VIDEO De Ziua Mondială a Sănătății, nu putem asigura  asistenţa medicală a copiilor noştri

VIDEO De Ziua Mondială a Sănătății, nu putem asigura  asistenţa medicală a copiilor noştri

medic scolarObservăm pe zi ce trece că ceea ce cândva era normalitate, acum a devenit raritate: cabinetul şcolar sau cabinetul stomatologic. Deşi legislaţia în vigoare garantează dreptul la asistenţă sanitară gratuita pentru copiii, constatăm că realitatea ne demonstrează în ultimele norme emise de către CNAS că este doar vorbărie goală.

Consiliul Local prin serviciul de specialitate are doar 43% din bugetul necesar asigurat

În 7 septembrie 2011 a fost emis Ordinul comun  al Ministerului Educaţiei, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Tineretului Nr. 5298/1668  pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos.

adrian oprica„Conform ultimilor modificări acest ordin comun nu poate fi aplicat în momentul de faţă deoarece Consiliul Local prin serviciul de specialitate nu dispune de fondurile necesare implementării sale, la Braşov, bugetul fiind acoperit doar în proporţie de 43% din necesar. Acest buget asigură conform legislaţiei în vigoare doar cheltuielile necesare cu salariile personalului medical, fără a include cheltuielile cu medicamente, dispozitive medicale sau consumabile”, a precizat președintele organizației municipale a PNL Brașov, consilierul local Adrian Oprică.

Acest buget sărac alocat de către Ministerul Sănătăţii a condus realizarea unei prioritizări a asistenţei medicale la nivelul unităţilor şcolare. Consiliul Local a analziat disponibilităţile bugetare și a decis că există două priorităţi:

  • 1.      Asigurarea asistenţei medicale în sistemul preşcolar, în grădiniţe, considerând că la nivelul acestora monitorizarea stării de sănătate este foarte necesară;
  • 2.      Crearea structurilor medicale la nivelul tuturor grădiniţelor reduce riscurile de îmbolnăvire al preşcolarilor, permite o monitorizare epidemiologică eficientă şi asigură cadrul necesar apariţiilor toxinfecţiilor alimentare prin urmărirea parametrilor de siguranţă alimentară.

„Aceste principii admise de către Consiliul Local garantează respectarea în totalitate a ordinului comun al celor trei ministere mai sus amintite. Astăzi, la Braşov, A asigurat la nivelul tuturor grădiniţelor funcţionarea cabinetelor de asistenţă medicală. Atât a permis alocarea bugetară. Mai mult, acest buget de 43 % asigură doar plata unei asistente medicale în fiecare grădiniţă. Deşi normal ar fi să avem şi medic în aceste cabinete, pentru plata acestora nu mai există fonduri, iar bugetul local nu are dreptul legal să le asigure. Nu mai aducem în discuţie cabinetele stomatologice şi psihologice, acestea reprezentînd un “lux” în viziunea Ministerului Sănătăţii, acesta demonstrîndu-şi iresponsabilitatea în ceea ce priveşte sănătatea şi viitorul copiilor noştri”, a precizat Oprică.

Acesta precizează că, la nivelul unităţilor şcolare, situaţia este un dezastru total, din cauză că forul legislativ local nici nu poate aloca fonduri pentru plata salariului personalului medical – conform legislaţiei în vigoare – dar nici nu primeşte fonduri de la Ministerul Sănătăţii pentru asigurarea acestora. Mai mult, deşi am făcut şi facem eforturi deosebite în asigurarea infrastructurii cabinetelor şcolare nu dispunem de fondurile necesare asigurării minimale a asistenţei medicale prin plata unui asistent medical şcolar în fiecare unitate de învăţământ. Realist, astăzi o singură unitate şcolară are asigurată asistenţa medicală: Şcoala Generală Nr.2, care are un cabinet cu o asistentă.

Din păcate, Ministerul Sănătăţii și Casa Naţională de Asigurări de Sănătate ignoră deliberat acest act normativ şi pune Consiliul Local într-o situaţie deosebit de delicată: imposibilitatea aplicării ordinului comun.

„Oricât de multă voinţă am avea în calitate de consilieri locali, oricât de bine ar fi organizat serviciul de specialitate – şi vă garantăm că la Braşov aceste lucruri sunt foarte bine organizate – din cauza Ministerului Sănătăţii şi CNAS nu ne putem face datoria faţă de elevii braşoveni, faţă de părinţii acestora aceştia fiind însă obligaţi să plătească asigurări de sănătate din ce în ce mai mari, fiind convinşi că banii lor asigură asistenţa copiilor lor în unităţile de învăţământ”, a mai menționat Adrian Oprică.

Cine răspunde de sănătatea copiilor noştri?

În ultimele luni am asistat la numeroase evenimente tragice petrecute în unităţile de învăţământ din România: toxinfecţii alimentare, actuala epidemie de rujeolă din Bistriţa şi Cluj şi probabil multe ameninţări la sănătatea copiilor noştri care – realist vorbind – nu beneficiază de asistenţă medicală în şcoală, acolo unde petrec mare parte din timpul zilei.

„Vedem astfel un ministru al Sănătăţii din ce în ce mai depăşit de situaţii şi un director de CNAS care – deşi și-a dat demisia – nu a făcut altceva decât să fie preocupat de alocarea a 6 milioane de euro pentru asigurarea mentenanţei unui sistem informatic care deşi a costat 20 de milioane de euro, nu funcționează şi care a «asfixiat» şi suprasolicitat inutil medicii de familie, aceştia practic  fiind obligaţi să facă administraţie şi nu medicină”, consideră consilierul local PNL.

Oprică spune că va solicita serviciul specializat din subordinea Consiliului Local Braşov să facă o „radiografie” la zi a situaţiei asistenţei medicale la nivelul tuturor unităţilor şcolare din municipiul Braşov şi apoi se va solicita Ministerului Sănătăţii şi CNAS prin CJAS Braşov alocarea de urgenţă a fondurilor necesare pentru plata salariilor personalului medical pentru toate unităţile şcolare, respectiv asigurarea pentru fiecare şcoală a personalului pentru un cabinet medical, un cabinet stomatologic şi unul psihologic, precum şi a tuturor materialelor medicale necesare desfăşurării activităţii, conform prevederilor ordinului comun  5298/1668/2011.

La rândul lui, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor a anunţat că va convoca vineri o şedinţă de urgenţă pe această temă.

„Acest demers este realizat în semn de respect pentru părinţii acestor copiii, este o datorie a noastră să asigurăm sănătatea copiilor din Braşov, ei reprezentând viitorul urbei noastre. Nu mai dorim ca părinţii din bugetele de familie să suporte cheltuielile medicale în sistem privat, să plătească pentru sănătatea copiilor lor atâta vreme cât asistenţa medicală pentru copii este un drept constituţional”, au precizat liderii liberali braşoveni.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate