Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!

Cine nu are bătrâni, să-și cumpere!

leonteȘtirea referitoare la accidentul produs de un șofer de 73 de ani în urma căruia o femeie și-a pierdut viața a produs un val de comentarii în mediul online. Dincolo de tragismul acestui eveniment, m-a șocat reacția extrem de agresivă față de oamenii în vârstă. Departe de mine gândul de a lua apărarea unui șofer vinovat. Nu despre asta vreau să vorbesc. Ci despre poziționarea noastră, a tuturor, față de bătrâni.

Pe vremuri, în vechea Cetate a Brașovului, se circula după o regulă pe care aș numi-o elementară: primul vehicul dădea “tonul”. Cei care se aflau în spate așteptau și acceptau, disciplinați, ritmul de mers. Cei mai grăbiți nu aveau voie să depășească. Era o regulă a bunului simț, dacă vreți. Sau poate că timpul care azi ni se pare că trece amețitor de repede avea și el alt ritm atunci… Dacă primul din șir era un bătrân sau un tânăr nu avea absolut nicio relevanță. Respectul în trafic nu se făcea selectiv. Dacă azi un bătrân merge mai prudent și îi “ține pe loc” pe ceilalți, strada răsună, și nu doar de claxoane. Se aud cuvinte furioase sau ironice: “moși”, “tataie”, “babalâci” și lista colorată poate continua. Și mă întreb de ce, în graba noastră de zi cu zi, ne transformăm în astfel de …agresori?

Am putea face un joc al minții și să încercăm să ne vedem pe noi înșine peste niște ani. Să ne gândim mai întâi oare ce fac pensionarii brașoveni când ies în oraș? Apoi să ne întrebăm ce o să facem NOI când vom ieși în oraș? Să vedem: o să jucăm șah online în Titulescu, pe tablete… Vom avea telegondole peste șosele și vom evita trecerile de pietoni. Sau, dacă nu mai ieșim nicăieri, vom comunica pe Skype. Încercați acest joc, poate vă va pune pe gânduri…

Pe de altă parte, ca să avem ce face atunci, trebuie să producem acum. Să facem ceva pentru zilele acelea când nu vom mai putea traversa în fugă, când vom apăsa cu prudență pedala accelerației. Bătrânii de azi sunt cei care au făcut ceva în orașul ăsta – au PRODUS ceva. Le suntem datori așa cum le suntem datori copiilor noștri. Și mă întreb de ce, în graba noastră de zi cu zi, uităm asta și nu îi privim cu ceva mai mult respect? Și, mai ales, de ce nu ne întrebăm – noi oare producem ceva?

“Cine nu are bătrân, să-și cumpere”, spunea Anton Pann și nu era doar o Poveste a vorbei… Știm cu toții că a fi pensionar la noi nu seamănă, din păcate, cu a fi pensionar în alte țări. Ai lor merg în croaziere, ai noștri – mulți dintre ei – luptă să supraviețuiască. Sunt câteva lucruri care s-au făcut pentru vârstnici în Brașov – reduceri și gratuități pe transportul în comun, cluburi ale pensionarilor, bilete cu reducere la teatru. Se mai pot face și alte lucruri, întotdeauna e loc de mai bine. Dar până când vom face mai mult, am putea să înlocuim lipsurile cu o atitudine respectuoasă. Tot ar însemna ceva. Dacă ne-am lua un pic de răgaz și ne-am uita în jur la ce au făcut ei, poate că i-am privi cu alți ochi. Și mai e ceva. Dacă, o dată cu respectul pentru cei în vârstă, dispare cumva și respectul pentru muncă? Noi am primit un oraș. Copiii noștri ce primesc de la noi?

Cătălin Leonte

 1. […] post Cine nu are bătrâni, să-și cumpere! appeared first on News […]

  Reply
 2. Nu am urmarit reactiile de dupa accident dar este regretabil si cu adevarat trist ca batranii au parte de un asemenea tratament.
  Pe de alta parte, exista si reversul, multi dintre soferii in varsta, au invatat sa conduca in alte vremuri, in alte conditii si pe alte masini. Faptul ca multi dintre acestia sunt total depasiti de traficul actual este o situatie ce nu poate fi ignorata si tratata cu usurinta. Sa ai probleme grave cu ochii, cu inima, afectiuni care iti afecteaza mobilitatea dar tu sa ai in continuare carnet de conducere si sa ai dreptul de a conduce pe drumurile publice este o situatie care ne pune pe toti in pericol. In anii 80, nu era nici o problema sa conduci incet pt ca masinile erau putine si spatiul pt manevre mult mai mare, dar sa blochezi o artera principala de circulatie la ora de trafic maxim doar pt ca abilitatile tale nu corespund conditiilor din traficul cotidian, este impardonabil. Cunosc oameni care au condus mult si bine in tinerete dar pe care, eu unul nu i-as mai lasa in trafic la momentul prezent pentru ca nu mai au capacitatile necesare si sunt periculosi atat pentru ei cat si pt ceilalti. In ceea ce priveste respectul de care se vorbeste aici, sunt de acord doar partial. Respectul trebuie castigat si meritat, doar varsta nu sunt suficient pt a pretinde respectul semenilor. Doar pentru ca ai depasit o anumita varsta nu-ti dau dreptul sa pretinzi si sa ceri respect indiferent de modul in care te comporti tu om in varsta. Teoretic varsta aduce intelepciune, dar la noi la romani, asta nu prea se vede.

  Numai bine
  Respect

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.