Problema construirii unei rampe ecologice în Țara Făgărașului, blocată de inexistența unui Master Plan de gestionare a deșeurilor

Problema construirii unei rampe ecologice în Țara Făgărașului, blocată de inexistența unui Master Plan de gestionare a deșeurilor

gunoaie, deseuriPână la sfârșitul anului 2017, România trebuie să închidă toate rampele de gunoi neconforme cu normele europene. În caz contrar, țara noastră trebuie să plătească penalități de 164.000 de euro/zi de întârziere.

La Brașov, problema depozitării resturilor menajere în condiții ecologice este în Țara Făgărașului. Aici s-a ratat obținerea finanțării din fonduri europene în exercițiul financiar 2007-2014, iar aplicarea pentru noul exercițiu financiar european 2014-2020 nici măcar nu se cunosc ce măsuri vor fi finanțate și facă se acordă fonduri nerambursabile în acest domeniu.

Sorin Mănduc, primarul Făgărașului. foto: bzf.ro

Sorin Mănduc, primarul Făgărașului. foto: bzf.ro

„Trebuie ca toate localitățile din Țara Făgărașului să ne așezăm la masă și să susținem împreună construirea unei rampe ecologice în zona noastră, în Vestul județului. Nu este o soluție să facem doar o rampă de selectare a deșeurilor și de transfer către rampa de la Brașov (la o distanță de 75 de kilometri), pentru că nu este eficient economic. Cu discernământ și cu capul pe umeri se poate găsi o soluție, un apmplsament și apoi să vedem cu implementăm acest proiect”, a declarat pentru newsbv.ro primarul Făgărașului, Sorin Mănduc.

O idee ar fi aceea de a se duce la incineratorul de la Fabrica de ciment din Hoghiz o parte din deșeuri, dar acolo sunt acceptate doar reziduurile uscate, ceea ce nu rezolvă, practic, problema. La stația de sortare și transfer sunt selectate materialele reciclabile, gen plastic, sticlă sau metal, care vor fi recuperate. Partea umedă a deşeurilor poate fi tratată mecano-biologic (adică are loc deshidratarea acestora şi transformarea lor în pământ de flori sau îngrăşământ, care, ulterior, va fi vândut). Restul deşeurilor, estimate undeva la un procent cuprins între 10% şi 15%, trebuie transportate la un depozit ecologic.

Nu există un master plan de gestionare a deșeurilor

Vicepreședintele Consiliului Județean, Mihail Veștea, spune că a discutat la Autoritatea de Management referitor la problema deșeurilor pentru obținerea finanțării pentru perioada următoare, dar principala problemă care există, la nivel național, este aceea că nu există un Master Plan de gestionare a deșeurilor pentru perioada 2014-2020.

mihai vestea„Comisia Europeană solicită să avem acest Master Plan înainte de a da drumul la fonduri. Din informațiile pe care le-am primit, Ministerul Mediului se pregătește să facă licitația pentru înctomirea acestui document și speră ca până în 2016 să fie gata. Apoi, fiecare județ trebuie să facă propriul plan. Ca să câștigăm timp, noi, la nivelul Consiliului Județean Brașov, am discutat deja să facem în paralel cu Minsterul Mediului planul de gestionare a deșeurilor la nivel județean. Apoi, trebui să avem în calcul că, și în chestiunea deșeurilor, trebuie să existe un operator regional, ca în cazul operatorilor pentru apă-canal”, a explicat Veștea.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate