SIF Transilvania stă pe un butoi cu pulbere. Președintele directoratului, Mihai Fercală, a plecat în Alaska

SIF Transilvania stă pe un butoi cu pulbere. Președintele directoratului, Mihai Fercală, a plecat în Alaska

mihai fercalaSocietatea de Investiții Financiare (SIF) Transilvania este în pragul unui scandal general. Președintele directoratului SIF Transilvania, Mihai Fercală, a început să dea afară toți specialiștii care încep să pună întrebări asupra modului în care se cheltuie banii acționarilor: 7.004.622 persoane fizice și 405 persoane juridice, la 31 decembrie 2014.

Unul dintre managerii destituiți este Bruno Narcis Negoiţă, care avea un contract de mandat încheiat cu societatea Transilvania Travel SA, privind încredinţarea şi exercitarea funcţiei de director, în baza delegării unora dintre atribuţiile de conducere ale Consiliului de Administraţie al societăţii. El a dat ]n judecat[ SIF Transilvania.

„Prin adresa nr. 265/19.03.2015 pârâta (SIF Transilvania – n.a.) a comunicat reclamantului că începând cu data de 18.03.2015 contractul încetează în baza prevederilor Cap. 4, art. 4.3. respectiv ca urmare a revocării acestuia, prin Decizia nr. 2/18.03.2015 a Consiliului de Administraţie. Reclamantului nu i s-a comunicat Decizia nr. 2/18.03.2015 şi nici nu i s-a adus la cunoştinţă vreun motiv justificat de încetare a contractului. Astfel se poate aprecia nu numai ca nu a existat vreun motiv justificat de încetare a contractului ci se poate afirma că nu a existat niciun motiv, pârâta înţelegând să dea eficienţă manifestării sale de voinţă unilaterale prin prisma prevederilor Cap. 4, art. 4.3. din contract. Însă, nefiind în prezenţa unui contract de mandat care să facă posibilă încetarea contractului prin revocarea simplă de către mandant, ci fiind în cazul unui contract de management,  revocarea contractului  fără invocarea vreunui motiv se află în afara prevederilor contractuale, respectiv art. 5.5 în interpretarea sistematică şi per a contrario, dar şi în afara prevederilor art. 18 din Legea nr. 66/1993”, se arată în acţiunea intentată de Bruno la Tribunalul Bucureşti.

Mai mult, Bruno cere şi plata unor daune aferente perioadei de contract neexecutată: remuneraţia brută stabilită prin contract este de 12.600 de lei. Din perioada contractuală de 4 ani, respectiv 48 de luni, contractul a fost activ timp de 5 luni. Până la sfârşitul contractului, Bruno ar fi trebuit să încaseze o remuneraţie brută de 541.580 lei, sumă solicitată în acțiunea deschisă împotriva SIF Transilvania, plus plata cheltuielilor de judecată ocazionate de prezentul proces, constând în taxe judiciare de timbru, onorariu de avocat şi alte cheltuieli.

Întrebări rămase fără răspuns de câteva luni

Conducerea SIF Transilvania, adică Mihai Fercală, a renunţat, în urmă cu câteva luni, la restructurarea diviziei de turism şi a concediat echipa care elaborase un plan de acţiune pe patru ani.

„Oare nu este suspect că această schimbare radicală în atitudinea societăţii vine după momentul în care la urechile mai marilor SIF Transilvania au ajuns întrebările unor oameni cu experienţă în turism şi industrie hotelieră care, pe bună dreptate, întreabă cum a fost posibil ca renovarea unui hotel şi aducerea acestuia de la 2 la 5 stele să coste peste 30 milioane de euro, o suma exorbitantă şi neconformă cu nicio realitate de business din lumea civilizată?”, a declarat Alexandru Dumitrescu,avocatul managerilor concediaţi, referindu-se la hotelul Lotus din Băile Felix.

SIF Transilvania este cel mai mare proprietar de unităţi de cazare din turismul românesc, cu un portofoliu de 36 de companii hoteliere, cele mai importante fiind Orizont – Predeal, Aro Palace Braşov, THR Marea Neagră, Băilea Felix şi Turism Covasna.

Turismul reprezintă, de altfel, mai mult de o treime din valoarea la zi a portofoliului (35%), respectiv 361,7 milioane lei, deşi valoarea nominală a activelor deţinute în acest domeniu reprezintă aproape jumătate din totalul calculat la finele anului trecut.

Profiturile din turism sunt însă modeste, în ciuda investiţiilor efectuate în ultimii ani, companiile unde SIF este majoritar având o contribuţie negativă în 2013, cu o pierdere de 5,6 milioane lei. SIF Transilvania a anunţat pentru anul trecut un profit total la mai puţin de jumătate faţă de 2013, de 55 milioane lei, iar contribuţia participaţiilor majoritare din turism este nesemnificativă, fiind estimată la sub 2 milioane de lei.

Radu Toia, executat fără scrupule de Fercală

În aceste condiţii, vicepreşedintele executiv Radu Toia, numit în în conducerea SIF Transilvania la mijlocul lui 2014, l-a recrutat în toamna anului trecut pe Bruno Negoiţă, specializat în restructurări şi redresări de afaceri, care avea mandat să selecteze şi să coordoneze echipa ce urma să restructureze activitatea hotelurilor din portofoliu.

Echipa selectată de Bruno Negoiţă cuprindea manageri cu experienţă şi nume cunoscute chiar în industria hotelieră, precum Mircea Drăghici (MBA –Scoala Hotelieră de la Lausanne, East Hospitality Consulting, Globalization & Innovation – Manchester Metropolitan University, ANAT), Mihai Zamfir (Caro Hotel, Triannon Hotel, Vienna International Hotel, Tulip Inn, Holiday Inn Londra, Crowne Plaza, Sofitel), George Secăreanu ( Ritz Carlton – Doha Qatar, Hilton Bucureşti, Radisson Bucureşti), Marius Mihulin ( Golden Tulip, Atlantic Tour, Autoritatea Turistică a Thailandei) sau Simona Răduţ (Magic Holiday).

Planul de îmbunătăţire a performanţelor financiare urma să fie implementat de Sigma Hotel Management SA, noua denumire a firmei Transilvania Travel, din portofoliul SIF, şi avea ca obiectiv creşterea valorii de piaţă a celor opt companii unde SIF Transilvania deţinea pachete majoritare: THR Marea Neagră, Aro Palace, Orizont Turism, Turism Covasna, THR Prahova, Tuşnad, Tratament Balnear Buziaş şi Turism Felix.

 

Prin planul de acţiune propus de echipa de restructurare, erau estimate venituri suplimentare cumulate pentru următorii trei ani (2015-2017) de 54,5 milioane lei şi profituri mai mari cu 34,2 milioane lei faţă de proiecţiile curente. Potrivit planului, în cel de-al treilea an, 2017, cele opt companii ar fi avut o cifră de afaceri de circa 200 de milioane lei şi un profit net de 20 de milioane lei, adică un randament de 10%, în condiţiile în care randamentul pentru anul trecut s-a situat la 1,3%, iar estimările actuale indică randamente de sub 1,7% pe tot intervalul.

 

 

 

După ce a concediat fără niciun motiv echipa de management care trebuia să restructureze societăţile de turism din portofoliul SIF Transilvania, Mihai Fercală – ultimul dinozaur comunist din conducerile SIF-urilor din întreaga ţară, trebuia să scape şi de cel care a recerutat echipa – vicepreşedintele Radu Toia. A fost executat a doua zi după ce un membru important al familiei lui a suferit o operaţie extrem de dificilă.

„Am fost revocat din func­ţie fără niciun temei legal. Voi de­­pune plângere în instanţă pen­­tru că revocarea mea a fost abu­­zivă“, a declarat pentru Ziarul Financiar Radu Toia.

Voturile pentru revocare au fost în număr de patru – locotenenţii lui Fercală: Dumitru Carapiti, Ştefan Szabo, Petru Mihalcea şi Gheorghe Luţac. Doar doi membri din consiliu au votat îm­po­triva de­mi­terii lui Toia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.