Concert Camerata Infantis, la Sala Patria

sala patria brasovFilarmonica Brașov și Liceul de Muzică „Tudor Ciortea”, alături de Asociația Română a Artelor Olimpice și ansamblul reunit al fostului cor de copii „Camerata Infantis”, al căror președinte și respectiv dirijor este Maestrul Nicolae Bica, invită publicul brașovean la un concert extraordinar în ton aniversar intitulat „Remember Camerata Infantis”.

Renumitul cor format de Maestrul Bica la mijlocul anilor ’70, ai cărui membri au fost supranumiți de ziarul francez Le bien public ‘copiii cu glasuri de aur’, se reunește după mai mult de 40 de ani de la înființare. Concertul ‘Remember Camerata Infantis’ va avea loc duminică, 14 august 2016, la ora 19.00, la Sala Patria.

‘Camerata Infantis’ a fost o formație camerală alcătuită din 30-35 de eleve de la școala de Muzică din Brașov, cu vârste cuprinse între 10 și 16 ani, selecționate pe baza calităților lor muzicale. Fetele aveau voci frumos timbrate dar și rezultate bune la învățătură, și apreciau activitatea în echipă, într-un regim de muncă de performanță.

‘Camerata Infantis’, condusă de Maestrul Nicolae Bica, a avut numeroase participări la festivaluri corale naționale și internaționale încununate de premii importante printre care Discul de Aur al Academiei Charles Cross (Franța 1977) și Colierul de Argint al Festivalului Internațional de Folclor de la Dijon (Franța 1977), premiul I la toate edițiile concursului ‘Cântarea României’, premiul III la Festivalul mondial pentru muzică și artă interpretativă (Viena 1979), premiul II la Concursul Internațional Coral de la Llangollen (Țara Galilor 1980).

Iată câteva extrase din presa vremii: ‘Ceea ce ne-a oferit profesor Nicolae Bica — un dirijor de cor de talie mondială — cu corul său de cameră, se învecinează cu miracolul’ (Siegener Zeitung 1979). Ziarul Schwabmunchner Allgemeine din Germania scria despre ‘perfecțiunea sonoră a acestor fenomene vocale est-europene’ (1981) iar ziarul Schwarzataler Bezirksbote din Austria consemna în 1994: ‘Măiestria interpretării, perfecțiunea vocală care-ți taie respirația, cât și repertoriul bogat, asigură acestor fete un loc de vârf între corurile de copii din lume.’

Dicția perfectă, calitatea emisiei vocale, precizia în atac, sensibilitatea stilului, excelenta culoare a sunetului și omogenitatea vocilor, alături de repertoriul inedit, au adus acestui cor de excepție și dirijorului Nicolae Bica un renume la nivel mondial în perioada 1975-1995. Corul a avut turnee de succes în Austria, Franța, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Japonia. Ultimul concert al ‘Cameratei Infantis’ a avut loc în Brașov, cu ocazia vizitei Altețelor Sale Imperiale ale Japoniei în 1995, la Cercul Militar.

În prezent cel puțin de 14 foști membri ai ‘Cameratei Infantis’ performează în domeniul muzicii ca profesioniști ai vocii cântate, în țară sau în străinătate, printre care: Mihaela Ungureanu Binder, Ileana Tonca și Teodora Gheorghiu Spiess (soliste la Opera de Stat din Viena), Aurora Micu Penna (solistă de operă și profesor de canto la Universitatea din New Jersey, USA), Aurelia Florian (soprană la Opera Germană din Berlin), Antonela Bârnat (solistă la Opera Națională București), Ramona Gabriela Peter (Opera Națională din Florența), Andrada Mureșan (dirijor al corului de fete de la Colegiul Național ‘Andrei Șaguna’ Brașov și membru fondator al Cvintetului ‘Anatoly’).

‘Camerata Infantis’ a înregistrat primul disc la Electrecord în 1978 — compozitorul Tudor Ciortea spunea în cronica acestui disc: ‘Cine a auzit cântecul acestor copii, nu-i mai poate uita niciodată.’. Vocile generațiilor 1981 și 1994 au fost și ele înregistrate pe două discuri Electrecord. Acestor înregistrări li se adaugă și altele la Radioteleviziunea Română, BBC sau Radio France.

Concertul aniversar din 14 august 2016 are tocmai această menire, de a reaminti publicului meloman de ‘copiii cu glasuri de aur’ printr-o reuniune extraordinară a celor trei generații (1978, 1981 și 1994) și prezentarea unui repertoriu din perioada de aur a corului ‘Camerata Infantis’, dirijat de Maestrul Nicolae Bica.

Loading...
  1. Din pacate nu sunt sunt trecute nume de rezonanta din acest cor, care sunt artiste de calitate in lume.
    Sa mai asteptam….poate apar!!!!!!!!!!!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via