Program prelungit la CAS Brașov pentru distribuirea cardurilor de sănătate!

Program prelungit la CAS Brașov pentru distribuirea cardurilor de sănătate!

card sanatateUn număr de 18 case de asigurări de sănătate, printre care şi cea a județului Brașov, unde luni mai erau neridicate de către asiguraţi peste 5.000 de carduri de sănătate, vor avea program prelungit până la ora 20.00, a anunţat preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

În prezent, programul cu publicul la casele de asigurări de sănătate este, de luni până miercuri, inclusiv, între 8.30-14.30, joi, de la 12.00 la 18.00, iar vineri nu se lucrează cu publicul. Începând de marţi, când devine obligatorie utilizarea cardului de sănătate, programul cu publicul va fi între 8.00 şi 20.00.

„La un an de la demararea distribuirii cardului de sănătate, utilizarea cardului naţional de sănătate devine obligatorie pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani, pentru care a fost emis acest card. Dacă după data de 1 mai asiguraţii al căror card a fost emis au avut acces la servicii medicale cu sau fără a-l utiliza, începând cu data de 1 septembrie toţi asiguraţii care au intrat în posesia cardurilor sau ale căror carduri se află la casele de asigurări vor avea acces la servicii medicale programate, decontate în sistem doar în baza cardului de sănătate. Începând cu această dată, asiguraţii care nu au card emis vor beneficia de servicii medicale din pachetul de bază, în sistemul public de sănătate. Furnizorul de servicii medicale va verifica pe aplicaţia de pe site-ul CNAS calitatea de asigurat şi dacă pacientul are card emis. Pentru a beneficia de servicii medicale, aceste persoane nu au nevoie de adeverinţa de asigurat eliberată de casa de asigurări. Aceste servicii vor fi validate şi decontate în vechiul sistem”, a precizat Ciurchea.

Dacă pacientul nu este asigurat sau are card emis dar nu îl prezintă la furnizor, acesta va putea primi doar servicii medicale de urgenţă. Pentru servicii medicale programate, asiguratul va trebui să solicite eliberarea cardului de sănătate de la casa de asigurări în evidenţa căreia se află.

„Este important ca asiguraţii care nu au card emis să ştie că pot accesa servicii medicale după data de 1 septembrie ca şi până acum. În sistem, card emis înseamnă card care a ajuns la asigurat sau, în cazul în care nu i-a putut fi înmânat personal de către poştaş, a fost predat la casa de asigurări de unde posesorul trebuie să îl solicite. Am creat baza legală pentru ca acest lucru să fie posibil, astfel încât accesul asiguraţilor în sistem să nu fie îngrădit”, a mai spus preşedintele CNAS.

Adeverinţa de înlocuire a cardului de sănătate se eliberează la casele de asigurări în următoarele situaţii: refuzul de utilizare a cardului de sănătate din motive religioase şi de conştiinţă sau solicitarea unui card duplicat în cazul pierderii sau distrugerii cardului de sănătate primit.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză utilizarea cardului de sănătate vor depune o cerere în scris la casa de asigurări, în care vor menţiona motivele refuzului şi vor restitui cardul de sănătate, în cazul în care l-au primit.

Cardul de sănătate se eliberează automat pentru cetăţeni la împlinirea vârstei de 18 ani sau la dobândirea calităţii de asigurat.

Loading...
  1. o prostie si jumatate,se va dovedi,inca odata ca au fost alocati zeci de milioane degeaba si tot nu se rezolva problemele sistemului mafiot ,romanesc, de sanatate. Sunt interese si miliarde care se invart si de unde castiga politicieni, parveniti, medici si altii.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.