Jandarmii brașoveni, evaluați după un an în slujba cetățenilor

Jandarmii brașoveni, evaluați după un an în slujba cetățenilor

jandarmi24Jandarmii brașoveni și-au prezentat principalele direcții de acțiune în anul trecut. Aceștia spun că s-au preocupat de perfecţionarea sistemului integrat de gestionare a crizelor în domeniul ordinii publice şi evenimentelor deosebite, de asigurarea unui climat de normalitate cu ocazia desfăşurării unor activităţi cu public numeros, de consolidarea unui sistem integrat al gestionării situaţiei operative la nivel judeţean prin derularea activităţilor de menţinere a ordinii publice pentru reducerea infracţionalităţii stradale.

De asemenea, jandarmii au în vedere perfecţionarea pregătirii personalului, conform standardelor şi bunelor practici europene, a îmbunătăţirea dotării şi înzestrării cu tehnică, echipamente şi aparatură pentru asigurarea mobilităţii structurilor de intervenţie, modernizarea reţelelor de comunicaţii şi suport informatic, precum și îmbunătăţirea imaginii şi prestigiului Jandarmeriei Române, a unităţii şi a relaţiei cu societatea civilă prin creşterea încrederii în instituţie.

Iată activitatea jandarmilor în cifre:

Ordinea şi siguranţa publică

În 2015, efectivele jandarmilor din structurile cu ordine publică au îndeplinit un total de 9.884 misiuni, astfel repartizate:

 • 670 misiuni de asigurare a ordinii publice;
 • 7453 misiuni pe linia menţinerii ordinii publice din care 157 acţiuni în cooperare la solicitarea structurilor de poliţie;
 • 656 acţiuni de intervenţie;
 • 633 misiuni executate în cooperare cu structurile semnatare ale protocoalelor şi planurilor de cooperare/colaborare;
 • 472 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere înaintate de către instanţele de judecată din judeţul Braşov.

Asigurarea şi restabilirea ordinii publice:

jandarmi25Acţiunile întreprinse pe linia asigurării măsurilor de ordine publică au avut ca scop respectarea legalităţii, protecţia participanţilor, prevenirea şi descurajarea unor acţiuni care vizează tulburări sociale sau manifestări de violenţă pe timpul adunărilor şi manifestaţiilor publice, activităţilor culturale şi sportive, precum şi a altor manifestări cu participare numeroasă şi au constat în asigurarea climatului de normalitate pe timpul a 1.122 activităţi derulate în zona de responsabilitate, pe geniuri de misiuni repartizate astfel:

 • 28 manifestaţii de protest;
 • 323manifestări cultural-artistice, religioase, promoţionale;
 • 206 manifestări sportive;
 • 455 acţiuni de protecţie antiteroristă și acțiuni de monitorizarea activităţilor desfăşurate de grupurile de turişti israelieni prezenţi pe teritoriul judeţului Braşov;
 • 6 vizite oficiale;
 • 2 situaţii de urgenţă
 • 102 alte acţiuni desfăşurate cu ocazia manifestărilor publice spontane sau nedeclarate, inclusiv cu ocazia tranzitului zonei de responsabilitate de către suporterii unor echipe de fotbal.

Acest gen de misiuni a înregistrat o creștere cu 61,05 % faţă de anul 2014.

 

Participarea la menţinerea ordinii publice

jandarmi13Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Brașov a participat la planificarea şi executarea activităţilor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice în sistem integrat, sub coordonarea poliţiei, acţionând pentru siguranţa stradală, siguranţa în mediul rural şi asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă în zona instituţiilor de învăţământ preuniversitar, urmărind reducerea deficitului de personal din dispozitivele de ordine publică, creşterea performanţelor dispozitivelor, reducerea numărului de infracţiuni stradale şi creşterea nivelului de încredere a populaţiei în instituţiile M.A.I.

Astfel, în anul 2015, au fost executate în total 7.296 misiuni de menţinere a ordinii publice în sistem integrat şi 157 acţiuni în cooperare la solicitarea structurilor de poliţie, media zilnică a efectivelor care au acţionat în cadrul dispozitivelor de menţinere a ordinii şi siguranţei publice fiind de 59 jandarmi.

În cadrul misiunii de menţinere a ordinii publice au fost organizate şi desfăşurate:

 • 5729 patrule mixte, din care:
  • 4912 în mediul urban
  • 817 în mediu rural
 • 291 patrule de jandarmi, din care:
  • 2839 în mediul urban
  • 123 în mediul rural
  • 900 pe trasee turistice
  • 26 acţiuni în pieţe, târguri şi oboare
  • 243 acţiuni executate în zona instituţiilor de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delicvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităților de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2015-2016;
  • 160 acţiuni executate în alte zone de interes operativ, pe linia prevenirii şi combaterii delictelor silvice.

Activitatea desfăşurată pe această linie de efectivele structurilor de ordine publică a reprezentat 73, 84% din volumul total al misiunilor îndeplinite.

Structurile de jandarmi montane

jandarmi montani brasov3Au executat misiuni în zonele de interes operativ din staţiunile montane şi pe 67  trasee turistice din zona acestora. Acţiunile au urmărit prevenirea incidentelor pe traseele turistice şi pe domeniul schiabil, având în vedere aglomerarea acestora în sezonul de iarnă, precum şi în perioada de vară în: staţiunile Poiana Braşov, Postăvarul, Predeal, Timiș, Bran, Moieciu, Rânov Zărnești și Sâmbăta de Sus, pe traseele turistice adiacente staţiunilor turistice.

Acestea s-au concretizat prin 131 acţiuni de căutare- salvare și evacuare, pe timpul cărora a fost acordat sprijin unui număr de 277 persoane aflate în dificultate pe traseele montane şi pârtiile de schi, misiuni care au fost executate în majoritate în cooperare cu formațiunile de Salvamont din județul Brașov.

Prevenirea şi combaterea faptelor antisociale.

În perioada analizată au fost constatate independent în cadrul misiunilor specifice un număr de  114 infracţiuni flagrante, concretizate în 112 de dosare cu acte premergătoare începerii urmăririi penale, cu o creștere de 233% față de 2014.

jandarmi39Pe genuri de infracţiuni, au fost constatate:

 • 20 fapte de lovirea sau alte violenţe,
 • 21 furturi,
 • 5 furturi calificate,
 • 4 distrugeri,
 • o tulburare a ordinii publice,
 • Un port fără drept obiecte periculoase,
 • o violare de domiciliu,
 • 37 deţineri de materiale explozive interzise,
 • 2 de dare de mită,
 • 6 alte infracţiuni prevăzute în cod penal,
 • 6 la Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale,
 • 5 fapte de tăiere ilegală de material lemnos,
 • 4 la legea privind audiogramele şi videogramele piratate,
 • una de braconaj

Paza și protecția obiectivelor, bunurilor și valorilor

jandarmi42În anul 2015 s-a asigurat protecţia la 28 obiective. În perioada analizată, am asigurat protecţia fizică la un număr de 585 transporturi speciale, 301 misiuni de protecţie fizică a transporturilor de valori și 744 misiuni de protecţie a transporturilor corespondenţei clasificate.

Cooperarea interinstituţională.

Cooperarea în domeniul ordinii publice între structurile de ordine şi siguranţă publică a vizat schimbul permanent de informaţii, relaţionarea între comenzile Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brașov și Inspectoratului de Poliție Judeţean Brașov, precum şi între elementele de dispozitiv din teren, cu privire la situaţia operativă, evenimentele de amploare desfăşurate în zona de responsabilitate, precum şi la alte probleme de interes operativ, necesare desfăşurării în bune condiţii a misiunilor specifice.

Pe linie de protecţie instituţională, în baza Planului de intervenţie şi cooperare pentru obiectivele, bunurile şi valorile din competenţă au fost executate 27 exerciţii de intervenţie, la fiecare categorie de obiectiv în parte, urmărindu-se funcţionarea cooperării optime a structurilor şi capacitatea de reacţie a acestora în funcţie de situaţia care impune executarea intervenţiei în comun.

Cooperarea pe linie de protecţie civilă s-a executat conform planului de cooperare încheiat cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență Braşov şi a constat în participarea la 5 exerciții.

Pe linia prevenirii  şi combaterii faptelor de corupţie în rândul personalului propriu, la nivelul inspectoratului s-au desfăşurat şi în anul 2015 activităţi de instruire a personalului prin Serviciul Teritorial Anticorupţie şi cu sprijinul consilierului pentru integritate desemnat la nivelul unităţii, în funcţie de misiunile specifice ale Jandarmeriei Române. Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Braşov nu s-a înregistrat cu fapte de corupţie în anul 2015, iar în două situaţii când personal operativ de ordine publică a fost supus unei intenţii de dare de mită, faptele fiind sesizate D.G.A. și Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov.

Astfel pe timpul  executării misiunilor la două cadre le-a fost oferite  sume de bani pentru a nu constata unele infracţiuni pe domeniul silvic, respectiv sustragere material lemnos:

 • Ofițerul I.L., în calitate de comandant al unei structuri de ordine publică, s-a evidenţiat prin modul de acţiune în identificarea şi prinderea unor persoane care au încălcat legea, a dovedit curaj şi devotament în împiedicarea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi s-a dovedit intransigent în aplicarea legii.
 • Subofițerul M.A., în calitate de subofiţer ordine publică şi membru al unui echipaj de jandarmi care execută acest gen de misiuni, a acţionat cu curaj şi fermitate pentru împiedicarea comiterii unei infracţiuni de sustragere material lemnos şi totodată a unor infracţiuni de corupţie, contribuind la aplicarea legii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.