ATELIER DIVERSIS – unitate de economie socială

ATELIER DIVERSIS – unitate de economie socială

atelier3Fundaţia pentru Copii Abandonaţi din Ghimbav, judeţul Braşov, a înfiinţat în luna iulie 2014 Atelierul Diversis, un atelier de croitorie,autorizat ca unitate protejată de la MMFPS, fapt ce permite firmelor care au mai mult de 50 de angajaţi să achiziţioneze produse conform Legii 448/2006. Proiectul ATELIER DIVERSIS – Unitate de economie socială este co-finanţat printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei  Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

atelierAcest proiect a luat naştere din dorinţa de a crea locuri de muncă pentru tinerii crescuţi în plasament, dar şi pentru persoane cu handicap şi cele dezavantajate social, în general. Aşadar, au fost create 3 locuri de muncă pentru 3 persoane care au urmat iniţial un curs acreditat de calificare profesională în meseria de croitor şi au realizat un stagiu de practică în cadrul fundaţiei. Apoi au fost achiziţionate echipamente performante (maşini de cusut, maşină de croit, maşină de brodat, masă profesională de călcat, fier de călcat cu generator de aburi, masă de croit, scaune, materiale textile şi accesorii). Echipa proiectului, împreună cu cei 3 beneficiari aleşi, au realizat o vizită în Elveţia la partenerul Stiftung Wendepunkt, pentru a afla bunele practici elveţiene în domeniul economiei sociale.

atelier2Beneficiarii acestui proiect lucrează sub îndrumarea croitorului-şef, un om deosebit, cu multă experienţă în domeniu, un angajat cu vechime al fundaţiei. De asemenea, beneficiarii, încă de la selecţie, sunt îndrumaţi şi consiliaţi atât personal, cât şi profesional, pentru a face faţă problemelor şi situaţiilor grele sau neprevăzute din viaţa lor.

În cadrul Atelierului Diversis se realizează produse textile handmade, unicat, elegante, creative şi de o înaltă calitate, existând şi posibilitatea personificării acestora.

Unul dintre segmentele de piaţă cărora se adresează activitatea atelierului este cel al copiilor, şi aici amintim următoarele produse realizate:

 • Halate de protecţie pentru pictură (din fâş impermeabil, diverse culori, simple sau cu buzunare)
 • Penare textile (diferite forme şi culori, simple sau compartimentate) ex: Papucel, Şoricel, Peştişor, Inimioară etc.
 • Şorţ de bucătărie (bumbac imprimat, simplu sau dublat cu fâş, scai pentru prindere)
 • Săculeţi (bumbac 100%, putând fi personalizaţi de către copil prin pictare)
 • Organizator pătuţ (bumbac, diferite culori, personalizate şi compartimentate)
 • Lenjerii de pat (numai din bumbac, diferite imprimeuri, cearşafuri cu elastic)
 • Sac de dormit (numai din bumbac, diferite imprimeuri, umplutură groasă sau subţire)
 • Organizator scaun maşină (material impermeabil, diferite culori şi desene, compartimentare pe 3 etaje, scai şi şnur pentru prindere)
 • Gentuţe unicat pentru prinţese ( Căpşunică, Lebădă, etc)
 • Bandane şi prinzători de păr cu antene pentru fetiţe
 • Carte de poveşti textilă (dimensiuni 20x20cm, aplicaţii diverse pentru stimulare tactilă, cognitivă şi motorie)

Toate veniturile atelierului sunt folosite pentru susţinerea locurilor de muncă create, şi eventualul profit ajunge la susţinerea activităţii de bază a fundaţiei, şi anume: creşterea şi educarea copiilor abandonaţi. Aşadar, oricine achiziţionează produse realizate în Atelierul Diversis susţine o cauză socială.

Apărut din necesitatea de creşte gradul de incluziune socială şi a calităţii vieţii tinerilor cu dizabilităţi şi a celor crescuţi în plasament, prin exersarea abilităţilor de viată şi muncă, combaterea marginalizării, calificarea profesională în domeniul croitoriei, proiectul “ Atelier Diversis- Unitate de economie socială” a oferit o şansă reală beneficiarilor. „Atelierul este o a doua casă pentru mine; aici am aflat ce înseamnă un loc de muncă, am învăţat croitoria, am fost şi sunt ajutată să lucrez mai bine, mai mult, mai organizat. Primesc un salariu şi sunt ajutată să folosesc banii cum se cuvine, astfel încât să îmi ajungă şi pentru distracţie.” (Geta, 20 ani, crescută de la 3 ani la Fundaţia pentru Copii Abandonaţi)

Contact: Atelier Diversis, Fundaţia pentru Copii Abandonaţi, Str. Nouă nr.180, loc. Ghimbav, jud. Braşov

0740.757.109, Roxana Blaj, antreprenor social

Leave a Reply

Your email address will not be published.