.
 4. Proiectul de la Camera Deputaților va fi ținut în așteptare până la adoptarea și transmiterea celuilalt proiect de la Senat către Camera Deputaților și ulterior respins/adoptat în funcție de evoluția legislativă.

„Facem apel către toți parlamentarii de Brașov să sprijine implementarea acestor etape, pentru că fără sprijinul majorității parlamentare, proiectul aeroportului va rămâne blocat!”, a afirmat Veştea.

Pentru noul spital mai sunt necesare 11 ha de la Institutul Cartofului

Principala problemă pentru demararea proiectării unui nou spital la Brașov este stabilirea locului unde acesta va fi construit.

Primarul George Scripcaru a precizat Scripcaru că au fost mai multe întâlniri și la nivel de șefi de instituții, prefect, și cu conducerea Asociației Noul Spital al Braşovului, „ne-am întâlnit şi cu ministrul Sănătății și un reprezentant al Ministerului de Finanțe și am stabilit un cadru de lucru și am făcut un material justificativ împreună cu Consiliul Județean, iar Prefectura lucrează la un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului referitor la amplasamentul viitorului spital”.

„Noi trebuie să ne facem treaba așa cum am convenit. Suntem în grafic, am stabilit locația în zona centrului de Cercetare de la Universitatea Transilvania, respectiv la centrul de afaceri care se realizaează cu fonduri europene de către municipalitate (în Bartolomeu). Acest proiect de ordonanță a fi înaintat Guvernului. Suprafaţa e bine să fie cât mai mare. Noi avem acolo o supraaţă de 7 ha, proprietatea municipiului Brabşov, la care putem adăuga încă 11 ha care sunt acum în adminsitrarea Institului de Cercetarea a Cartofului și Sfeclei de Zahăr. Dacă am reuşi acest lucru, am putea discuta de un proiect foarte amplu”, a delcarat Scripcaru.

Ulterior, trebuie făcut Studiul de Fezabilitate, care să stabilească indicatorii tehnico-economici. Municipul poate, apoi, aloca finanțare pentru SF și pentru componenta de infrastructură. Pe partea de Proiect tehnic intră Consiliul Județean. EDilul spune că, fără a se hazarda, crede că va fi o investiție de peste o sută de milioane de euro.

Președintele CJ, Adrian Veștea este mulțumit că „avem deja o localizare, iar după ce Guvernul ne va transmite acea suprafaţă de teren, noi putem să facem ulterior paşii necesari implementării acestui proiect”.

 

 

Loading...
 1. A venit si conu Andronache sa ia cireasa. Pana acum a mancat vreo 5 kile degeaba. Asta cu conclavu de sustinere se pune la impresionarea fraierilor. Cati or mai fi. Aeroport la Brasov: NU VA FI NICIODATA !!!

  Reply
  • Uite-l si pe SCRIPCARU cum se uita dupa avioane.Ce este mai distractiv, faptul ca vin o gramada de operatori sa administreze un teren viran al nimanui.Pe scurt, avem piloti de formula 1 sa conduca o caruta trasa de un magar. AERO.tata..BG— tata

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.