Antrenor de campioni: Florin Spulber

Antrenor de campioni: Florin Spulber

florin spulberFlorin Spulber s-a născut în 23 mai 1970, în Brașov. A început activitatea sportivă în Săcele, sub îndrumarea dlui. profesor Constantin Teșileanu, la vârsta de zece ani.

La CSS Brașovia a activat până la vârsta de 18 ani. Este absolvent al Universității „Transilvania”, Facultatea de Educația Fizică, promoția 1996, la zi. A făcut masteratul și acum se pregătește pentru examenul de doctorat.

„În 1992, de când am trecut la Dinamo, la 24 de ani, am început să am și rezultate performante, cu ajutorul antrenorului Balint Lorincz, care îmi este și coleg acum, iar din 1994 până în 2000 am câștigat tot ce se putea câștiga la nivel național. În 2003 m-am retras. Vreau să vă spun că recordul național, de la Bocșa, de 118 metri, îmi aparține. Aș mai fi continuat cu sportul de performanață, dar nu beneficiam de un program de antrenament performant, cum există la această oră. În cele din urmă, Federația Română de Schi și Biatlon m-a vrut ca antenor și sunt antrenor la lotul național din 2003”, ne spune Florin Spulber.

A absolvit Universitatea „Transilvania”, Facultatea de Educația Fizică, promoția 1996, la zi. Ulterior, a făcut masteratul și acum se pregătește de doctorat.

Trambuline s-au făcut la Râșnov, nu la Săcele

Din 2007, în cadrul programului OMV „Move and Jump”, realizat într-un parteneriat public-privat între Federația Română de Schi și Biatlon și compania OMV, din păcate pentru săceleni s-au făcut trambulinele pentru săriturile cu schiurile la Râșnov, dar este bine că ei au reușit acolo.

„Inițial, se făcuse un studiu de fezabilitate pentru toată țară – în 2006, şi a fost ales Săcele ca locaţie, pentru că se dorea construirea trambulinelor pentru a venit în ajutorul unei şcoli româneşti de sărituri cu schiurile, nu doar în scop competiţional. Ideea era ca de aceste trambuline să se folosească un număr cât mai mare de copii, să ajungă la ele cât mai repede. La Săcele sunt 7 şcoli plus licee, erau şase antrenori. Însă, am pierdut în momentul în care noi nu am putut să arătăm că există un teren pe care Primăria să fie proprietar pentru realizarea acestei investiţii, pentru a participa în asociaţiune cu un club sportiv din Săcele, care poate organiza competiţii aici. Noi trebuia să aducem terenul şi să aducem utilităţile la hotar. Doi ani s-a tergiversat, iar, în paralel, primarul din Râşnov a profitat, a făcut rapid Studiul de Fezabilitate, a viabilizat terenul şi s-au realizat trambulinele la ei…”, ne-a declarat Florin Spulber.

Acesta a precizat că, și la această oră, există intenţie din partea celor de la OMV să facă două-trei trambuline pentru copii la Săcele, pentru că le este foarte greu grupelor de copii să facă naveta la Râșnov. „Nici până în acest moment nu cred că pentru cele 2,8 ha de teren, unde erau trambulinele, nu se cunoaște clar care este situația din punct de vedere juridic. Este drept că s-au schimbat primarii între ei, nu a mai fost o grupă omogenă de lucru să tragă în aceeași direcție, iar la această oră nu face nimeni nimic”, s-a arătat mâhnit antrenorul lotului național de sărituri cu schiurile.

Primii bani de la Consiliul Local Săcele, abia în 2014

Proiectul OMV „Move and Jump” este gândit în trei etape. Primul pas a fost construcţia de trambuline, instruirea antenorilor la seminarii în Austria și organizarea de tabere de pregătire pentru copii în Austria şi dotarea acestora cu echipament modern.

florin spulber alaturi de o parte a echipei nationale de sarituri cu schiurile„A doua fază a vizat finalizarea pregătirii sportivilor şi participarea lor la competiţii internaţionale. A treia fază convenită cu finanțatorul este să obţinem un loc în primii zece la nivel mondial. Este un protocol pe care l-am încheiat pentru o perioadă de zece ani, din noiembrie 2007 până în martie 2018. Apoi, mai trebuie precizat că toți copiii care au acum performanțe notabile au fost luaţi «de la zero», fie că este vorba despre Dana Haralamabie, Eduard Torok sau Iulian Pâtea. La această oră, de exemplu, Dana a obţinut locul 19 anul trecut, iar de acum încolo trebuie maturizare, motivaţie și antenament”, precizează Florin Spulber.

Program inuman pentru micii sportivi

Cel mai greu pentru micuții sportivi care se antrenează pentru obținerea de performanțe este programul zilnic.

„Copilul termină şcoala la ora 14.00, părinţii sunt la serviciu, iar ei rămân cu bunicii.  Îl iei de aici, de la Săcele, mergi la Râșnov, ajunge înapoi seara la ora 18.00, trebuie să-şi facă temele. Este o pierdere de timp pe două fronturi. Pe de o parte nu are suficient timp să se anteneze, pe de altă parte ajunge târziu, obosit, și trebuie să se apuce de lecții”, explică Florin Spulber problemele cu care se confruntă grupele de săritori cu schiurile.

Antrenorul a ținut să mai menționeze că ajutor financiar, de la Primăria Săcele, a primit abia anul trecut, la inițiativa consilierului local Motoc Bogdan George. „Anul trecut am și fost invitați în plenul Consiliului Local. Anul acesta, s-a făcut un regulament pentru acordarea de fonduri, ceea ce este foarte bine, însă ce mă doare pe mine este sala pe care am făcut-o cu bani de la inspectorat și asociație, pentru care Primăria nu ne-a finanțat. Inspectoratul Școlar Județean Brașov spunea că nu investesc în clubul elevilor, pentru că imobilul aparține Primăriei. Noi am băgat banii acolo și acum nu mai avem acea sală. Ne trebuie o sală ca aceea, care să fie a noastră, pentru antrenament, nu să ne dea afară că trebuie să vină altcineva. Și  vreau să menționez că noi ne plăteam și utilitățile”, și-a exprimat speranța antrenorul că autoritățile locale vor veni în sprijinul grupelor de sportivi.

 

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via