Construirea unui spital regional de urgență la Brașov, Golgota medicului Dan Grigorescu

Construirea unui spital regional de urgență la Brașov, Golgota medicului Dan Grigorescu

dan grigorescuPentru medicul brașovean Dan Grigorescu, construirea unui spital regional clinic de urgență la Brașov, proiectat și dotat la standardele impuse de Uniunea Europeană, a devenit un scop în viață.

„Ultimele informații date publicității dezvăluie faptul că Guvernul României (deci și al nostru, al brașovenilor) a obținut o finanțare externă pentru construirea a trei spitale regionale de urgență, care au și fost nominalizate ca locație: Cluj, Iași și Craiova. Pentru Cluj și Iași este explicabilă opțiunea, o pot înțelege și accepta și eu: ambele orașe sunt centre universitare medicale și au un sistem spitalicesc multi-pavilionar, exact ca Brașovul. Dar, spre deosebire de Brașov, au și câteva clădiri moderne construite până în 1989: la Cluj, spitalul de boli infecțioase – 6 etaje, spitalul de recuperare – 10 etaje, cardiologia intervențională – 5 etaje, iar la Iași, spitalul clinic de copii – 9 etaje etc.”, a precizat medicul Dan Grigorescu.

În schimb, spune acesta, stabilirea locației din Craiova este o decizie inexplicabilă, deoarece Spitalul Clinic Județean de Urgență craiovean, construit printre ultimele în perioada pre-decembristă și identic cu cel din Constanța, este de 6-8 ori mai mare ca actuala clădire centrală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Brașov.

„Spitalul din Craiova nu trebuie dezvoltat spațial, ci doar renovat. Iar finanțarea pentru renovările de spitale în România este posibilă cu fonduri europene, accesibile în actualul exercițiu 2014-2020, pe când construcția de spitale noi, nu!!! Dacă Guvernul dorește să modernizeze spitalul din Craiova, poate accesa fonduri existente la nivel european! În schimb, Brașovul trebuie să beneficieze de construirea primului spital corect dimensionat din perioada postbelică încoace (adică din 1945 -2015, însemnând 70 de ani, adică trei sferturi de secol!)”, spune dr. Grigorescu.

Medicul brașovean solicită Guvernului și Ministerului Sănătății o premieră națională în materie de decizii strategice în domeniul sănătății publice, respectiv „dezbaterea națională publică, cu argumente publice, cu decizie motivată public! Nu ca până acum, hotărâri în spatele ușilor închise, ținute la secret, până nu mai este nimic de făcut! Așa că, dacă reprezentanţii noştri care se pot face auziți direct la București nu o fac, hai să dăm mână cu mână măcar noi, cei care înțelegem că sistemul public spitalicesc din Brașov e cu funia la gât, și o dată cu el, și noi, braşovenii”, şi-a încheiat pledoaria medicul Dan Grigorescu.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.