4 aprilie, Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân!

4 aprilie, Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân!

caine azilUn semnal de alarmă și un apel la compasiune, lansat la nivel mondial, față de situația în care se află cele peste 600 de milioane de animale fără stăpân din întreaga lume.

În 2010, în Olanda, a avut loc prima Conferinţă Naţională dedicată animalelor fără stăpân, în cadrul căreia a fost iniţiată o zi specială, devenită ulterior Ziua Internaţională a Animalelor fără Stăpân.

Evenimentul se desfăşoară în peste 15 ţări, din Marea Britanie până în Macedonia şi din Georgia până în Sri Lanka.

În România, anii trecuti, au avut loc flash mob-uri în 15 oraşe, iar în Germania, ziua de 4 aprilie a fost celebrată printr-un reality show realizat într-un spital veterinar.

Cesar Millan, cunoscutul dresor de câini şi gazda emisiunii “Dog Whisperer” este ambasadorul acestei zile.

Într-un fel, şi eu am fost al nimănui. Ajuns în America, nu ştiam engleza, nu ştiam unde voi dormi, unde voi mânca, nu ştiam ce se va întâmpla cu mine. Ştiam că de unde vin îmi era bine, aveam o familie care mă iubea. Este înfricoşător să dormi pe stradă şi să nu şti ce-ţi rezervă ziua de măine. Dar eu am fost norocos, pentru că am putut să-mi înbunătăţesc situaţia prin educaţie. Am fost şi mai norocos pentru că oamenii au crezut în mine şi m-au ajutat să devin ce sunt acum. Situaţia a fost grea, dar cu ajutorul oamenilor am reuşit să o depăşesc.

Dar este o diferenţă între mine şi animalele fără adăpost. Eu am decis să vin în America, ştiam că nu o să fie uşor. Eu am ales.

600 de milioane de animale fără stăpân din întreaga lume nu au făcut această alegere. Au fost aruncate în stradă de stăpânii lor, născute în stradă sau pierdute.

Animalele acestea nu au creat această situaţie, doar trăiesc în ea sau după caz, mor.

Cine îmi cunoaşte filosofia, ştie că nu susţin eutanasierea animalelor din adăposturi numai pentru că sunt nedorite.

Dar o formă şi mai crudă de eutanasiere este moartea pe care o înfruntă animalele pe străzi. Mor de foam, mor bolnave sau lovite de maşini. Mor de mâna unor criminali.

Cred că mulţi privesc un animal fără stăpân ca pe o mare bătaie de cap. Dar acestea sunt ființe reale care duc vieți incredibil de brutale și dureroase. Și este în mare parte din cauza lucrurilor pe care noi, oamenii le-am făcut.

Eu am nevoie de ajutor şi sunt sigur că fiecare dintre voi aveţi nevoie de ajuto la un moment dat. Noi toţi avem nevoie. Şi în mod special aceste animale ale nimănui.”

Ajutorul poate fi oferit de fiecare dintre noi. Printre manifestările organizate pe 4 aprilie se numără acțiuni de sterilizare gratuită a animalelor fără stăpân de catre asociatiile din Brasov, încurajarea adopțiilor şi găsirea de soluții împreună cu cei care au zeci de anumalute in grija.

În multe oraşe din ţară au loc, şi anul acesta, campanii care au drept scop înbunătăţirea vieţii animalelor fără stăpân.

Sub deviza ”Şi mie îmi stă bine în lesă!” fiecare dintre noi putem merge in adaposturile canine, Asociatia Milioane de Prieteni si Adapostul de caini de la Stupini in cazul Brasovului, scopul fiind promovarea adopţiilor şi a creşterii responsabile a animalelor de companie.

Ioan Luca

Leave a Reply

Your email address will not be published.