Căminul de Bătrâni și Centrul Respiro funcționează la cota de avarie, după ce infirmierele au „emigrat”

Căminul de Bătrâni și Centrul Respiro funcționează la cota de avarie, după ce infirmierele au „emigrat”

camin-batrani-brasov-noua-400x270Căminul de Bătrâni și Centrul de tip Respiro din Noua riscă să rămână în curând atât fără personal medical, cât și fără personal de îngrijire. În ultimele luni, o serie de infirmiere și de îngrijitoare au ales să demisioneze și să plece la muncă peste hotare sau în mediul privat, având în vedere că salariul pe care îl încasau în mână era de 840 de lei. Asta în cazul în care persoana avea peste zece ani de vechime în câmpul muncii. Astfel, s-a ajuns în situația ca pe tura de noapte să fie o singură infirmieră la 132 de beneficiari.

În mod normal, pe o tură, ar trebui să fie câte o infirmieră și câte o îngrijitoare, la 30 de beneficiari. Direcția de Servicii Sociale (DSS) Brașov, care administrează cele două instituții, a organizat mai multe concursuri pentru ocuparea posturilor rămase libere, dar, din păcate, nu există doritori.

„Munca de infirmier este extrem de solicitantă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, atunci când vorbim de îngrijirea unor persoane dependente, care sunt imobilizate la pat. Salariul nu este deloc motivant. Infirmierii și îngrijitorii primesc practic salariul minim pe economie la care se adaugă sportul de tură. Ar fi nevoie de 25 de infirmiere și 25 de îngrijitoare”, a subliniat Mariana Topoliceanu, șefa DSS Brașov.

Deși sunt locuri libere, nu se mai fac cazări

Conducerea Direcției a decis să cupleze activitatea Centrului Respiro cu cea a Căminului de Bătrâni, astfel ca să poată fi acoperite toate turele. „De la Centrul de tip Respiro, ne-au plecat oamenii. Când s-a deschis, aici aveam câte patru asistente medicale, infirmiere și îngrijitoare. Acum, avem trei asistente și câte două infirmiere și îngrijitoare. Practic, pentru a asigura funcționarea Căminului pentru Persoane Vârstnice și la Centrul Respiro, folosim aceeași salariați”, a explicat Topoliceanu. Și la capitolul asistente medicale, situația este la fel de dramatică. Mariana Topoliceanu a precizat că  în ceea ce privește Serviciul de îngrijire la domiciliu, din 27 de îngrijitoare au mai rămas 10, iar din februarie acest serviciu nu mai are nici asistent medical, nefiind doritori care să se înscrie la concurs.

Ținând cont că nu este personal suficient, deși capacitatea celor două structuri este mai mare, pe moment au fost suspendate noile instituționalizări. DSS va scoate din nou posturile rămase libere la concurs.

  1. Mai sunt pensionare in stare de o astfel de munca.Dece nu se apeleaza la acestea.Au pensii mici si un plus ,vara o sa l-e ajute in iarna.

    Reply
  2. Ce problema fara rezolvare…Ce ar fi sa li se dea un salariu decent infirmierelor? Toata lumea stie ca este o munca grea dar nimeni nu face nimic. Au gasit solutia. Sa cumuleze doua posturi la un singur om. Poate ar trebui si sefii lor sa faca 10 munci pentru un salariu…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.