Containerele îngropate ar putea aduce ieftinirea gunoiului

Containerele îngropate ar putea aduce ieftinirea gunoiului

Primăria Braşov a obținut deja primele șapte certificate de urbanism din cele 14 vizate pentru amenajarea de containere de gunoi îngropate, care fac parte dintr-un proiect-pilot pe care municipalitatea vrea să îl implementeze și la Brașov.

Primarul George Scripcaru a precizat că urmează să fie pregătită documentația necesară în vederea obținerii autorizației de contruire, iar în următoarele luni cel puțin 14 platforme îngropate să fie funcționale.

Decizia a fost luată ca urmare a problemelor cauzate de persoanele care scormonesc în gunoaie, motiv pentru care au fost selectate zone relevante pentru a extinde ulterior acest proiect la nivelul întregului oraș.

„Dacă vom implementa acest sistem, vom putea aplica și tarife diferențiate, respectiv prețuri george scripcarumai mici pentru cei care aruncă deșeurile reciclabile separat. Putem adopta sistemul din Norvegia, unde fiecare cetățean are o cartelă pe care o pontează atunci când își aruncă gunoiul. De exemplu, dacă aruncă reciclabile, acumulează o anumită sumă pe cartelă, iar dacă aruncă gunoi menajer, i se scade o anumită sumă. Acest proiect este unul de viitor, însă în primul rând vrem să îngropăm containerele de pe toate străzile din oraș, astfel ca să scăpăm de problemele cu care ne confruntăm în prezent”, a explicat primarul George Scripcaru.

Cum arată și unde vor fi montate?

Sistemul constă de fapt în patru containere de câte 300 kg capacitate, două fiind pentru deșeurile reciclabile și două pentru gunoiul menajer, îngropate sub platforma de beton. Sistemul funcţionează ca un lift, iar maşina firmei de salubrizare este dotată cu o pompă hidraulică. Aceasta se conectează prin intermediul unui furtun la platforma pe care stau coşurile de gunoi și care, prin presiune, ridică fiecare container.

Sistemul are avantajul că face să dispară mirosurile neplăcute și, în plus, nu permite accesul în interior. Costul estimat al unei platforme este de 15.000 de euro, iar o parte din investiţie va fi recuperată prin valorificarea deşeurilor reciclabile, ”furate” în prezent de căutătorii în gunoaie.

Varianta mai ieftină este un sistem unde ridicarea se face manual. Proiectul pilot include ambele modele, în așa fel încât șă se poată testa care este cel mai avantajos din punct de vedere al costurilor și beneficiilor.

Locurile în care municipalitatea dorește să amenajeze cele 14 platforme de gunoi îngropate sunt: strada Vișinului nr 2, strada Soarelui nr 10, strada Zizinului nr 80,  strada Arinului nr 2, strada Carpenului nr 4, strada Al. Sahia nr 18, strada Pieței nr 6, Calea București (zona Județean, în spatele Băncii Carpatica), Aleea Constructorilor la intersecția cu G-ral Mociulschi (lângă Biserica Sf. Dumitru), la intersecția dintre Bronzului și Independenței, pe strada Dimitrie Anghel, pe B-dul Gării (zona Blocului Căprioara), strada Mihai Viteazu (după Aulă) și la intersecția din străzile Pașcani și Ungheni, în Triaj. Pentru primele șapte platforme, au fost obținute certificatele de urbanism, iar pentru restul, acestea urmează să apară.

Scurt istoric al platformelor îngropate, în România

În mai multe mari oraşe din ţară, printre care Capitala sau Ploieştiul, au fost implementate deja astfel de noi sisteme cu pubele îngropate. Sistemul, mult mai scump decât clasicele containere, este folosit şi în Germania şi Danemarca.

În județul Brașov, doar în orașul Predeal a fost implementat un astfel de proiect pilot în cartierul Social și ANL, care și-a dovedit eficiența, locatarii din zonă scăpând în primul rând de urșii care veneau să se alimenteze de la pubele, dar și de șobolani.  În anul 2006, a existat chiar și la Brașov un proiect pilot pentru montarea de pubele subterane, în Răcădău, însă acestea aveau rolul de a ține doar urșii departe de gunoaie.

Reorganizarea platformelor de gunoi din Brașov a început încă din anul 2004, când au fost stabilite amplasamente pentru platformele de gunoi din cartiere, platforme care, după betonare, au fost înconjurate cu gard. Intrarea trebuia făcută cu cheia, însă fie cetățenii arondați fiecaărei platforme „uitau” să încuie poarta, fie încuietorile saau gardurile erau vandalizate, cert este că principalele probleme – cea a miroului urât și a împrăștierii gunoaielor de către căutătorii în gunoi- nu au fost depășite definitiv.

În plus, o parte dintre aceste platforme sunt ocupate o mare parte din zi de către oameni ai străzii care creează disconfort cetățenilor din zonă. În prezent, în municipiul Brașov sunt 450 de platforme unde se strâng deșeurile de la asociațiile de proprietari.

 

Loading...
 1. IN SFARSIT UN PROIECT ADEVARAT PENTRU BRASOV,,,IN ACEST FEL VOM SCAPA DE ARMATA DE TIGANI CE ISI FAC VEACUL PE LA CONTAINERE,VOM SCAPA DE MIROSURILE NEPLACUTE,DE CONTAINERELE SLINOASE ,DE GUNOAIELE INPRASTIATE DE VANT ……..FELICITARI

  Reply
  • Cred CA nu stiti despre ce vorbit !
   15.000 euro cat o GARSONIERA- costruirea unui bucar in care apa, microbii au conditii excelente cu toata dezinfectia zilnica. Apoi calificarea si calificarea oamenilor din salubritate…..
   In America gunoiul se colecteaza in pungi si cell reciclabil in cutii si orasele sunt curate. Suntem noi Mai bogati ?

   Reply
   • ai fost tu in america ? umbla sobolanii si boschetarii prin New York si Washington … ; in Brasov e bine d.p.d.v a ”microbilor”.

    Reply
    • Am fost in America de vreo 4 ori si am locuit in casa si apartment in Chicago
     Colectarea gunoiului se face mult mai simply decat in Europa.
     Este adaptat nivelului de civilizatie al tuturor. La fel de ex. In Danemarca, Olanda sau Germania unde am Stat cateva saptamani.
     Numai noi umblam ,cu fundul gol, dar cu tehnologie pentru milionari

     Reply
  • Noroc cu alegerile. Că ne dăm seama cât de multe NU au făcut ăştia din primărie până acum. Petre, Petre, ce ţi-au dat ei ţie, de te-au convins să INPRASTII astfel de gogoşi?

   Reply
 2. Cred CA este o greseala
  Mirosul si microbii se dezvoltamai bine in spatiii intunecate, umede care vor trebuie drenate, spalate si dezinfectate zilnica cu costuri mari.
  Cunoscand calificarea oamenilor din salubritate in cateva luni mirosuri, microbii si costurile sprite vor create nemultumiri.
  Apoi15.000 euro COSTAL UNEI GARSONIERE -realizati enormitatea !-mi se pare o afacere oneroasa

  Reply
 3. Beneficiarii sistemului nu vor fi cetăţenii. Cel mai câştigat va fi „intermediarul” afacerii, la care se adaugă: firma care va vinde containerele, firma de salubritate, firma care va vinde maşinile de gunoi cu pompele lor cu tot, firma cu cartelele, firmele cu reciclabilele. În nici un caz cetăţeanul. El va plăti mai puţin, dar nu se spune cu cât. Eu zic că cu 1 eurocent mai puţin, plus că plăteşte prin buget „garsonierele” de 15.000 de euro bucata. Nu uitaţi dezinfectanţii! Cine se bagă, că hexifarma are o jenă.

  Reply
 4. Vom avea spital, blocuri ANL , aeroport si acum containere ingropate. Stimabilul domn infractor din imagine este cumva primarul in functie de vreo 8 ani si la „butoane’ de vreo 26? Eu zic sa candideze la Codlea. Va fi mai aproape de realitatea viitoare..CU certitudine, FARA promisiuni.

  Reply
 5. Pe stradă Lacurilor nr 9 a fost un punct termic, acum este doar o ruină, cărămizile cad pe locurile de parcare,pun în pericol viața copiilor ce se joacă pe sub ziduri . Dacă s-ar demola la subsol s-ar putea amenaja spatii pentru containere, la suprafață s-ar putea amenaja 20 locuri de parcare, exact cam câte cereri ar fi

  Reply
 6. […] îngropate, se poate discuta chiar despre o ieftinire a serviciului de salubritate (amănunte AICI). Mai mult, în februarie 2017, se discuta chiar despre primele 14  locuri din Braşov unde se vor […]

  Reply
 7. […] îngropate, se poate discuta chiar despre o ieftinire a serviciului de salubritate (amănunte AICI). Mai mult, în februarie 2017, se discuta chiar despre primele 14  locuri din Braşov unde se vor […]

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.