Bani elvețieni pentru reabilitarea termică a două școli din Brașov

Bani elvețieni pentru reabilitarea termică a două școli din Brașov

semnare acord scripcaru elvetieniÎn cadrul Programului de Cooperare Elveţiano – Român, vizând reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse (PCER), E.S. Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei în România, a semnat, la Braşov, acordul de proiect pentru proiectul „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente”.

Partea română a fost reprezentată de către secretar de stat Gyorgy Attilla, Ministerul Finanţelor Publice, în calitate de Unitate Naţională de Coordonare, şi secretarul de stat Sirma Caraman, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în calitate de Organism Intermediar al Programului de Cooperare Elveţiano-Român.

Acordul de implementare pentru acest proiect a fost semnat de către primarul George Scripcaru şi reprezentantul Unităţii Naţionale de Coordonare a Programului şi a Organismului Intermediar, din cadrul Ministerului Finanţelor Publice, d-nul secretar de stat, Gyorgy Attila.

În cadrul proiectului, se vor reabilita, utilizând tehnologii inteligente, clădirile Colegiului Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcolii Generale Nr. 4 din municipiul Braşov.

Proiectul vizează aplicarea celor mai noi şi mai moderne tehnologii, care să contribuie la creşterea eficienţei energetice, reducerea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2. Este un proiect care se poate replica şi la alte unităţi de învăţământ din municipiul Braşov, cu rezultate deosebite pe termen lung.

,,Municipiul Braşov are deja o lungă şi fructuoasă colaborare cu Ambasada Elveţiei în România, concretizată până în prezent în trei acorduri de finanţare: cel vizând actualizarea Planului de Acţiune pentru Energie Durabilă, pregătirea Propunerilor Finale de Proiect, pentru două proiecte selectate de partea elveţiană, respectiv „Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică în zona rezidenţială Tractorul din Braşov şi Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente”, şi implementarea proiectului Reabilitarea reţelelor de transport şi distribuţie energie termică în zona rezidenţială Tractorul din Braşov. Cel pe care îl semnăm astăzi este al patrulea Acord pe care avem onoarea să-l încheiem cu partenerii elveţieni şi colegii din partea Unităţii Naţionale de Coordonare a Programului şi a Organismului Intermediar. Doresc să le mulţumesc colegilor din primărie, din cele două ministere şi, bineînţeles, nu în ultimul rând, domnului ambasador pentru efortul pe care l-au făcut ca să putem ajunge astăzi să semnăm aceste acorduri”, a declarat primarul George Scripcaru.

E.S. Jean Hubert Lebet a precizat: „Domnule primar, vă mulţumesc că ne-aţi primit în Braşov, este o plăcere să venim pentru că întotdeauna suntem bine primiţi. Povestea dintre oraşul Braşov şi ONG-urile elveţiene, dar şi altor organizaţii elveţiene a început cu mult timp în urmă. Sunt foarte fericit că suntem aici şi că vom semna aceste proiecte, mă bucur că sunt aici alături de Secretarii de Stat, pentru că de câteva săptămâni lucrăm împreună intens pentru a finaliza şi pentru a putea încheia aceste contracte. Elveţia nu este la prima finanţare acordată în România, vorbim de aproximativ 181 de milioane de Franci Elveţieni alocaţi, în diverse domenii, sănătate, securitate, poliţie, justiţie, vorbim de minorităţi naţionale, cum este comunitatea rromă, societăţi mici şi mijlocii. Astăzi, după ce atâtea proiecte au fost implementate, vom vorbi despre unul, care are de-a face cu Energy Cities, Oraşe – Energie. Am semnat deja un acord pentru oraşul Braşov, şi acum lucrăm pe acest nou proiect. Pentru a îl implementa va trebui să cooperăm, dar suntem siguri, d-le Primar, că ne putem baza pe sprijinul dumneavoastră  şi pe administraţia dumneavoastră, pentru a finaliza acest proiect, care mie mi se pare destul de ambiţios, căci vorbim de o perioadă de doi ani. Pe baza experienţei pe care am avut-o eu aici, în ţara dumneavoastră şi a experienţei elveţiene, pot declara că lucrăm cu parteneri de încredere şi până acum nu am întâlnit nici o problemă majoră, prin urmare sunt sigur că implementarea acestui proiect în Braşov va fi un succes.”

 

Lucrările care se vor efectua vizează creşterea eficienţei energetice, reducerea consumurilor de energie şi a emisiilor de CO2. Astfel, măsurile de îmbunătăţire a eficienţei energetice prevăzute în cadrul proiectului „Renovarea clădirilor municipale şi a şcolilor, utilizând tehnologii de construcţii inteligente”, cuprind izolarea cu vată bazaltică, finisaj cu plăci ceramice, aplicarea de vopsea izolatoare la interior, înlocuirea ferestrelor cu tâmplărie cu 2 rânduri de geam low-e+Ar; iluminat interior prin tehnologie LED; sistem automatizat de ventilaţie cu recuperare de căldură; izolare terasă cu vată minerală; branşarea la sistemul de încălzire centralizat și reabilitarea sistemelor de alimentare cu energie electrică, termică şi apă.

Aceste măsuri se vor aplica la două unităţi de învăţământ, respectiv la Colegiul Naţional de Informatică „Grigore Moisil” şi Şcoala Generală Nr. 4. Rezultatele aşteptate în urma implementării proiectului se referă la reducerea emisiilor de CO2 cu 126 tone/an şi realizarea de economii la energia consumată pentru încălzire (gaze naturale) cu 39% faţă de valorile înregistrate în prezent, şi 29,4% la energia electrică.

Bugetul total al proiectului este de 2.980.791 franci elvețieni, din care maximum 2.080.000 franci elvețieni, echivalentul a 8.827.520 de lei, reprezintă contribuţia elveţiană la finanţarea proiectului, iar minimum 900.791 franci elvețieni, echivalentul a 3.822.957,004 de lei, reprezintă contribuţia municipiului Braşov.

Perioada de implementare este de 24 luni de la data semnării acordului, respectiv din 23 iulie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published.