VIDEO Ursoaica din Ploiești a ajuns cu bine la rezervația Libearty din Zărnești

VIDEO Ursoaica din Ploiești a ajuns cu bine la rezervația Libearty din Zărnești

ursoaicaUrsoaica în vârstă de doi ani, capturată la sfârșitul lunii decembrie 2015 pe străzile din Ploiești pe unde s-a plimbat mai bine de trei ore, a ajuns joi la Rezervația de urși „Libearty” din Zărnești.

După două ore și jumătate de drum parcurs între Ploiești și Zărnești transportată într-o dubiță, cu tranchilizante administrate înainte de plecare, aceasta a ajuns puțin agitată în rezervație.

„Drumul nu a pus niciun fel de probleme. Înainte de a ajunge în cușcă am tranchilizat-o, apoi am așezat cușca în dubița pe care o vedeți. Ursoaica am capturat-o în ajunul Crăciunului după ce am fost anunțați prin numărul de urgență 112 că un urs se plimbă pe străzile din municipiu. La început nu ne-a venit să credem așa ceva, deoarece era pentru prima dată când ne confruntam cu așa ceva. Ne-am deplasat la fața locului, am încercuit-o în zona unei întreprinderi, am tranchilizat-o și apoi am transportat-o la grădina zoologică din Ploiești. Ni s-a spus că s-a plimbat vreo trei ore pe străzile din municipiu, dar nimeni nu știe de unde a venit”, a declarat Gheorghe Raicu, șef serviciu la Grădina Zoologică din Ploiești, care a însoțit ursoaica până la Rezervația din Zărnești.

Sursa citată a spus că la grădina zoologică a beneficiat de aceleași îngrijiri care le sunt acordate celorlalte animale, dar nu a putut rămâne la Ploiești pentru că mai au încă patru urși mai mari, iar ursoaica fiind de talie mică și mai tânără se puteau întâmpla oricând accidente între ea și ceilalți urși.

Reprezentantul Asociației pentru Protecția Animalelor Milioane de Prieteni Brașov, Paula Ciotloș, a declarat că ursoaica va fi tranchilizată în cursul zilei de joi, va primi toate vaccinurile, va fi deparazitată, microcipată, apoi va trece în zona de carantină unde va sta o lună, după care va fi eliberată în rezervație. Ursoaică nu are încă un nume, însă reprezentanții rezervației spun că se gândesc și în zilele următoare și ea va primi un nume.

„Este unul dintre cei mai tineri urși din rezervație. Imediat va începe partea medicală făcută de medicul rezervației. Va primi toate vaccinurile, va fi deparazitată, microcipată și va trece în zona de carantină, un țarc care se întinde pe o suprafață de un ha, unde va sta o lună pentru a se obișnui și pentru a fi siguri că nu mai are nicio boală, după care va fi eliberată în țarcurile mari ale rezervației alături de ceilalți urși. Din experiența de până acum, credem că se va obișnui foarte repede, pentru că spațiul este destul de mare, poate să se plimbe pe lângă gardul împrejmuitor sau poate sta în adâncul pădurii. Este al 84-lea urs din rezervație”, a spus Paula Ciotloș.

Întrebată dacă știe cum a ajuns ursul la Ploiești, sursa citată a afirmat „că există un mit urban cum că ursoaica ar fi ajuns la Ploiești cu un tren de marfă, cel mai probabil de la Bușteni sau de la Sinaia, apoi a coborât la Ploiești unde s-a plimbat câteva ore pe stradă”.

De la înființare din anul 2005, în Rezervația „Libearty” de la Zărnești au ajuns 89 de urși, salvați din diferite locuri din țară unde stăteau în spații neadecvate pentru un asemenea animal, sau chiar de la grădini zoologice. Cinci dintre ei au murit pe parcursul anilor de bătrânețe sau de diverse boli. În prezent, cel mai bătrân urs din rezervație are 35 de ani, iar cel mai tânăr doi ani, fiind vorba de trei exemplare. Cel mai bătrân urs din rezervație a murit în urmă cu patru ani, la vârsta de 43 de ani. La sfârșitul lunii martie sunt așteptați să ajungă în Rezervația de la Zărnești doi urși în vârstă de patru și nouă ani din Armenia.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.