blog-logo

Portet de campion: Ladislau Hathazi

Portet de campion: Ladislau Hathazi

Ladislau Hathazi s-a născut în 1954, 27 februarie, în orașul Stalin – după cum scrie în certificatul de naștere, așa cum era pe vremea comuniștilor.

A absolvit şcoala generală nr. 6, apoi şcoala generală nr. 3 (clasele V-VIII) şi a studiat la Liceul economic din Brașov, iar ulterior Școala Superioară de Comerț din cadrul Universității Sextil Pușcariu din Brașov.

Hathazi spune că de când se ştie i-a plăcut sportul. Iar un ghinion cumplit a făcut să ajungă să facă alpinism, unde a ajuns să obţină titlul de maestru al sportului.

„Eu am jucat baschet din clasa a V-a. Am făcut baschet de  performanță, la Liceul cu Program Sportiv. În clasa a XII-a am fost selecționat și am făcut parte din lotul național lărgit și am participat la un turneu în Bulgaria. Acolo  am scăpat pe contraatac, iar un apărător m-a accidentat grav la genunchiul stâng. Domnul dr. Vari, de la Spitalul Militar din Braşov, mi-a spus că, din punctul lui de vedere, sportul de performanţă s-a încheiat pentru mine şi, ca să îmi întăresc din nou ligamentele şi să nu rămân şchiop, trebuie să merg mult pe teren variat. Adică să fac excustii pe munte. Mergând în Piatra Mare, am cunoscut un grup de alpinişti care se antrenau pe «Piatra Scrisă». Împrietenindu-mă cu ei, am început să merg şi eu cu ei la antrenamantele lor, la Poligonul de la Pietrele lui Solomon. Într-una din zile, antrenorul lor, Adrian Tănase, mi-a spus că am echilibru bun şi m-a întrebat dacă nu vreau să încep să practic căţărarea. Aşa am început activitatea pe care am continuat-o şi în armată, la vânătorii de munte, cercetare alpină”, ne spune Ladislau Hathazi.

Alte articole:   Accident pe Calea Feldioarei

Campion şi vicecampion naţional la alpinism

Când a revenit la viaţa civilă, s-a apucat serios de alpinismul de performanţă. Din punct de vedere strict sportiv, a fost de câteva ori vicecampion naţional pe echipe şi individual, iar din punct de vedere alipinistic, se mândreşte că a deschis trasee noi, în premieră, în mai  multe zone din Carpaţi.

A ajuns să fie celebru în lumea alpiniștilor după ce a deschis cel mai lung şi cel mai greu traseu din România: „Memorial Emilian Cristea”, cel care a fost unul dintre părinţii alpinismului modern din România. Traseul se află în Peretele Văii Albe din Bucegi, între celebrele trasee „Fisura Albastră” şi „Speranţei”. În urma acestei performanţe, a primit titlul de maestru al sportului.

A participat la prima expediție românească în Himalaya

Visul oricărui alpinist este să cucerească vârfuri de 6-7-8.000 de metri. Iar Hathazai, alături de alţi tovarăşi, şi-a văzut îndeplinit acest vis.

„În 1988 am participat la prima expediție românească în Himalaya, în încercarea de a escalada vârful de 8051 de metri, Broad Peak (Falchan Kangri), denumit în trecut K3, Este un munte situat ca înălțime pe locul 12 pe glob, vârf aflat în imediata vecinătate a celebrului vârf K2 (al doilea vârf al lumii). A fost primul succes notabil al alpinismului românesc. Ca să spun aşa, ne-am aşezat la masă cu «lumea bună» în acest domeniu. Ulterior, după Revoluţie, am putat participa la multe alte expediţii, care au adus notorietate României”, se bucură alpinistul braşovean.

Astfel, în 1990, a fost selectat de Federaţia Română de Alpinism, prin maestrul emerit al sportului Alexandru Floricioiu, în echipa României formată din zece membri, ca să participa la o expediţie internaţională în Munţii Tian Shan („Munții Cerului”, în limba chineză), la graniţa dintre Kazahstan şi China, unde a escaladat în record de timp vârful Khan – Tegri (7010 metri). „Din ce am auzit, recordul a fost doborât abia după câţiva ani de un ceh, care a avut un timp mai mic cu jumătate de oră”, se laudă Hathazi.

Alte articole:   Propunere de rezoluție: Fond de despăgubire a victimelor vaccinurilor împotriva COVID-19

Nanga Parbat – cea mai mare provocare

În 1998, la ințiativa lui Ladislau hathazi și a profesorului Alexandru Floricioiu, a fost organizată o expediție sută la sută românească pe celebrul vârf Nanga – Parbat („Muntele Ucigaș”), alegând un traseu dificil pe versantul Rupal, unde se află cel mai mare perete din Himalaya.

„Expediția putem spune că a avut succes: din punct de vedere practic a fost cucerit vârful mic, cum i se spune (o diferență de nivel de 50 de metri față de vârful mare), iar cei patru alpiniști care au ajuns acolo nu au putut ieșit pe vârful mare din cauza furtunii”, ne spune Hathazi. Întors în ţară, a absolvit prin Federația Română de Alpinism cursul de antrenori de alpinism, întrucât nu exista această specializare la Institutul de Educaţie Fizică şi Sport.

Nu s-a despărțit de munte nici acum

Pentru că muntele îl iubești până treci la cele veșnice, Hathazi și-a construit trei cabane în Zona Plaiul Foii, la poalele Pietrei Craiului, într-o zonă răpitor de frumoasă. Ca orice brașovean, nu se putea să nu fie un împătimit al sporturilor de iarnă și schiază cu mare plăcere oricând i se oferă prilejul. Mai mult, când are timp, însoțește, ca ghid, grupurile de turiști care vin să se cazeze la el.

Alte articole:   Șofer sub influența drogurilor, depistat pe Calea București

Cum este firesc, este unul dintre cei mai buni prieteni ai salvamontiștilor din Zărnești, despre care spune că formează una dintre cele mai profesioniste echipe de salvare din România, participând nu de puține ori pentru salvarea și recuperarea celor pierduți pe munte.

Distribuie dacă îți place!
 1. Acest campion declara în anul 1978 ca îl iubește pe fostul primar Ion Ghise deoarece îl făcuse „politician” însă imediat ce Scripcaru i-a devenit șef a devenit tipterul acestuia părăsind PNL și pe iubitul sau. Acesta este adevăratul Hathazi

  Reply
 2. pe broad peak a ajuns Ticu Lacatusu in 92
  pe khan-tengri hai sa fim seriosi e cea mai buna gluma ca au romanii recorduri de viteza:))
  trece vremea mai uita omul …

  Reply
 3. prima expeditie Româneasca in Himalaya a fost in 1985

  Reply
 4. D-l Hathazy afost un mare sportiv alpinist,un om de afaceri inzestrat,a fost si vice primarsi in general a fost o persoana buna si onesta.Ma bucur ca am avut prilejul sa-l cunosc.Dumnezeu sa-l odihneasca.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.