Referendum pentru construirea unui nou spital județean?

Referendum pentru construirea unui nou spital județean?

dr dan grigorescuMedicul Dan Grigorescu a lansat, pe pagina de Facebook, o nouă provocare: organizarea unui referendum pe tema construirii unui nou spital județean.

„Vă supun atenţiei şi aprobării (sau, mai ştiţi, dezaprobării?) propunerea de a solicita primarului municipiului Braşov şi consilierilor locali sprijinul privind promovarea unei hotărâri cu privire la organizarea unui referendum local având ca temă problematica de mare importanţă locală a necesităţii construirii unui nou spital public de urgenţă (în contrapunere cu renovarea, respectiv completarea celui existent), care să asigure respectarea interesului cetăţenilor braşoveni de a beneficia de o asistenţă medicală de urgenţă corectă şi la un nivel minim al decenţei serviciilor oferite”, notează Grigorescu.

Potrivit acestuia, referendumul, în cazul în care va fi validat, se va constitui într-un argument extrem de solid pentru ca reprezentanţii locali să îşi asume decizia de susţinere a demersurilor privind construirea noului spital către Guvernul României, prin solicitarea de a se asigura finanţarea deja existentă prin Banca Mondială, respectiv prin nominalizarea Braşovului în calitate de centru medical spitalicesc public de urgenţă regional.

Peste 300 de persoane au fost de acord cu ideea lansată de medicul Dan Grigorescu. Iată și câteva opinii: Silvian Ioniță – „Total de acord!”, Matei Felicia – „Foarte de acord, cu amendamentul: asistenţă medicală de urgenţă corectă şi de nivel nu mediu, ci cât mai înalt al decenţei serviciilor medicale oferite. Având cel mai frumos oraş din România, braşovenii merită acest spital. Vorbim de toţi locuitorii judeţului nostru!”, Eugen Stoica – „Corect, asta inseamnă opinie publică și cu interes pentru problemele societății din care facem parte cu toții!”.

„Aştept din partea celor peste 3500 de membri ai grupului „Mediciniştii de Braşov susţin Noul spital al Braşovului” şi din partea celor care nu se regăsesc în grup, dar au semnat petiţia on-line, să-şi exprime părerea până miercuri, 28.10.2015, fie doar prin like/dislike, fie şi prin comentarii adiacente. Pentru cei care ar fi de părere că acest referendum ar trebui organizat la nivelul întregului judeţ (deoarece spitalul ar servi intereselor tuturor cetăţenilor din judeţ), informez că iniţial ne-am gândit la această soluţie, dar am abandonat-o din mai multe motive:

  1. referendumul, dacă va fi validat, oricum nu este obligatoriu de pus în aplicare;
  2. organizarea referendumului (informarea cetăţenilor, participarea la vot) ar fi mult mai eficientă la nivelul municipiului, dând o imagine practic identică a opţiunilor cetăţenilor din întreg judeţul;
  3. costurile organizării referendumului ar fi mult mai mici, sub 50% din cele necesare organizării la nivelul întregului judeţ!
  4. (şi cel mai important!) consider că dacă nu va avea caracter regional (caz în care va fi în subordinea directă a Ministerului Sănătăţii!), acest nou spital va trebui să fie în administrarea directă a Consiliului Local, deoarece nivelul bugetului Consiliul Judeţean este deja insuficient pentru susţinerea celorlalte spitale existente în prezent, pe când bugetul local poate, în variante viitoare, să prevadă şi cheltuieli cu asistenţa medicală de spital, ceea ce în prezent lipseşte”, a precizat Grigorescu, care a menționat că este deschis pentru orice noi abordări, idei sau argumente legate de acest demers, pe care i le puteţi trimite la e-mail: dan.grigorescu16@gmail.com.
Loading...
  1. Sustin actiunea! Este un subiect important absolut pentru toti. Cine poate sa spuna „Nu am si nu o sa am nevoie niciodata de spital?”. Este nevoie de un spital modern fara a face compromisuri. Este un proiect mare pe termen lung si nu merita o „peticeala” acum ca o sa mai facem si altadata. Realitatea ne invata ca asemenea proiecte se fac odata la cateva generati la noi. Sa luam expresia neamtului si sa spunem ca „Suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri ieftine!”. O solutie mai ieftina poate sa fie de cele mai multe ori „scumpa” deoarece nu permite o extindere, scalabilitate sau cum vreti sa-i spuneti ulterioara. Astfel investitia ieftina ramane prizonierul gandirii solutiilor doar pentru pentru „acum”.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.