Un medic brașovean îl contrazice pe ministrul Sănătăţii în privinţa identificării infecţiilor din spitale

Un medic brașovean îl contrazice pe ministrul Sănătăţii în privinţa identificării infecţiilor din spitale

spitalul judeteanMinistrul Sănătăţii din România, dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, declara, recent, că „Nu avem capacitatea de a identifica toate infecţiile. (…) Situaţia este de aşa natură că, în acest moment, nu avem capacitatea de a pune în evidență toate aceste infecții. În mod evident sunt probleme inclusiv cu contractul de management, lipsa personalului şi a unor proceduri și a capacității. Sunt mult prea puțini specialiști în România care să poată să pună în evidență aceste infecții conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate”.

În replică, un medic brașovean îl invită să vină în orașul de la poalele Tâmpei, unde îl așteaptă o mare surpriză: „Veţi putea constata că aici, chiar în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, sunteţi contrazis moment de moment, ceas de ceas, zi de zi. Şi încă de mult timp, cu mult înainte să declaraţi oficial că «România nu are capacitatea de a identifica toate infecţiile nosocomiale, una dintre cauze fiind lipsa personalului». Domnule Ministru, pentru noi, colectivul secţiei de chirurgie plastică, infecţiile nosocomiale nu mai au nici un secret din punct de vedere al identificării lor! În secţia noastră noi avem capacitatea (şi o punem şi în operă!) de a identifica în procent de 100% aceste infecţii, făra a avea nevoie de personal suplimentar (deşi suntem crunt sub-normaţi), fără a avea nevoie de prevederi explicite în contractul de management al şefului de secţie cu managerul şi fără a avea probleme cu procedurile şi capacităţile, pentru că pe unele le-am inventat şi aplicat noi, iar celelalte (capacităţile) există, doar că trebuie folosite la maximum”, spune dr. Dan Grigorescu, șeful Secției de chirurgie plastică și reconstructivă.

Mai mult, medicul brașovean precizează că pe această temă (a infecţiilor – n.a.) specialiştii braşoveni fac şi cercetare ştiinţifică, parţial comunicată naţional: „Am senzaţia că aţi intrat în această capcană, a comunicării unei informaţii care se vrea a avea caracter absolut, numai şi numai datorită celor care vă consiliază şi vă stabilesc subiectele de abordat în media. Şi care nu ştiu cât de profesionişti sunt!”.

Grigorescu susține că pentru punerea în evidenţă a acestor infecţii avem suficient de mulţi specialişti în România, însă este necesară rigurozitatea aplicării de protocoale specifice de către colectivele de medici şi asistente din secţii: „Conştiinţa că se poate, conştiinţa că trebuie, conştiinţa că s-a terminat cu «lasă, că merge şi aşa!». Iar în ceea ce priveşte lupta cu infecţiile nosocomiale, să ştiţi de la noi, domnule Ministru, că nu de «echipe multidisciplinare» avem nevoie în primul rând, ci de circuite în spitale, fără de care pacienţii vor fi infectaţi, indiferent cât de mult respectăm celelalte reguli. Şi de multă disciplină, în cel mai simplu şi uman mod cu putinţă”.

„A sosit momentul de a investi în spitale”

dr dan grigorescu„Observaţi că majoritatea cerinţelor pentru a aduce la nivel european (chiar şi la cel mai scăzut dintre ele) această bătălie nu au nevoie de fonduri? Sau, dacă chiar sunteţi dispus să cheltuiţi pentru rigurozitate, iniţiativă, inovare, conştiinţă, implicare, disciplină, (într-un cuvânt, în educaţia cadrelor medicale!) faceţi-o! Vă va costa infinit mai puţin decât să plătiţi salarii grase membrilor «echipei multidisciplinare» pe care nu o să-i asculte nimeni, chiar dacă vor patrula prin spitale cele 6-7 ore ale programului zilnic, încercând să convingă infecţiile nosocomiale să «stea liniştite la locurile lor» restul timpului până la 24! Şi, deşi doriţi să ne lăsăm convinşi de faptul că «sistemul (sanitar) este finanţat corespunzător posibilităţii României din 2016 de a-l finanţa şi corespunzător sistemului de valori în funcţie de care împărţim din sacul comun», vă mai fac o ultimă sugestie, bazată pe modul în care, chiar dumneavoastră, acceptaţi că se duce lupta cu infecţiile nosocomiale, respectiv «conform procedurilor standardizate din statele dezvoltate». Nu uitaţi că în aceste state o astfel de luptă este considerată a fi pierdută întotdeauna de sistemul sanitar de spital. Spun asta pentru că nu degeaba spitalele din aceste state sunt dezafectate/ demolate după ce au funcţionat 30 de ani!”, declară dr. Dan Grigorescu.

În acest context, medicul brașovean spune că ministrului îi rămâne să se lupte, „cu toate resursele de cadru didactic şi specialist în management” de care este capabil, pentru a-i convinge, argumentat, pe ceilalţi colegi din Guvern, că a sosit momentul de a investi în spitale, „prin planuri multianuale, multidecadale, cum or fi, dar să se înceapă odată!”.

„Abia atunci nu voi mai conteni să vă recunosc meritele. Iar dacă ceea ce am propus va reprezenta un bun punct de pornire pentru o astfel de abordare, vă confirm că nu vă vom cere drepturi de autor, ci dorim doar să daţi întâietate construirii unui Nou Spital al Braşovului, spital regional de urgenţă, al patrulea pe lista de trei despre care ați afirmat că reprezintă prioritatea mandatului Dumneavoastră”.

Loading...
 1. Domnul doctor! Ati plecat de undeva si ati ajuns tot acolo unde tot incercati sa ajungeti. Din pacate, va zbateti cam degeaba cu noul spital. Nu se vrea si nu se poate. Aia care decid, se trateaza aiurea, peste hotare si putin le pasa de cei multi si bolnavi.

  Reply
 2. mai, mai, mai !!!doctoru asta a devenit mai tare ca mama omida !!! se pricepe la toate…eu nu stiu de ce nu il facem primar si presedinte de consiliu judetean si prefect…poate si ministru …ce ministru trebuie prim-ministru…alooo !!! mai pijamale cu maimutoi nu vrei sa fii presedinte?? macar la asociatia de la gradinita..ca in partid nu prea da nimeni un leu pe tine…

  Reply
  • Domnu’Suspectu,
   Vă rog eu foarte mult să faceţi un efort de înţelegere a următoarelor:
   1. Mama Omida era prezicătoare, eu mă limitez la a atrage atenţia asupra a ceea ce, consider eu, că este bine sau greşit într+un domeniu pe care chiar îl stăpânesc prin natura pregătirii mele profesionale şi postuniversitare.
   2. Nu mă interesează nici măcar ca subiect de discuţie oferta privind funcţiile publice pe care le evocaţi, nu pentru că nu cred că sunteţi în poziţia de a vă lua cineva în considerare aceste propuneri, ci pentru că nu sunt atât de ahtiat ca alţii să renunţ la competenţa mea în domeniul medical şi universitar pentru ceva efemer şi supus „ordinelor de sus”. Oricum, după cum uşor se observă, nu am păreri „de partid”, ci de specialitate.
   3.Dacă e să-mi pară rău de ceva, aici ai dreptate: mi-ar fi plăcut să fiu ales preşedinte al Comitetului de părinţi al grădiniţei unde, sper ca băiatul meu să fie mai bine educat decât unii dintre comentatorii părerilor mele publice. Din fericire pentru grădiniţă, Comitetul are un Preşedinte-beton de implicat şi de mare calitate. Fii însă liniştit, nu mai am nicio şansă, copilul meu termină anul acesta, aşa că poate propui altuia…
   4. Află la final, că, în legătură cu subiectul pus în discuţie, chestia cu „partidul” nu are nici o relevanţă. Iar dacă ştii din interior cum stă treaba cu mine, spune-le celor care ţi-au dat tema, să-mi spună ţşi mie. Da’ direct, să nu mai pierdem vremea! Iar dacă aşa ai vrea tu să fie, chiar nu contează.
   Sănătate deplină, ţie şi celorlalţi!!!
   Sănătate

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.