Fond de „urgenţă” de 8 milioane de lei pentru sănătatea braşoveană

Fond de „urgenţă” de 8 milioane de lei pentru sănătatea braşoveană

spitalul judeteanReprezentanţii Consiliului Județean (CJ) Braşov au decis ca din excedentul bugetar pe anul trecut, care a fost de 16,22 milioane de lei, să creeze un fond de investiţii de 8 milioane de lei, care să fie folosit pentru achiziţiile urgente din domeniul sanitar de la Braşov. Tot din acest fond se va aloca cota de co-finanțare de 10% în cazul în care Ministerul Sănătății ar binevoi să aloce fonduri pentru achiziția de aparatură și pentru județul Brașov.

„Practic, ne onorăm promisiunea de avea prioritare și în 2015 investițiile în sănătate, unde am alocat de două ori mai mulți bani ca anul trecut“, a precizat preşedintele Comisiei de Sănătate din CJ Braşov, Mariana Câju

7,98 milioane de lei au fost alocate din excedentul de la bugetul județului pentru lucrările de reabilitare a Corpului B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă. Procedura de licitaţie se va finaliza în aprilie, după cum a susţinut vicepreşedintele CJ Claudiu Coman, iar apoi vor începe şi lucrările.

Astfel, din fondul de investiţii vor fi alocate 300.000 de lei Spitalului de Neurologie pentru montarea unui nou lift exterior, iar alte 400.000 de lei pentru Spitalul de Copii, pentru finalizarea lucrărilor de reabilitare începute anul trecut. De la bugetul judeţului, toate cele şase unităţi sanitare aflate în subordinea CJ Braşov au primit fonduri pentru acreditare.

„Dacă nu finalizează anul acesta acreditarea, în 2016 nu vor mai putea semna contractele Casa de Asigurări. Până acum, au fost acreditate Spitalul Judeţean şi cel de Neurologie şi Psihiatrie”, a mai declarat Mariana Câju.

Pentru suplinirea angiografului

mariana cajuTotodată, CJ Braşov a mai primit 300.000 de lei, necesare pentru achiziţia de aparate pentru radiologie la Spitalul Judeţean, respectiv unul necesar pentru Ortopedie, unde anual se efectuează peste 200.000 de operaţii, dar şi unul care să substituie lipsa angiografului. Ministerul Sănătăţii a promis de mai mulţi ani că va aloca fondurile necesare pentru achiziţia unui astfel de aparat, dar ca şi în cazul dotărilor pentru Centrul de Transplant, totul a rămas la stadiul de promisiune.

Spitalele din Brașov au ajuns pe linia de plutire

Dacă anii trecuți au existat probleme cu alocarea fondurilor de la Casa Asigurărilor de Sănătate, lucrurile au intrat în normalitate. Chiar dacă Maternitatea a fost reclasificată superior anul trecut, noile tarife decontate de CAS se fac doar din acest an. În prezent, doar Maternitatea are probleme cu banii, în sensul că are deficit de cont de 150.000 de lei, dar nu este o problemă gravă, chir dacă se vor bloca conturile, pentru că situația se va reglementa rapid, spune Maria Câju.

„Celelalte spitale nu au arierate, iar situația financiară la toate unitățile trebuie lăudată. Mai mult, este meritul managerilor care au reușit să facă economii, pentru a putea face investiții în aparatură. La Spitalul Județean vorbim de 4 milioane de lei, la Spitalul de Boli Infecțioase peste 4 milioane de lei, din care au investi’i 3 milioane de lei pentru partea de modernizare și echipamente, iar la Neurologie, de exemplu, aproximativ 2 milioane de lei, folosiți tot pentru reabilitarea clădirii și echipamente”, a explicat Mariana Câju.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.