Consiliul Județean vrea să preia Muzeul Satului de la Bran

Consiliul Județean vrea să preia Muzeul Satului de la Bran

muzeul satului braneanConsiliul Județean solicită din nou, Ministerului Culturii, să-i cedeze Muzeul Satului din Bran, care, practic, a fost desființat și închis de politicienii de pe malul Dâmboviței.

Prima solicitare a fost trimisă în 22 septembrie 2014. „Am revenim cu acest demers cu atât mai mult cu cât Muzeul Național Bran urmează să fie desființat în cursul acestui an, în urma încetării funcționării în clădirile secției Vama Medievală”, spune vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Gabor.

El  spune că a discutat și Nicolae Pepene, directorul Muzeului Județan de Istorie,  și cu Ligia Fulga, directoarea Muzeului de Etnografie. „Am pierdut Castelul Bran cum l-am pierdut, dar nu e normal, să fie închis acest muzeu, care, dacă ar fi fost manageriat cum trebuie, cu un pic de marketing, ar fi un punct de atracție pentru că avem exponate foarte valoroase acolo, dar care nu sunt puse în valoare. Există un litigiu acolo, pe teren, dar din informaţiile pe care le deţin, va câştiga statul român. E important să nu fie desfiinţat acest muzeu extrem de valoros, iar exponatele să fie duse în alte județe, pentru că ar exista anumite interese în acest sens. Acolo, cu un minimum de investiții și cu toate obiectele de inventar care sunt depozitate lângă o clădire din vecinătate, și care nu sunt expuse, se poate face un obiectiv de maximum interes, mai ales că în Castel nu prea poți să vezi foarte multe lucruri. Vizitatorii care merg ]n Bran nici măcar nu ştiu că exista acest muzeu”, a declarat Gabor.

„Cu amărăciune, constatăm că Ministerul Culturii nu a făcut nimic pentru a proteja statutul menționat. Mai mult, autorii adresei au ignorat în mod nedrept faptul că autoritățile locale județene au administrat Muzeul Bran în perioada 1957-1991, perioada în care remarcăm amenajarea muzeului de istorie și artă medievală în Castelul Bran (1957), organizarea secției etnografice în aer liber (1961) și a Muzeului Vămii Medievale (1987)”, se arată în adresa remisă de oficialii judeţului ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu.

În prezent, Consiliul Județean Brașov are în subordine două instituții muzeale – Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov, care ar putea prelua Muzeul Satului Brănean, asigurând gestionarea acestuia, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a monumentelor de arhitectură populară, conform normelor profesionale specifice.

„În motivarea respingerii solicitării noastre se afirmă că: «patrimoniul administrat de către muzeu nu trebuie destructurat și analizat distinct pe secții specifice, ci trebuie recunoscut și apreciat în ansamblul său». Este cel puțin neglijentă această afirmație, ținând cont de faptul că patrimoniul Muzeului Bran este supus unor administrații diferite după retrocedarea din anul 2006. Ne vedem siliți să facem precizarea că însuși Ministerul Culturii a destructurat Muzeul Național Bran prin desființarea Muzeului Vămii Medievale, în anul 2003, și apoi prin retrocedarea, în anul 2006, a Castelului Bran, componentă de importanță națională, singura care ar îndreptăți acordarea statutului de muzeu național. În secțiile rămase în administrare publică, chiar angajații Ministerului Culturii au impus o analiză distinctă a fostului patrimoniu al Muzeului Bran prin discursuri muzeale care nu respectă o strategie comună de prezentare. În legătură cu „contextul socio-geografic indisolubil”, ne întrebăm care ar putea fi acesta, întrucât: Castelul Bran nu este prezentat într-un context istoric bine definit, neexistând în incinta sa o expoziție profesionistă și  avizată de către Ministerul Culturii și Cultelor, muzeul Vămii Branului nu există, în incinta lui fiind adăpostite piese din fostele colecții ale castelului, iar Muzeul Satului Brănean prin definiție necesită o abordare independentă a discursului muzeal, el având funcția de a prezenta  evoluția satului brănean.  Fiecare dintre aceste trei entități culturale a fost înființată în baza unui concept diferit, funcționează în mod independent și ne exprimăm suspiciunea că există, la această oră, o dezinformare la nivelul instituției dumneavoastră privind legătura dintre cele trei foste secții ale Muzeului Bran. Privitor la precizarea că: «patrimoniul gestionat de secția etnografică în aer liber a fost și este constant monitorizat, conservat și restaurat de muzeu», vă rugăm să verificați corectitudinea acestei informații, în contextul desființării compartimentului de conservare-restaurare al secției etnografice”, se mai menţionează în adresa Consiliului Judeţean.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.