Cine greşeşte? Guvernul sau … Guvernul?

dan grigorescuGuvernul României, printr-o propunere de ordonanţă de urgenţă lansată de Ministerul Educaţiei în dezbatere publică, promovează un program-pilot care prevede ca elevii să primească pe timpul anului şcolar 2016-2017 o masă caldă sau un pachet alimentar în valoare de 7 lei pe zi. Vor beneficia de acest sprijin numai elevii/preşcolarii prezenţi la activităţile didactice.
OBSERVAŢII: Limita valorică de 7 lei/zi a mesei calde sau pachetului alimentar va putea fi modificată în funcţie de evoluţia preţurilor. Finanţarea proiectului se va face de la bugetul de stat şi bugetele locale.

În acelaşi timp, acelaşi Guvern al României, prin HG 429/2008, impune, de mai bine de 8 ani, nişte norme de hrană aberant de mici în instituţiile spitaliceşti din responsabilitatea Ministerului Sănătăţii. Practic, oricărui pacient „obişnuit” internat în orice spital public din România i se alocă 7 lei (cu TVA inclus) pentru cheltuielile cu hrana zilnică.

Fiind vorba de pacienţi adulţi cărora trebuie să li se pregătească nu mai puţin de TREI (3) mese pe zi (mic dejun, prânz şi cină), logica elementară ne spune că ori valoarea mesei calde a prânzului copiilor şcolari este prea mare, ori că valoarea alocată alimentaţiei zilnice a pacienţilor internaţi este mult prea mică.
Corect, nu?

Iar dacă mai luăm în considerare valoarea alimentaţiei zilnice pentru copiii internaţi, aşa cum apare în HG 429 (cei cu vârsta cuprinsă între 0 şi 3 ani – 6 lei pe zi, cei cu vârsta cuprinsă între 3 şi 16 ani – 7,80 lei pe zi) rezultă din nou, logic, că spitalele au voie să pregătească micul dejun şi cina cheltuind doar 0.80 lei!
Corect, nu?

Nu ştiu nici până acum de ce iniţiativa Ministerului Sănătăţii din 2015 de a mări valoarea normată a cheltuielilor cu hrana pacienţilor internaţi nu a fost finalizată, atât timp cât actualizarea nivelului alocaţiilor de hrană era perfect motivată de evoluţia preţurilor la mărfurile alimentare în perioada mai 2008-februarie 2012. Iar dacă recitiţi mai sus, în cuprinsul OBSERVAŢIILOR, valoarea mesei calde a şcolarilor va putea suferi modificări pe acest criteriu.

De unde bani, ar putea întreba unii… Simplu, pentru că, spre deosebire de hrana şcolarilor, care va fi plătită din bugetele autorităţilor publice locale, diferenţa generată de actualizarea valorii hranei din spitale nu necesită prevederi bugetare suplimentare, ea (diferenţa) putând fi suportată din tariful pe caz decontat de CNAS. De exemplu, cât ar reprezenta o diferenţă de 4 lei pe zi pentru fiecare bolnav cu o durată medie de spitalizare de 5 zile? 20 de lei din totalul de peste 1600 de lei?

Adică o influenţă de 1,25% ar fi prea mare pentru a oferi hrană pacienţilor, în contextul în care şi alimentaţia face parte din terapia zilnică a acestora?

Domnule Ministru Vlad Voiculescu! Doamnă Secretar de Stat Monica Althamer!
Rezolvaţi şi această problemă! Indiferent ce vor spune managerii de spital! 3,7 lei este un flacon de Oxacilină de 1 g. Credeţi că nu ar avea de unde? Ar avea, vă spun eu.
Iar pacienţii vă vor fi recunoscători! Dacă nu cumva şi unii manageri de spital cu suflet.
Eu, unul, cu siguranţă!

dr. Dan Grigorescu

Leave a Reply

Your email address will not be published.