Generalul Ion Dumitrache, comemorat de Ziua Vânătorilor de Munte

Generalul Ion Dumitrache, comemorat de Ziua Vânătorilor de Munte
vanatori de munte6Din anul 1977, de la moartea generalului Ion Dumitrache, este prima data cand conducerea Garnizoanei, la inițiativa lui Eugen Ştefan Târnovan, reprezentant al societăţii civile prin grupul Iubim Brasovul de pe Facebook, cu sprijinul Comandantului Garnizoanei dl. gen. Tudorică Petrache si a domnul lt. col. Nicolae Uszkai, s-au depus coroane de flori si s-a oficiat o slujba religioasa care va deveni o activitate permanenta a garnizoanei pentru amintirea acestui brav conducator .
Marţi s-a sărbătorit Ziua Vânătorilor de Munte, marcată, la Braşov printr-o serie de evenimente care au fost organizate de Brigada 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. Au fost depuse coroane de flori la mormântul generalului Ion Dumitrache, comandant al Diviziei 2 Munte în cel de Al Doilea Război Mondial, la cimitirul Groaveri din Şcheii Braşovului. Mormântul este la biserica Sf. Paraschiva, unde mai sunt înmormântaţi Andrei Mureşianu, Sextil Puscariu; primul prefect român al Braşovului.
De la ora 10,30, la sediul Batalionului 228 Apărare Antiaeriană „Piatra Craiului” de pe str. Feldioarei a avut loc un ceremonial militar şi religios, urmat până la ora 12,00 de exerciţii cu caracter demonstrativ şi prezentare de tehnică şi echipamente militare din dotare.
Trupele de vânători de munte ale armatei române au fost înfiinţate în 3 noiembrie 1916, în timpul Primului Război Mondial, şi au reprezentat, încă de la începuturi, o specialitate de elită a infanteriei româneşti, îndeplinindu-şi misiunea de apărare a ţării atât în timpul Primului Război Mondial, cât şi în cel de al Doilea Război Mondial. În timpul Primului Război Mondial a luat fiinţă Corpul Vânătorilor de Munte, care în anul 1918 s-a transformat în Batalionul de Vânători de Munte, în componenţa sa fiind nu mai puţin de 4000 de militari ce constituiau o forţă specializată de elită la acea vreme. Pe parcursul anilor, trupele de vânători de munte au suferit mai multe organizări, desfiinţări, titulaturi, culminând la 14 aprilie 1961 cu desfiinţarea ultimei mari unităţi din forţele armate române, Brigada 2 Vânători de Munte, desfiinţare ce a reprezentat sfârşitul primei părţi a istoriei acestor trupe.
După circa trei ani de la desfiinţarea abuzivă, datorită schimbărilor de ordin politic, Marea Adunare Naţională, organul legislativ al României de la acea vreme, a decis ca, începând cu 14 octombrie 1964, să reînfiinţeze trupele de vânători de munte, iar acest lucru s-a întâmplat cu reînfiinţarea Brigăzii 2 Vânători de Munte, brigadă care este astăzi una dintre unităţile reprezentative ale Forţelor Terestre ale Armatei Române.
Între anii 1964-1990, evoluţia trupelor de vânători de munte s-a focalizat pe pregătirea specifică ducerii acţiunilor militare în teren muntos-împădurit şi pe proiecţia lor structurală tot mai pregnantă, ajungându-se ca numărul brigăzilor de vânători de munte să fie de şase în prima parte a anilor ’90. Ulterior, în perioada anilor 1997-2006, s-au desfiinţat, succesiv, Brigada 7 Vânători de Munte, Brigada 1 Vânători de Munte, Brigada 4 Vânători de Munte, Brigada 5 Vânători de Munte, o parte dintre unităţile acestora fiind resubordonate celor două brigăzi rămase sau ale altor mari unităţi din Forţele Terestre.
Actualmente, există în structura Forţelor Terestre ale Armatei României două brigăzi de vânători de munte, una subordonată Diviziei 2 Infanterie ‘GETICA’ (Brigada 2 Vânători de Munte Sarmizegetusa’, şi una subordonată Diviziei 4 Infanterie ‘GEMINA’ (Brigada 61 Vânători de Munte General Virgil Bădulescu). În principiu, Brigada 2 Vânători de Munte este destinată să participe la misiuni NATO şi în afara teritoriului naţional, în timp ce Brigada 61 Vânători de Munte are misiuni specifice, în principal pentru apărarea teritoriului naţional.
Trupele de vânători de munte sunt proiectate astăzi pentru a putea acţiona în condiţii de climă extreme, în condiţii dificile de timp şi anotimp şi în condiţii dificile de teren puternic frământat, să excaladeze tactic culmi şi vârfuri dificile, pentru a putea fi foarte buni trăgători cu toate categoriile de armament din dotare şi foarte buni la acţiunile militare în areal montan, precum şi la marşurile lungi în acest areal. Militarii de la Brigada 2 Vânători de munte, în cea mai mare parte, dar şi de la Brigada 61 Vânători de Munte au participat de-a lungul anilor într-o paletă de misiuni în Angola, Kosovo, Somalia, Bosnia, Irak şi Afganistan.
Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via