31 mai, noul termen pentru proprietarii de case care trebuie să depună declaraţii la primării

31 mai, noul termen pentru proprietarii de case care trebuie să depună declaraţii la primării

ghisee taxe si impoziteGuvernul a decis, ieri, printr-o ordonanţă de urgenţă, să amâne cu două luni, de la 31 martie până la 31 mai, termenul până la care persoanele fizice şi firmele care deţin în proprietate clădiri sau mijloace de transport radiate din circulaţie trebuie să depună declaraţiile la primării.

Tot prin această ordonanţă s-a decis ca primul termen de plată a impozitelor şi taxelor pe clădiri şi mijloace de transport să fie prorogat de la 31 martie până la 30 iunie, urmând a beneficia şi de bonificaţia stabilită de consiliile locale pentru plata integrală a impozitelor anuale (maxim 10%). Decizia a fost adoptată în contextul în care normele Codului Fiscal care clarifică regimul impozitării clădirilor au fost publicate abia luni, 21 martie, în Monitorul Oficial, cu doar zece zile înainte de expirarea termenului pentru depunerea declaraţiilor la direcţiilor locale.

„Sunt prevăzute (în ordonanţa aprobată ieri – n.red.) câteva prorogări de termene, în aşa fel încât modificările pe care le-am susţinut săptămâna trecută şi care au apărut în Monitorul Oficial abia luni să poată avea timp să fie implementate şi susţinute în plată”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvenului, Dan Suciu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a făcut referire şi la prorogarea unor termene până la 31 mai 2016 în cazul deţinătorilor de clădiri, maşini sau terenuri.

„Este vorba de persoanele fizice care la data de 31 decembrie aveau în proprietate clădiri nerezidenţiale sau clădiri cu destinaţie mixtă care pot depune declaraţia până la 31 mai 2016. (…) Persoanele juridice care au obligaţia să depună declaraţii privind clădirile pe care le deţin în proprietate pe 31 decembrie 2015, destinaţia şi valoarea impozabilă a acestora poate fi, de asemenea, menţionată fiscal, declarată la Fisc până pe 31 mai 2016, inclusiv. De asemenea, persoanele fizice şi juridice care la 31 decembrie 2015 deţineau mijloace de transport radiate din circulaţie conform prevederilor legale din domeniul circulaţiei pe drumurile publice pot depune declaraţia de conformitate însoţită de documentele justificative până la data tot de 31 mai 2016, inclusiv. Aşadar avem o prelungire a termenului de 31 martie pentru toate aceste situaţii până pe 31 mai 2016″, a adăugat el.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate