Percheziții DNA pe tema corupției în folosirea fondurilor UE. Este vizată Țara Făgărașului!

Percheziții DNA pe tema corupției în folosirea fondurilor UE. Este vizată Țara Făgărașului!
Foto: Arhivă

Foto: Arhivă

16.00 Procurorii DNA Alba și la locuinţa preşedintelui Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, precum şi la o firmă pe care acesta a condus-o.

Dimitriu a spus că procurorii ridică documente legate de o lucrare derulată cu fonduri europene la Luncani, judeţul Cluj, fiind vorba despre o lucrare de canalizare, reabilitarea unei grădiniţe şi o lucrare de tratare a apei, executate de Napoca Construcţii.

Potrivit preşedintelui CCI Cluj, valoarea de licitaţie a lucrărilor a fost de nouă milioane de lei, fără TVA.

 Întrebat ce acuzaţii sunt aduse de către procurorii DNA, Dimitriu a răspuns că ar fi vorba despre o firmă din Braşov care a furnizat companiei Napoca Construcţii – din conducerea căreia făcea parte la momentul derulării lucrărilor – un utilaj pentru staţia de tratare şi epurare a apei.

10.00 Este vorba despre fraudarea fondurilor de peste 400 de milioane de lei alocate de la bugetul UE pentru SC Apă Canal SA Sibiu, unde actualul președinte Klaus Iohannis a fost membru în adunarea generală a acționarilor în calitate de primar al Sibiului.

Iohannis, pe atunci primar al Sibiului, nu este implicat în fraude, spun surse judiciare. Prejudiciul ar fi de peste 7 milioane de lei. 

Perchezițiile se fac la firmele și acasă la patronii acestora, societățile în cauză efectuând lucrări plătite din fondurile UE. SC Apă-Canal SA Sibiu este operator regional în zonă Țării Făgărașului, din Consiliul de Administrație făcând parte primarii din zonă, dar și un reprezentant al Consiliul Județean Brașov.

9.45 Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Serviciul Teritorial Alba, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și a unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2011-2014. Surse neoficiale spun că ar fi vorba de investiții în domeniul protecției mediului.

În cursul zilei de 2 martie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul București și în județele: Prahova, Cluj și Brașov, reprezentând sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice. 

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.