Cine „ronțăie” Aeroportul Brașov, din spatele castorilor

Cine „ronțăie” Aeroportul Brașov, din spatele castorilor

costel mihaiLa prima vedere totul pare desprins dintr-o scenetă umoristică marca Tudor Mușatescu. Aflăm, după 7 ani de eroice lupte pentru construcția aeroportului internațional Brașov-Ghimbav, că totul a fost în zadar.

Neam milos, românul brașovean nu poate abdica de la principii sănătoase de protecție a mediului și ocrotire a speciilor rare, cu atât mai mult cu cât este vorba despre bunul și istoricul său prieten … castorul! Și nu orice fel de „dințos” ci unul de talie europeană, fiindcă noul său cămin se află, după ultimele studii de teren, pe raza orașului Ghimbav, foarte aproape de uzina în care se fabrică vestitele elicoptere IAR 330 – PUMA SOCAT și mai exact, la marginea perimetrului unde se dorește a fi amenajat aeroportul mult visat. Încă din 2008 pentru realizarea aeroportului s-au asociat consiliile judeţene din Braşov, Harghita, Covasna, consiliile locale din Braşov şi Ghimbav, plus compania canadiană Intelcan.

„Dacă ar fi fost o investiţie privată, aeroportul de la Braşov ar fi fost gata de mult”, era încă de atunci de părere Ronald Weissberger, proprietarul companiei Intelcan. O impresionantă desfășurare de forțe … doar pentru noi. Nu și pentru vajnicele rozătoare care, simțindu-se vedete, adică specie protejată, amenință cu dinții lor lungi și puternici pista de beton armat! Dar cine se află în spatele castorului potrivnic? Aflăm că în 8 decembrie 2015, la Braşov s-a defășurat o dezbatere publică menită să desemneze noi situri Natura 2000 sau să extindă unele deja existente. Printre propuneri a fost, culmea, şi una prin care s-a sugerat constituirea un nou sit de importanţă comunitară pentru castor, tocmai la 600 de metri de gardul viitorului aeroport de la Ghimbav. Ciudat este însă faptul că pe siteul Coaliției Natura 2000… nici pomeneală despre un astfel de proiect! Asta doar la prima vedere! În componența Coaliției Natura 2000 se află și Fundația pentru Arii Protejate – Pro Park, unde îl găsim pe dl. Christoph Promberger trezorierul fundației (un personaj controversat și pe d-na Erika Stanciu, membru fondator a Fundației și actualmente Secretar de stat la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Aflăm din CV-ul d-nei Stanciu că este absolventă a Facultății de Silvicultură și Exploatări  Forestiere de la Universitatea Transilvania Brașov.

Interesant este că, premergător momentului 8 decembrie a.c., în iunie 2015 d-na Stanciu susținea o interesantă prelegere în cadrul „Săptămânii Ariilor Protejate” cu tema: ,,Ce înseamnă restricționarea activităţilor pe suprafeţe întinse?” (Se încadrează și aeroportul la această categorie?). Nu-i așa că lucrurile încep să se lege? Devin și mai strânse prin intrarea în ecuație a celebrei Fundații Carpați (a se citi Fundația Conservation Carpathia) de asemenea parte a Coaliției Natura 2000, fondată de nu mai puțin celebrii soți Christoph și Barbara Promberger. Director aici este un alt personaj cu amprentă puternică, Vasile Boronia (amănunte AICI).

În ultimii ani Fundația are la activ o serie de proiecte ,,grase” cu … Universitatea Transilvania Brașov, așa cum este proiectul LIFE MARSH. Nu, nu e vorba despre viață pe Marte ci despre un proiect derulat pe 5 ani, pe un ,,pot” frumușel și cu un obiectiv măreț: ,,Îmbunătățirea stării naturale de conservare prin sprijinirea proceselor naturale în pădurile și mlaștinile de lângă Prejmer Hărman„. Nașii europeni au dăruit 885.731 euro, reprezentând 69,96 % din valoarea totală a proiectului, iar soacra mică… Ministerul Mediului a venit restul de 30%.

Un alt proiect remarcabil al acestei Fundații este: CLMAN,  Cod SMIS-CSNR: 36515, Contract de finanţare nr.128261/01.03.2012, adică: „Elaborarea seturilor de măsuri de management, la nivel naţional, pentru speciile Castor fiber, Lutra lutra şi Mustela lutreola” denumire care sună foarte la modă!

Castor fiber…e clar, Lutra este denumirea pentru Vidră, iar Mustela lutreola este denumirea pentru Nurca europeană. Adică o fericită familie de rozătoare semiacvatice care au prostul obicei de a se înmulți foarte repede sub oblăduirea iubitorilor de … specii care nu sunt demne de a fi vânate! Iar, după cum se observă în ,,afacerea aeroportul”, castorii și rubedeniile lor pot deveni o armă politică redutabilă. Am presimțirea că există o anumită disciplină conform căreia grupuri de mamifere, mici dar sprintene, și mai ales conștiente de rolul lor civic deloc neglijabil, sub scutul universitar-guvernamental, pot lovi acolo unde ne putem aștepta mai puțin: Dezvoltarea zonei economice Brașov Nord Centru de Afaceri Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri, Tronsoanele restante ale Ocolitoarei Brașovului, anumite terenuri bune pentru construirea de zone rezidențiale e.t.c.

Tabloul este întregit prin faptul că la ora actuală Fundația Carpați derulează un nou și interesant proiect, denumit COREHABS (Coridoare ecologice pentru habitate și specii în Romania), cu o valoare de peste 1 milion de euro în parteneriat cu, ce să vezi, Universitatea Transilvania Brașov, condusă de fostul Decan al Facultății de Silvicultură, Ioan Vasile Abrudan.

Rămâne de văzut dacă adresa 16378/15.12.2015 a Consiliului Judeţean Braşov, trimisă Ministerului Mediului, prin care se exprimă dezacordul faţă de intenţia de a declara Lunca Bârsei arie protejată, chiar lângă Aeroport va fi luată în considerare, sau interesele din spatele populaţiei de castori (al cărei habitat nu este doar în vecinătatea Aeroportului, ci pe tot cursul superior al Oltului) vor fi mult mai mari şi se va ajunge la blocarea unei investiţii fundamentale pentru braşoveni şi economia întregii regiuni.

 • Mihai Costel
 • preşedinte Mişcarea Populară Braşov
Loading...
 1. Cum se poate explica faptul ca populatia este in scadere dar noi suprafete de terenuri sunt folosite pt constructii.Si ca anumite fundatii pregatesc aceste terenuri pt viitoarele constructii.Cand se vor face noi cartiere ,ce se va intampla cu „animalutele ” care sustin „dezvoltarea” si protejarea
  zonei ?

  Reply
 2. Cum se face ca de fiecare data cand accesam linkurile care au legatura cu universitatea Transilvania acestea dau eroare ?????? Se simt cu musca pe caciula? Sper ca Consiliul Judetean s-a prins de manevra? Asta e un sabotaj al economiei si la dezvoltarea judetului BV. CJ sa faca presiuni, sa primeasca raspuns! Doar n-am semnat degeaba petitia aia

  Reply
 3. Hai domnule! Fii serios! Castorii ăștia sunt chiar simpatici!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via