blog-logo

Scrisoare deschisă pentru Noul Spital al Braşovului către ministrul Sănătăţii şi comisarul european Corina Creţu

Scrisoare deschisă pentru Noul Spital al Braşovului către ministrul Sănătăţii şi comisarul european Corina Creţu

medici victime explozie brasov„Am făcut eforturi pentru a afla care sunt căile pe care o putem informa pe Doamna Comisar European Corina Crețu despre argumentele care susțin reluarea analizei privind nominalizarea locațiilor celor trei spitale regionale pentru care există finanțare europeană, în scopul includerii și a Brașovului în această analiză. Am reușit, de acum este oficial că a fost informată! Așteptând o reacție instituțională (despre care vă voi informa imediat ce va sosi), vă mulțumesc tuturor pentru încredere, atât în numele meu, cât, mai ales, în numele celor 62 de membri fondatori ai Asociației Noul spital al Brașovului, al membrilor Comitetului de inițiativă (în ordine alfabetică: Horatziu Cenușă, Sorin Dencescu, Dan Grigorescu, Gabriel Moraru, Magda Popescu, Felicia Popa, Dorin Șaramet) și al viitorului Președinte de Onoare al Asociației, Dumitru-Dorin Prunariu!”, scrie pe Facebook medicul Dan Grigorescu, iniţiatorul campaniei pentru construirea unui nou spital la Braşov.

Stimată Doamnă Comisar European Corina Creţu,
Vă ataşez alăturat memoriul denumit „Scrisoare deschisă domnului Ministru al Sănătăţii” adresată domnului doctor Patriciu Achimaş-Cadariu, cu referire explicită la ceea ce dânsul afirma că va fi principala prioritate a mandatului său, respectiv aceea legată de construirea celor trei spitale regionale.
Ne adresăm şi Dumneavoastră în aceeaşi problemă deoarece am constatat că sunteţi parte activă a eforturilor depuse în acest sens, dar că s-ar putea ca să fiţi în situaţia de a nu fi corect informată privind elementele care au stat la baza deciziei de nominalizare a celor trei locaţii. Documentul ataşat este extrem de explicit, la fel ca şi fişierul ppt. denumit „argumente”, ambele necesitând maxim 10 minute pentru a fi citite şi înţelese.
Demersul meu nu este unul singular, ci este expresia voinţei şi susţinerii tuturor celor 62 de membri fondatori ai Asociaţiai Noul spital al Brasovului, prezentaţi în articolul având ca link: http://newsbv.ro/…/societatea-civila-nu-mai-rabda-vrem-un-s…
În speranţa că veţi înţelege demersul noastru şi că veţi dispune reluarea la Ministerul Sănătăţii şi la Guvernul României a discuţiei privind nominalizarea pe baze principiale, corecte strategic din punct de vedere naţional şi medical, a celor trei oraşe beneficiare, asfel încât oricare decizie ar fi să nu poată fi considerată ca având la bază mai ales puterea lobby-ului politic, decât argumentele de specialitate, singurele care ar putea conta în faţa unei analize la nivel internaţional.
Cu deosebită stimă,
Dr. Dan Grigorescu

Alte articole:   29 octombrie, Ziua Internațională a Internetului. Care a fost primul mesaj transmis online

Domnule Doctor Patriciu Achimaș-Cadariu
Această scrisoare nu este altceva decât o încercare disperată de a vă atrage atenția asupra unei erori majore pe care sunteți pe cale să o faceți, (fără intenție, cred eu) și care v-ar putea marca negativ, încă de la început, mandatul de Ministru al Sănătății.
Este vorba despre un subiect despre care ați afirmat, la finalul întâlnirii cu Corina Crețu, comisar european pentru Politică Regională, în care ați discutat despre stadiul implementării proiectelor cu finanțare europeană pentru dezvoltarea infrastructurii în sănătate și, în mod special, despre demararea construcției celor trei spitale regionale din Iași, Craiova și Cluj-Napoca, că doriți „să constituie una dintre prioritățile mandatului.”
Domnule Ministru, la Brașov este mare fierbere de când, în urmă cu exact două luni, predecesorul Dumneavoastră, Nicolae Bănicioiu, a nominalizat Craiova ca sediu al unui nou spital regional. Am demonstrat, nu în stradă, ci cu argumente, că această decizie nu se justifică în nici un fel, nici ca prioritate, nici ca argumentație strategică. Ci doar politică! În Brașov, oraș universitar medical performant (printre multe alte argumente), sunt mii de oameni reali și responsabili care au înțeles că am dreptate și care susțin aducerea acestui subiect în dezbatere publică. Noi considerăm că este, în sfârșit, momentul ca, la nivel de Guvern, de Minister al Sănătății, să se admită și să se afirme public faptul că Brașovul este SINGURUL oraș din țară de această categorie în care sistemul spitalicesc (cu precădere cel de urgență) funcționează de 45 de ani cu o infrastructură total insuficientă față de necesitățile populației beneficiare (autohtone și vizitatoare). Nu mai contează deloc faptul că în 1970, din dorința de a escamota prostia și indolența șefilor politici ai orașului și județului, Brașovului i s-a aprobat construirea unui model de spital județean destinat municipiilor cu până la 150.000 de locuitori (care acum poate găzdui 500-550 de paturi). Nu mai contează că de aproape jumătate de secol pacienții brașoveni sunt tratați într-un un spital de urgență care nu cuprinde toate specialitățile OBLIGATORII (cum ar fi obstetrica-ginecologia, asigurată, în disperare de cauză, de un spital de „monospecialitate”) , iar cele existente sunt organizate într-un sistem pavilionar împrăștiat în întreg orașul, cu clădiri vechi de peste 100 de ani, plombate fiecare cu câte o „extensie” considerată acum 40 de ani ca fiind „modernizare”! Nu mai contează… Ceea ce contează este că Brașovul medical și universitar se sufocă din lipsă de spații, din lipsă de circuite, din lipsă de perspective. Craiova, nu! Ați văzut vreodată (măcar și numai în fotografii) cele două spitale, când admiteți public că programele începute de Nicolae Bănicioiu sunt bune şi vor continua „fără doar şi poate”? Craiova beneficiază de o mega-structură (identică cu cea de la Constanța), care, spațial, este de circa 6 ori mai mare decât a „spitalului-cămin de nefamiliști” de la Brașov și care poate fi adusă la standarde de spital regional prin utilizarea de fonduri europene pe proiecte de renovare și dotare. Doar că trebuie scrise! Brașovul are nevoie de o structură corespunzătoare, construită de la zero, care nu se poate finanța decât în varianta fondurilor structurale europene prinse în buget pe Programul Operațional Regional de care vor beneficia, pe bună dreptate și Iașiul, și Clujul.
Domnule Ministru,
Cred că, din păcate, sunteți în pericolul de a scoate castanele din foc cu mâna Dumneavoastră, atât timp cât nu veți fi de acord că decizia luată la Ministerul Sănătății și asumată de Nicolae Bănicioiu este una profund abuzivă și incorectă conceptual din punct de vedere al modului în care a fost luată, adică ÎN SECRET, netransparent, în lipsa oricărei dezbateri publice, în lipsa oricăror argumente puse la dispoziția opiniei publice! Acest mod nu se poate traduce decât în sintagma: „pentru că așa vrea mușchii mei!” Eu înțeleg rolul deciziei politice, dar doar în situația unor argumente egale sau măcar apropiate ca valoare. În cazul spitalului de la Craiova, decizia politică are la bază un abuz stratosferic, pentru că nu ține seama decât de interesul politic al conducătorilor Craiovei și apropiaților lor și nu de interesul suprem al pacientului, cetățean în aceeași măsură al acestei țări, oriunde s-ar afla el din punct de vedere regional.
În urma audierii în comisiile parlamentare de specialitate, ați primit, aproape în unanimitate, aviz favorabil, probabil și pentru că ați afirmat că: „Pacientul a rămas în centrul preocupărilor mele” și că vă doriți ca activitatea Dumneavoastră să fie desfăşurată „cu transparenţă şi colaborare”. E momentul să dovediți că sunteți cinstit și cu noi, dar, mai ales, și cu Dumneavoastră înșivă, punând în practică aceste deziderate, pe care eu aș vrea să le consider ca stând la baza unei concepții de viață, nu fiind doar declarații politice. Iată cum ați putea începe: simplu, reluând analiza modului național de dezvoltare strategică a sistemului de asistență spitalicească de urgență de nivel regional, incluzând și Brașovul printre centrele nominalizate. Noi, brașovenii (pacienți și cadre medicale) nu mai suntem de acord să nu mai fim parte a procesului de analiză în luarea deciziei strategice de construire a celor trei noi spitale regionale de urgență, noi, cei direct interesați în asigurarea unei asistențe spitalicești publice decente, de care nu am avut și nu avem parte de atât de mulți ani! Nu mai suntem de acord ca, din nou, în afara oricăror argumente sustenabile, să fim dați la o parte în singurul moment istoric de după 1990, acela al construirii primelor spitale publice de referință în România postdecembristă. Credem că a venit momentul ca orice ministru responsabil să ia decizii numai după ce s-a convins personal de realitățile care stau la baza lor, nu după cum i se prezintă de către cei din subordine, fie ei rău intenționați sau, din păcate, ignoranți ai acestor realități concrete. De aceea, vă rugăm să vă consumați câteva ore din mandatul încredințat de Parlamentul României (pe care și noi, brașovenii, vi l-am validat, prin reprezentanți) și să ne faceți o vizită la Brașov. Deși sunt convins că vă veți convinge repede de adevăr, pentru a vă sensibiliza la argumentele noastre, insuportabil de multe pentru a fi cuprinse într-o scrisoare ca aceasta, vă punem la dispoziție materiale suplimentare, pe care le puteți accesa pe grupul Facebook „Mediciniștii de Brașov susțin Noul spital al Brașovului”. Veți avea șansa de a constata nu doar că avem dreptate, dar și că există soluții pentru ca, cu structura de finanțare pe care ați „moștenit-o”, să ridicați 4 spitale regionale, nu 3, ceea ce vă va putea plasa în galeria miniștrilor care au lăsat ceva în urmă și nu a celor care au fost lăsați în urmă!
Cu aleasă considerație,
Dr. Dan Grigorescu
Iniţiatorul şi unul din cei 62 de membri fondatori ai Asociaţiei Noul spital al Braşovului

Distribuie dacă îți place!
 1. ,,Ceea ce contează este că Brașovul medical și universitar se sufocă din lipsă de spații, din lipsă de circuite, din lipsă de perspective.”
  Cum? ,,medical și universitar”. Aloooooooo!!! Hai sa fim seriosi. Cel mai bun medic din BV e … trenul spre Bucuresti/Cluj/Tg Mures. Vorba aceea> De cand dr.X de la judeteanul din BV a inceput sa opereze s-au mai amenajat 3 sectii si …4 cimitire! O chestie politica si atat.

  Reply
 2. Degeaba s-ar face spital nou si frumos, la medici si asistente, poate si le doresc dublarea salariilor,ca ei tot spagari vor fi.Si are dreptate Fustita de sus,care profesionisti,doctorii brasoveni??! cativa,putini f putini.

  Reply
 3. „Am făcut eforturi pentru a afla care sunt căile pe care o putem informa pe Doamna Comisar European Corina Crețu”?! Adica ati facut eforturi sa dati de un europarlamentar a partidului din care faceti parte, PSD?!!
  Asta a fost BOMBA zilei!!

  Reply
 4. Cu un inainte de alegeri, cineva/ceva este disperat sa demonstreze ca ii pasa. De noi. 🙂
  Cand politicu’ isi baga coada, tot a rahat miroase… 🙂

  Reply
 5. Pentru cei patru de mai sus
  (şi pentru oricâţi alţii de acum încolo)
  SE PARE CĂ NU AŢI ÎNŢELES PÂNĂ ACUM CĂ:
  1. Singura „chestie politică” din această (de)zbatere publică este faptul că însuşi politicul ne-a adus în această situaţie! Şi nu de ieri, de azi, ci din 1970 încoace!
  2. Discuţia din spaţiul public nu apărea dacă „politicul”, adică fostul Ministru al sănătăţii, nu dezvăluia informaţia privind existenţa fondurilor pentru trei spitale regionale, dintre care cel proiectat la Craiova nu are ce să caute printre ele, din motive deja aduse în atenţia comunităţii braşovene. Nu are, deci, nimic în comun cu anul de dinainte de alegeri pentru Braşov, are pentru Craiova, unde se doresc voturi! Noi, membrii Asociaţiei, ne dorim asistenţă medicală de urgenţă decentă, nu care să tot rămână în urmă din lipsă de spaţiu pentru dezvoltare!
  3.Unde puteţi găsi „politicu'” ce „îşi bagă coada” printre cei 62 de membri fondatori ai Asociaţiei Noul spital al Braşovului (asta dacă aţi avut măcar minimul interes să le cunoaşteţi numele!)?
  4. Nouă, chiar dacă nu vă vine să credeţi (e dreptul vostru, până la proba contrarie), ne pasă de toţi braşovenii, adică inclusiv şi de noi, în calitate de pacienţi. Doar că noi înţelegem exact că drumul pe care este sănătatea braşoveană este cu dead-end dacă nu facem ceva ca să găsim un punct de inflexiune. Tot noi ştim că acesta poate fi în această perioadă, în actualele condiţii. De aceea ne exprimăm în spaţiul public, pentru ca toţi să înţeleagă că a venit momentul să nu mai stea pasivi, cu gândul la biletele de tren spre alte spitale!
  5. Sper ca personalul medical să vă poată ierta pentru ingratitudinea de care daţi dovadă desconsiderându-i în legătură cu ceea ce ştiu să facă şi nu au cum s-o dovedească! Ceea ce pot face în condiţiile date, e cu totul altă mâncare de peşte! De aceea e nevoie de un spital nou! Iar despre valoarea lor profesională, mai întrebaţi-i pe copiii voştri studenţi la Medicina din Braşov.
  6. Nu vă doresc să ajungeţi să vă convingeţi extrem de rapid despre valoarea medicilor din Braşov şi a cadrelor didactice ale Facultăţii de Medicină din Braşov, în caz de vreo urgenţă, dar dacă se va întâmpla, promiteţi să postaţi adevărul?
  7. Nu aţi vrea să încercaţi să contactaţi oficial un Comisar European ca să vedeţi ce uşor este? Cine crede că îl poţi „accesa” prin pesedeu, nu dovedeşte decât că a fost şi rămâne cu atitudini de politruc! Iar lobby-ul exercitat „prin PSD” înseamnă politizarea demersului, ceea ce este şi va fi exclus! Chiar dacă nu acceptaţi că toţi cei 62 sunt parte a societăţii civile, nu membri de partid. Ce au făcut strategic până acum partidele pentru sistemul de spital braşovean, ca să le cerem implicarea? S-o facă de sine-stătător!
  8. Un spital modern va atrage cadre medicale de excelenţă (şi tinere, pe deasupra!)din toată ţara! Credeţi că dacă nu creem condiţiile, avem vreo şansă la calitate? Iar cu abia formaţii specialişti, care nu vor mai pleca peste mări şi ţări, poate rude de-ale voastre, credeţi că nu vom avea ce face în Braşov?
  9. Aşa că, mai bine aruncaţi cu vorbe, că idei… A propos, vreo idee mai bună decât asta aveţi? sau doar nu vă convine că mi-a trecut prin cap doar mie, cel de care nu suportaţi să mai auziţi? Nu cumva IP-urile noastre se cunosc?
  10. ….nihil nisi bene!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.