EXCLUSIV Sâmbăta de Sus: Ești rudă cu primarul? Nu plătești deloc sau mai puțin taxe și impozite

EXCLUSIV Sâmbăta de Sus: Ești rudă cu primarul? Nu plătești deloc sau mai puțin taxe și impozite

Curtea de Conturi Brașov a constatat, în timpul controlului, o situație incredibilă în comuna Sâmbăta  de Sus, unde primar este Vasile Andreaș.

În timpul descărcării financiare pe 2013, audit financiar încheiat anul trecut, auditorii publici externi ai Curții de Conturi au constat „calcularea eronată a impozitului pe clădiri datorat de patru societăți comerciale care dețin materie impozabilă pe teritoriul comunei, respectiv SC Gouda Gold SRL Sibiu, SC Complex Sâmbăta SRL Sâmbăta de Sus, SC Florirex SRL Făgăraș și SC Antada Com SRL Făgăraș, valoarea estimativă a veniturilor datorate bugetului local se cifrează la nivelul sumei de 2.783.000 de lei (peste 615.000 de euro – n.r.)“.

primarul Vasile Andreaș

primarul Vasile Andreaș

Interesant este faptul că, în cazul a două societăți comerciale, respectiv SC Florirex SRL Făgăraș (la care soția și fiul primarului sunt asociați) și SC Antada Com SRL Făgăraș (la care fiica primarului și soțul acesteia sunt asociați), au fost șterse din evidența contabilă a comunei, creanțele datorate din impozit pe clădire pentru perioada 2009 – 2010, iar începând cu anul 2011 au fost debitate sume cu mult inferioare celei datorate și corespunzătoare valorii imobilelor deținute de agenții economici, la dosarele fiscale existând balanțe de verificare care conțineau informații neconforme cu realitatea din punct de vedere a valorii contabile a clădirilor.

Pentru a vedea cât de mare este prejudiciul, prezentă, comparativ, faptul că, în 2013, bugetul comunei era de 1.778.000 de lei, la capitolul venituri, aprobate prin HCL nr.11/29.03.2013. Cu alte cuvinte, țeapa calculată la bugetul local de către Curtea de Conturi este mai mare cu 56.52% din veniturile localității!

Un alt lucru interesant este faptul că pe site-ul oficial al Primăriei Sâmbăta de Sus, deși legea obligă publicarea declarațiilor de avere atât ale aleșilor, cât și ale funcționarilor publici, aceste documente lipsesc cu desăvârșire. Am aflat, în schimb, că primarul Vasile Andreaș a fost asociat unic la SC Andra Prodimex SRL, în perioada 2002-2008.

Trebuie precizat că, în acest caz, au fost sesizate organele de cercetare penală, deoarece au fost descoperite contracte încheiate de Primăria comunei Sâmbăta de Sus reprezentată de primar, cu agenții economici – SC Antada Com SRL Făgăraș și SC Luxand Desing Făgăraș, la care fiica acestuia este acționar majoritar și administrator și al neevidențierii în contabilitate a unor venituri datorate bugetului local de două societăți: SC Antada Com SRL Făgăraș (la care fiica primarului este asociat majoritar și administrator) și SC Florirex SRL Făgăraș – la care soția și fiul primarului sunt asociați.

Tot în 2013, Curtea de Conturi mai precizează o ilegalitate: Primăria Sâmbăta e Sus a achiziționat în luna decembrie 2013 de la cheltuieli materiale un autoturism, deși aceasta reprezintă o cheltuială de capital și impunea cuprinderea cheltuielii în programul de investiții și în bugetul local – partea de cheltuieli secțiunea de dezvoltare. Pe de altă parte, autoritatea locală nu avea bază legală pentru efectuarea unei astfel de cheltuială, deoarece mai deținea în proprietate alte două autoturisme și normativul de cheltuieli reglementat pentru consiliile comunale este de un autoturism, astfel că cheltuiala efectuată fără bază legală se cifrează la nivelul sumei de 45.000 de lei. 

Loading...
  1. […] Concret, precizează DNA, edilul nu ar fi luat măsuri pentru încasarea debitelor restante din impozitul pe clădiri datorat de cele două societăţi inculpate pentru imobilele deţinute în Sâmbăta de Sus, chestiune descoperită de Curtea de Conturi, despre care newsbv.ro a scris AICI. […]

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

Share via