Dirijorul japonez Daisuke Soga, pe scena Filarmonicii Braşov

Dirijorul japonez Daisuke Soga, pe scena Filarmonicii Braşov

daisuke sogaMelomanii braşoveni vor avea parte de două evenimente muzicale de excepţie, care se vor desfăşura pe scena Filarmonicii de la Sala Patria.

Marţi, de la ora 18.30, este programat un recital cameral susţinut de Cvartetul „Unissono” (Raluca Mihalcioiu – vioara I, Valentin Jeinov – vioara a II-a, Oana Jeinov – violă, Florin Craiu – violoncel). Programul va cuprinde lucrări din J. Haydn (Cvartetul op. 74 nr. 3) şi F. Mendelssohn-Bartholdy – Cvartetul op. 44 nr. 2.
De asemenea, joi, de la ora 19.00, la Sala Patria va avea loc un concert simfonic extraordinar sub bagheta dirijorului Daisuke Soga (Japonia), care va aniversa 50 de ani şi 25 de ani de colaborare cu orchestra Filarmonicii Braşov. Solist va fi pianistul Horia Maxim. Artişti vor interpreta „Musica per orchestra simfonica” Yasushi Akutagawa, Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra (Imperialul) – L.van Beethoven, „Serenata Notturna”, de W.A. Mozart şi Rapsodia a II-a şi Rapsodia I, de G. Enescu.
Conform bigrafiei prezentate de Filarmonica Braşov, Dirijorul japonez Daisuke Soga s-a născut la  Osaka, şi a beneficiat de o atentă educaţie muzicală, studiind în particular pianul, clarinetul şi contrabasul. Între anii 1984 – 1987 urmează Academia „Toho – Gakuen” din Tokio, la clasa de contrabas şi dirijat, apoi Academia de Muzică „Ciprian   Porumbescu” din Bucureşti, unde studiază contrabasul cu renumitul profesor Ion Cheptea. După ani de studiu la diverse cursuri de măiestrie şi îndrumat de muzicieni reputaţi ca: Bernard Haitink, Giuseppe Sinopoli, Ilya Musin, Uros Lajovic, Seiji Ozawa, Masahiko Tanaka, Tadashi Mori, în noiembrie 1990, Daisuke Soga a fost invitatul Filarmonicii din Braşov.

A câştigat numeroase premii şi a colaborat cu multe orchestre din Japonia, Europa şi America de Sud. Este invitat să predea la festivaluri de muzică şi cursuri de masterat, şi să facă parte din juriului diferitelor concursuri de dirijat. Legătura dintre Soga şi România este deosebit de puternică, dirijează în mod regulat Filarmonica „George Enescu” din   Bucureşti, Orchestra Naţională Radio România, şi Filarmonica Braşov. În 2013, Soga a fost invitat să dirijeze Concertul de Inaugurare a noului sediu al Filarmonicii din Braşov Sala Patria. Este Cetăţean de onoare al oraşului Braşov şi al oraşului Londrina din Brazilia. Recent, Soga a devenit şi un compozitor de succes.

Lucrările sale au fost interpretate în Japonia, Italia, România, Statele Unite ale Americii şi Brazilia. A realizat înregistrări la casa de discuri Delta Classics. Pentru  a sprijini efortul de   recuperare de la marele cutremurul din Estul Japoniei, Soga a iniţiat un proiect la nivel internaţional. În cadrul proiectului, s-au atribuit instrumente muzicale şcolilor primare din zona afectată şi sunt în derulare multe alte activităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate