blog-logo

Oameni de lângă noi: Rareş Petre Năstase

Oameni de lângă noi: Rareş Petre Năstase

Cu ocazia săptămânii voluntariatului, newsbv.ro vă va prezenta oamenii de lângă noi care au optat să se pună în slujba comunității. Sunt oameni pe lângă care trecem zilnic, pe stradă, oameni care nu ies cu nimic în evidență, care nu vor titluri sau medalii. Sunt eroii necunoscuți ai zilelor noastre…

Rareș Petre Năstase are 23 de ani, este student la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității Transilvania Brașov şi este cadru militar în Ministerul Apărării Naționale. Din 2010 a ales să fie voluntar în cadrul Asociația de Servicii Sociale Scut.

„M-am hotărât să fac voluntariat pentru că mi-am dorit să ajut alti oamenii, iar la rândul lor și ei sa poată ajuta mai departe. Ca voluntar, merg peste tot unde este nevoie de mine și pot să fiu de folos cu abilitătile și cunoștințele mele”, ne spune Rareș Peter Năstase.

În cadrul Asociației de Servicii Sociale Scut, Rare; este implicat în mai multe prgrame. Unul dintre acestea este „The Duke of Edinburgh’s International Award for Young People”. Din 2010, el este instructor pe secțiunea de „Aventură” a programului Award, atât pentru tineri din comunitate, cât și pentru tineri din centrele de plasament și cu dizabilități.

„Avem sesiuni de pregătire în care învățăm despre cum să ne descurcăm pe munte, ce reguli trebuie să respectăm, echipamentul necesar, măsuri de prim ajutor. Împreună cu participanții la program, stabilim scopul călătoriei de aventură, locația și apoi începem să planificăm. Organizăm călătorii de antrenament câte sunt necesare, apoi plecăm în drumeția finală, unde tinerii vor fi evaluați. Cel mai mult îmi place că în timpul instruirii, tinerii învață să lucreze împreună ca o echipă, să își rezolve conflictele și să se descurce în situații neprevăzute și provocatoare. Cam la fel cum se întâmplă și în viața de zi cu zi. Deci, este o pregătire pentru viață”, ne spune Rareş.

La Centrul de Zi SCUT a întâłnit pentru prima oară persoanele cu probleme cronice de sănătate mintală. De luni până vineri, ei vin la centrul de zi și participă la tot felul de activități: ergoterapie, artterapie, club de lectură, de film, arta culinară și altele.

Alte articole:   VIDEO Primele declarații ale primarului George Scripcaru după închiderea urnelor

Aici, el particip la grupul de discuții, unde asistă psihologul care moderează grupul și intervine atunci când i se solicită sprijinul. Sunt abordate probleme de interes alese chiar de către beneficiari: sănătatea mintală și boala psihică, managementul stresului, alimentația naturistă, sportul și sănătatea, petrecerea timpului liber și altele.

Este „sufletul” evenimentelor

Întotdeauna i-a plăcut să cânte și să fac lumea să se simtă mai bine, mai veselă și mai încrezătoare prin muzică. La un moment dat, cei de la SCUT i-au propus să organizeze un spectacol pentru strângere de fonduri și materiale igienico-sanitare destinate persoanelor cu dizabilităti. Așa a apărut spectacolul „Cântec cu SCUTec”, în urma căruia au fost obținute produse sanitare pentru două luni.

„Am participat și la organizarea altor evenimente ale Asociației SCUT: «Biblioteca Vie», spectacolul caritabil «Daruri și vise», «Ziua Porților Deschise». Ce face un voluntar aici? Cam de toate: promovare, pregătirea spațiului (ultima dată am stat două săptămâni pe șantier la renovarea casei SCUT), primirea invitațiilor, protocol etc. Ca și voluntar la SCUT poți învăța multe lucruri noi. Dar cel mai frumos este că întâlnești oameni diferiți și, uneori, reușești să îi ajuți. Iar ei ajută mai departe, la rândul lor”, își expune crezul de voluntar Rareș Năstase.

Q&A

Rep.: Povestește-ne cea mai emoționantă , cea mai de impact întâmplare din activitatea ta de voluntar.

R.P.N: Cel mai emoţionant moment din activitatea mea de voluntar a fost cel în care am cunoscut persoanele cu probleme cronice de sănătate mintală de pe centrul de zi. Deși au dificultăți majore, au și puterea să treacă peste. Au puterea de a continua. Indiferent de câte ori cad, cumva, reușesc să se ridice și să meargă mai departe. Din acest motiv am și vrut să mă implic în renovarea casei SCUT. Pentru ei, acest loc este ca o a doua casă. Aici, se simt ca într-o familie. Și am vrut să fiu şi eu unul dintre oamenii care le oferă un cămin nou, mai spaţios, mai luminos, în care să facă și mai multe activități prin care să conștientizeze cât de puternici sunt.

Alte articole:   Bărbat încătușat la Prejmer, după ce a făcut un scandal monstru lângă o secție de votare

Rep.: Spune-ne de ce crezi că ar trebui ca oamenii din comunitate să facă voluntariat?

R.P.N: Oamenii din comunitate ar trebui să facă voluntariat pentru a fi un bun exemplu pentru ceilalți și pentru a da mai departe ceea ce știu. Ar asigura continuitatea lucrurilor și cunoașterea lor nu s-ar pierde odată cu ei.

Rep.: Ce înseamnă Săptămâna Națională a Voluntariatului pentru tine?

R.P.N: Pentru mine, SNV-ul este o oportunitate de promovare a voluntariatului și de a atrage cât mai multe persoane spre voluntariat. Ar fi frumos ca, în această săptămână, toată lumea să își rezerve o oră pentru voluntariat. O săptămână în care se dăruiește și se dă mai departe …

Alte articole:   PAID: Numărul locuinţelor asigurate obligatoriu a crescut cu 3,1% în august

Cristina Mirică

Distribuie dacă îți place!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate