Din 6 iunie Garda de Mediu va sancţiona drastic salubrizarea defectuoasă din judeţ

adrian gaborVicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor, a declarat, astăzi, că a avut o întâlnire cu operatorii din judeţul Braşov  care ridică deşeurile, la care au participat prefectul APM şi comisarii Gărzii de Mediu.

„Din păcate, situaţia este foarte rea. În următoarea perioadă Consiliul Judeţean, care răspunde cu localităţile, nu vor putea atrage fonduri europene pentru că nu vom ajunge niciodată la un operator unic. Din această cauză, trebuie să facem un plan de management al deşeurilor cu UAT-urile şi fiecare operator”, a precizat Gabor.

În 2015 – peste 48.827 de tone de gunoi au fost depozitate la rampa ecologică. Problema pe care a constatat-o conducerea administraţiei judeţene este că cele mai multe unităţi adminsitrative nu au contract cu depozitul ecologic de la Braşov.

Oraşul Victoria le duce în zona Sibiu şi Mediaş, iar cei de la Buneşti la Sighişoara, dar mai sunt peste 20 de localităţi care nu au contracte nici de depozitare, nici de salubrizare. Mai mult, la această oră, comunele Şoarş, Racoş şi Dumbrăviţa nu au contracte de operator.

„Ca să nu se interepreteze electoral, după 6 iunie, Garda de Mediu va aplica legea, iar amenzile nu sunt chiar foarte mici. Până atunci au termene de conformare. Dar până la acest termen atât UAT-urile, dar şi societăţile, trebuie să facem un dosar din care să dăm rezultatele pe ultimii trei ani, ca să putem face un proiect real de management al deşeurilor. Ei au tot scăzut cifrele că să nu-i prindem că au depozitat pe unde au depozitat, cum e cazul Galaţi de la Făgăraş.  Trebuie să facem staţii de transfer, să facem o rampă ecologică ca aceea de la Săcele în zona Rupea Făgăraş, ca să nu mai coste foarte mult transportul”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

Din vechiul Plan Judeţean de Gestionare a Deșeurilor, care trebuia să fie pus în practică dacă s-ar fi obţinut fonduri europene, a fost eliminată partea cu incineratorul care ar fi trebuit realizat la Tărlungeni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.