Rembrandt a venit la Brașov

Rembrandt a venit la Brașov

rembrandtExpoziție inedită, pe care ai ocazia poate o dată în viață să o vezi, la Muzeul „Casa Mureșenilor” din Brașov. Este vorba despre 273 de gravuri realizate după lucrările lui Rembrandt, care pot fi admirate timp de două luni într-o expoziţie temporară a muzeului.

Brașovenii pot admira cele 273 de gravuri după creaţia marelui pictor Rembrandt, realizate în secolul al XIX-lea la Biblioteca Naţională a Franţei şi care au fost în colecţia lui Eugène Dutuit. Expoziţia „REMBRANDT@BRAŞOV” se va afla la „Casa Mureşenilor” până la finalul lunii noiembrie, iar la vernisaj a participat şi reprezentantul proprietarului colecţiei, Thomas Emmerling, de la Euro Art Luxemburg.
„Cele 273 de gravuri realizate după lucrările lui Rembrandt sunt grupate în 11 tematici. După ce a «vizitat» ţări precum Germania, Polonia sau Luxemburg, expoziţia se află pentru a cincea oară în România şi reprezintă o oglindă a secolului al XVII-lea”, a explicat Thomas Emmerling. Expoziţia este deschisă între orele 9.00 şi 19.00.
Odată cu vernisajul expoziţiei „REMBRANDT@BRAŞOV”, muzeul braşovean a redeschis şi expoziţia permanentă dedicată familiei Mureşenilor.
„Este vorba de peste 500 de obiecte expuse în trei săli, pe o suprafaţă totală de peste 100 de metri pătraţi, chiar lângă Arhiva Mureşenilor. Rămânem şi Muzeu al Imnului de Stat, însă am decis să lărgim, ca spaţiu, sala de expoziţii temporare, pentru că acestea fac turiştii să revină. De altfel, vorbim despre cea mai mare sală de expoziţii din Braşov”, ne-a spus dr. Valer Rus, manager al Muzeului „Casa Mureşenilor”.

„Rembrandt a fost foarte talentat la desen. Puteți vedea fiecare fir de păr, fiecare detaliu al unui portret sau peisaj, acesta fiind talentul desenatorului Rembrandt. De asemenea, a fost foarte talentat în a se juca cu lumina și cu umbra. Totdeauna trebuie să urmăriți acest aspect al artei desenului, respectiv al acestui clar obscur așa cum mai este cunoscut, acest joc al luminilor și al umbrelor. Foarte cunoscute picturile în ulei ale lui Rembrandt, dar în epoca sa era mult cunoscut pentru aceste gravuri. Picturile erau în casele celor care le comandau, regi, prinți, aristocrați și nu puteau fi văzute de toată lumea. Oamenii obișnuiți nu și le permiteau. Aceasta este cea mai completă expoziție de gravuri după Rembrandt și sunt foarte mândru că am reușit să achiziționez această colecție la o licitație în Elveția”, a subliniat proprietarul colecției.

Leave a Reply

Your email address will not be published.