Bolnavii din Sânpetru, condamnați la moarte de Ministerul Sănătății

Bolnavii din Sânpetru, condamnați la moarte de Ministerul Sănătății

sanatoriu sanpetruCei 85 de pacienți de la unitatea de asistență socială de pneumoftiziologie de la Sânpetru sunt condamnați la moarte, după ce Ministerul Sănătății a alocat ZERO lei pentru medicamente. Este singura unitate din Brașov, care primește pacienți și din Covasna și Prahova.

„Am primit în această dimineață fila de buget de la Ministerul Sănătății, iar pentru medicamente nu am primit niciun ban. Vorbim despre pacienți care au boli pneumoftiziologice, dar aceștia au și boli asociate, precum diabet sau insuficiențe respiratorii”, a declarat Laura Bratosin, directorul instituției.  Anul trecut s-au cheltuit 82.000 de lei pentru medicamente, iar cele care există pe stoc în acest moment ajung pentru o lună. Iar acest lucru se întâmplă în contextul în care săptămâna trecută a fost lansată de Ministerul Sănătății, cu surle și trâmbițe, o strategie de luptă împotriva TBC.

Unitatea de la Sânpetru are dublă finanțare: de la Consiliul Județean Brașov (pentru cheltuilile materiale și de întreținere) și de la Ministerul Sănătății (pentru salariile personalului medicale și tratament).

laura bratosinStandardul de cost pentru un pacient, stabilit prin hotărâre de Guvern, este de 8.804 lei/an. „Ar trebui să ajungem la 750.000 de lei pe an. Mai mult, dacă facem și majorările salariale la cei care au veniturile minime, nu avem banii asigurați. Avem trei medici si zece asistenți. Anul trecut am primit 817.000 lei , iar anul acesta am cerut 914.000 lei și am primit 707.000 de lei”, mai spune Bratosin, care a precizat că va depune mâine o contestație la București.

Consiliul Județean Brașov a alocat anul acesta 1,720 milioane de lei pentru cheltuieli de personal pe partea nemedicală (infirmiere, îngrijitoare), întreținere, hrană etc.

 1. Vorbim de oameni nu? Pai nu stipuleaza Constitutia Romaniei la art.22
  ca " dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate" iar la art. 34 "dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat" ? Este tragic si regretabil ce se intampla ,nu sunteti singura unitate medicala care se confrunta cu altfel de probleme. Poate in mintea domnului Ministru, (daca o avea asa ceva) aceste persoane nu se incadreaza in categoria celor a caror sanatate trebuie ocrotita, cine stie! Un singur lucru este cert, la preluarea portofoliului toti depun un juramant " jur sa apar drepturile si libertatile fundamentale ale omului, jur sa apar constitutia ……" etc, povesti.
  Suntem solidari cu demersul institutiei si vom transmite si noi o scrisoare Ministerului Sanatati pe aceasta tema.

  Reply
 2. Ar trebui sa evadam toti din Romania sa ramana presedintele siparlamentarii sa imparta tot cea mai ramas de la ultima guvernare Eu dupa ce am plarit peste 50 de ani CAS când a trebuit sa fac niste analize recomandate a trebuit sa platesc integral pentru ca nu fost alocate fonduri de la CAS si asta de doua ori in ultimi doi. remarc ca in peste50 de ani nu am fost internat in spital nici odata eu pentru cine platesc CASsi acum pensionar la70 de ani inca nu s-s acoperit gaura provocata de clanul Basescu Udrea Cocos Videanu ETC?
  Sa nu uitati dragi romani ca totusi traim in Romania NEOCOMUNISTA.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.