Alegeri locale 2016 Braşov: Aleșii spun lucruri tâmpite: Gârcini comună?

Alegeri locale 2016 Braşov: Aleșii spun lucruri tâmpite: Gârcini comună?

garciniCitesc la Mihai Nanu pe blog o idee a unui tânăr liberal din Săcele (fost PDL), promovat consilier județean, Lucian Pascu. Omul vrea primar, pentru că aşa i-a cerut aripa PDL din noul PNL, ceea ce  este foarte bine. Este pe profilul străzii, cum se spune. Tânăr, ambiţios, iar de candidat o poate face din patru în patru ani.

M-a uimit, însă, lipsa de viziune, pe care încerc să i-o atribui din lipsa de experienţă. Pentru că nu are soluţii şi idei pentru a rezolva problemele sociale ale cartierului Gârcini, sau ca să nu ne mai învârtim după degete, să o spunem răspicat că este cea mai mare comunitate de rromi din țară, omul a găsit o soluție simplă: ia să le dăm acolo câteva zeci de hectare și îi facem comună și gata, noi, săcelenii, am rezolvat toate problemele. Chestiune pusă în dezbatere publică. Probabil, dacă trăiam vremurile mareșalului Antonescu, soluția domniei sale ar fi fosta alta: glonțul? Acum, mai degrabă sună a inţiativă PRM…

Cu permisiunea domniei sale, pe care dacă îl vom supăra cu ceva, noi îl iertăm, vom încerca să aducem câteva argumente de ordin administrativ asupra acestei utopii.

Să presupunem că se va organiza un referendum și se va decide o fărâmițare administrativă (chestiune care este cumva contra curentului, pentru că tendința este de unificare a unităților administrativ teritoriale, pentru că sunt o mulțime de comune în faliment – există o lege care spune exact ce și cum pe tema asta). Şi avem o comună Gârcini, ai cărui locuitori au luat cu japca terenul statului şi al multor locuitori de etnie maghiară, unde şi-au construit, haideţi să le spunem locuinţe. Cum se va rezolva din punct de vedere juridic problema terenurilor.

Mergem mai departe: trebuie înfiinţată o primărie, ales un primar şi un consiliu local, din rândul locuitorilor oricare ar fi ei, care au cărţi de identitate ce să le atestă calitatea de cetăţeni ai „comunei Gârcini”. Cam cât ar costa să le faci la toţi locuitorii de acolo acte? Cu bani de la bugetul central? Nu prea credem că viitorii guvernanţi se vor băga în această acţiune cu tentă „uşor” rasistă (săcelenii pe-o parte, ţiganii să stea la ei în comună). De la bugetul municipiului Săcele? Greu de crezut.

Ar mai trebui un post de poliţie comunal, o parcare în faţa Primăriei, cu iesle şi adăpătoare, unde să descalece onor contribuabilii când vin cu caii şi căruţele la ăl mai tare gospodar din comună. Pentru iniţiatorul proiectului, contribuabilii sunt cei care plătesc taxe pe imobile (alea ridicate fără autorizaţie de construcţie), pentru terenuri (alea care nu sunt ale lor în acte) şi pentru maşini (pardon, pe căruţe, alea de cel mult doi cai putere) şi impozitele pe animale.

Ne mai gândim că, această inițiativă venind pe un puternic val emoțional electoral, are în vedere și atragerea de alte resurse la bugetul comunei. Iar cum domnul e de la PNL, poate nu ar fi tocmai rău să dispară puternica influență pe care o are societatea Electroprecizia asupra rezultatelor votului, știut fiind că activitatea de acolo are un puternic miros de trandafiri social-democrați. N-ar fi mai bine, că tot este în zonă, să renunțăm și la teritoriul uzinei și să îl cedăm în favoarea viitoarei comune Gârcini? Așa împușcăm mai mulți iepuri dintr-un foc.

De asemenea, să mai presupunem că viitoarea comună Gârcini va primi şi o bucată din pădurea comunală. Care va avea propria regie a pădurilor, cu pădurari, cu şef de ocol silvic şi ce o mai fi nevoie. Ne mai întrebăm pădurea aceea câţi bani ar aduce la bugetul local, măcar să ajungă de salariile funcţionarilor, de construcţia unei primării, pentru utilităţile de la primărie, pentru plata cheltuielilor a tot ceea ce înseamnă funcţionarea şcolii şi a grădiniţei…

 1. Domnule Sebastian Dan, aveti perfecta dreptate, dar nu ne putem lua dupa un handicapat ca Nanu (denumit si N-anus), care nu face decat sa isi vomite frustrarile pe blog! Acel limbric mai e membru PNL???

  Reply
 2. Un articol foarte bun.Se vede de la o posta ca atat dl.Pascu,cat si echipa lui nu au nici o viziune.Arunca o vorba pentru pulimea din Sacele,saturata de populatie din Garcini,dar ei ar trebuii sa vina cu un proiect de integrare a rromilor in societate.

  Reply
 3. Marele PNL face ceea ce stie cel mai bine la Sacele:FURA!Pana si startul campaniei electorale l-au furat.

  Reply
 4. Cei din Garcini gandesc la fel ca cei cu autonomia .Nu se gandeac la bani ci la separare.

  Reply
 5. Eu propun să făcem ,Municipiu bre că asa avem fonduri de șparlit,mânânca și gura noastra ceva !
  Bun baiatu asta ! E rrom ?!
  Dobitocilor -faceti drumuri canalizare ,BULETINE-integratii, trimiteti lumea la scoală si după faceti Comună !

  Vă credeam mai inteligenti mai TINEREILOR (PDL-isti) PNL-istilor !!

  Reply
 6. Suntem cu sau fara voia noastra , conlocuitori cu cei din Garcini …. haideti sa ne gandim sa se poata oferii locuri noi de munca . As incerca sa ma gandesc ca ei au despadurit tot ce au putut , dar de ce nu sunt angajati sa impadureasca toate padurile distruse …, se pot face ateliere de creatie , cu fel de fel de oobiecte facute din nuiele , se pot accesa fonduri europene…,sa nu mai dam asa repede social tuturor care cer , au masini scumpe , au lux in case … sa se faca anchete sociale REALE….

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.