Simbolul săcelenilor, poarta mocănească, va fi montată la intrările în municipiu

Simbolul săcelenilor, poarta mocănească, va fi montată la intrările în municipiu

stefan lupu poarta mocaneasca webConsilierul local PNL Motoc Bogdan George a propus spre dezbatere în Consiliul Local pun proiect de hotărâre prin care doreşte ca administraţia publică să construiască porţi mocăneşti, pentru a da identitatea oraşului, în conformitate cu simbolurile tradiţionale locale, la intrările în municipiul Săcele.

„Iniţial, intenţia era să realizăm nişte porţi mari, amplasate peste drumurile de acces din şi dinspre municipiu. În cele din urmă, după ce m-am consultat cu mai mulţi specialişti, a rămas ideea de a amplasa porţi în mărime naturală, pe fiecare parte a drumului, cu mensajele «Bine aţi venit!» şi «Drum bun!». Întrucât toţi colegii din Consiliul Local au agreat această iniţiativă, urmează să depun la secretarul municipiului un proiect de hotărâre, astfel încât să se demareze operaţiunile necesare de întocmire a documentaţiei tehnice, să se facă o evaluare a costurilor şi să se scoată la licitaţie realizarea acestor porţi, precum şi să se prindă fondurile necesare în bugetul local pentru anul viitor”, a precizat liberalul Motoc Bogdan George.

Pentru modelul porților de intrare în oraș, consilierul local liberal s-a orientat la poarta familiei Lupu, care are 181 de ani, dar arată ca nouă. Ştefan Lupu a descoperit-o într-o gospodărie în care se făceau renovări. De fapt, artistul săcelean asta face de când se ştie: când aude că se demolează o şură sau că se schimbă vreun acoperiş, se duce la faţa locului să vadă ce mai poate fi salvat din vechile obiecte care compuneau cândva universul mocanilor săceleni. Poarta de la gospodăria lui Ștefan Lupu este autentic mocănească.

poarta mocaneasca„Există trei tipuri mari de porţi în România: maramureşeană, secuiască şi mocănească. Cea de la noi se distinge prin cele două acoperişuri, cel de sus se numeşte păsărar. Poarta nu are nicio decoraţiune, e simplă. Ancadramentul este realizat din stejar, iar poarta propriu-zisă este din lemn de brad. Specifică este inserţia celor două scânduri care compun astfel o arcadă. Poarta mare, în care intra această poartă mică, este în curte. Numai aici, acasă la mocanii săceleni, găsiţi astfel de porţi“, ne explică Ştefan Lupu, printre puținii săceleni care se luptă pentru păstrarea tradiţiilor.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.