Show culinar de senzaţie la Braşov – Vegetarian Grand Prix

Show culinar de senzaţie la Braşov  – Vegetarian Grand Prix

asosciatia aceeaBrașovul este, în acest weekend, capitala gastronomiei. Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA), organizaţie profesională membră în World Association of Chefs Societies a organizat în intervalul 2007-2015 mai multe competiţii la nivel naţional şi internaţional.

În anul 2015, ACEEA împreună cu Lux Divina Braşov şi Euro Toques România organizează prima competiţie cu tematica Bucătărie Vegetariană.

Accesul publicului este liber.

Vor fi 40 de concurenţi, bucătari profesionişti. Va exista şi o echipă de elevi, din partea Horeca School Braşov. Nu a fost o restricţie, să participe doar profesionişti. Fiind prima ediţie, participarea este foarte bună.

„În prima zi vom avea competiţia de bucătărie vegetariană, pe mai multe categorii, când se va şi încheia jurizarea şi vom avea ceremonia de premiere. În paralel, vor exista mai multe boxe amenajate, unde vor intra concurenţii  şi vor găti, într-un interval de 45 de minute. Duminică, la finală, va fi un concurs «black box», unde ingredientele sunt secrete. Separat de competiţia, vin primii cinci pizzari din România, premiaţi în străinătate, care vor face demonstraţii două zile de pizza desert, pizza vegetariană. Separat, vom avea şi show-ul Master of Flames, shiw de expeţie, cu instrumente şi decoruri speciale, cu un grătar oblic, duminică. În plus, colegii de la Guerrilla Cooking din Brașov vor face și ei spectacol, pe bază de carne”, a declarat chef Radu Zărnescu, secretarul general al ACEEA.

„La inițiaiva pe care am avut-o cu această competiție, unde provocăm bucătarii pentru a crea ceva pentru adepții acestor curente – vegetarian sau vegan, un curent pentru cei care doresc să mănânce sănătos. Am ales acest moment din vară pentru că sunt multe legume proaspete. Mă bucur că ACEEA și Euro Tocques, asociații profesionale de bucătari care s-au mobilizat pentru a organiza acest eveniment”, a precizat chef Georgy Valery, iniţiatorul acestui eveniment.

Claudiu Rusu, directorul de alimentație publică la Lux Divina: „Avem plăcerea și onoarea de a fi gazdele profesioniștilor din gastronomia română. Vrem ca acest eveniment să devină o tradiție. După cum știți, curentul vegetarian capătă tot mai mulți adepți. Bucătăria cu multe legume, produse proaspete, cu acest nou curent, raw vegan, HORECA trebuie să dezvolte meniurile, cu sprijinul specialiștilor, care se ocupă de partea de concept, de creație, pentru a ieși din banal”.

Vegetarianismul este practica unei diete ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peştele, stridiile, crustaceele şi alte produse obţinute prin sacrificare.

Veganismul prezintă mai multe variante de dietă, unele exclud ouăle şi/sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele, icrele şi mierea, pe când veganismul exclude tot ce ţine de produse animale. Un termen ar fi regim pe bază de plante.

CLICK pe poze pentru a se mări!

Concursul se va desfăşura la Lux Divina (fosta cantină a societăţii Rulmentul). Braşovenii vor avea ocazia nu doar să deguste preparatele realiyate de master chefi, ci şi să-i vadă pe maeştrii la lucru.

 Juriul este compus din maeştri internaţionali

Categoriile de concurs

  • Categoria Artă Culinară – prezentare rece fără tematică (ovo-lacto-vegetarian, creaţie, starter/ entree, platou pentru 6 persoane + 1 porţie individual)
  • Categoria Desert Vegetarian – prezentare rece fără tematică (ovo-lacto-vegetarian, creaţie, platou pentru 6 persoane + 1 porţie individual)
  • Categoria Tort Festiv – prezentare rece cu tematica Summer Party (petrecere de vară) (ovo-lacto-vegetarian, creaţie, 20 persoane + 1 porţie individual)
  • Categoria Meniu de Restaurant – prezentare rece fără tematică (ovo-lacto-vegetarian, creaţie, meniu pentru 2 persoane individual compus din starter, main course, desert).
  • Categoria Ovo-Lacto-Vegetarian – gătit la faţa locului în bucătărie boxă, tematica la alegerea concurentului.

Primii patru concurenţi clasaţi la categoria Raw Vegan şi primii patru concurenţi clasaţi la categoria Ovo-Lacto-Vegetarian intră în finală. Finala concursului constă în proba Black Box (coşul surpriză cu ingrediente).

 Programul evenimentului:

31 iulie 2015:

  • Orele 18,00 – adunarea participanţilor
  • Orele 18,30 – prezentarea partenerilor
  • Orele 19,00 – prezentarea regulamentului
  • Orele 20,00 – prezentarea echipelor de jurizare
  • Orele 20,30 – testarea cuptoarelor şi a echipamentelor tehnice

1 august 2015:

  • Orele 10,00 – se vor efectua înscrierile concurenţilor la faţa locului. Formularul de înscriere va fi completat de fiecare concurent. Concurenţii vor avea ocazia să discute cu membrii juriului în prealabil toate detaliile despre regulamentul concursului;
  • Orele 12,00 – deschiderea concursului pentru categoriile A,B,C,D;
  • Orele 13,00 – deschiderea concursului pentru categoriile E,F;
  • Orele 14,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 15,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 17,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 18,00 – ceremonia de premiere a categoriilor A,B,C,D;
  • Orele 19,00 – demo de pizza desert, sesiune de degustare;
  • Orele 20,00 – ceremonia de premiere.

2 august 2015:

  • Orele 12,00 – deschiderea finalei concursului pentru categoriile E,F;
  • Orele 14,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 15,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 17,00 – demonstraţii, sesiune de degustări;
  • Orele 18,00 – ceremonia de premiere a categoriilor E,F;
  • Orele 19,00 – demo de pizza desert, sesiune de degustare;
  • Orele 20,00 – ceremonia de premiere.
  • Orele 21,00 – gala dinner

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate