Mitropolitul Streza: Biserica dă mai mulți bani statului decât primește

Mitropolitul Streza: Biserica dă mai mulți bani statului decât primește

laurentiu streza mitropolitul ardealuluiDacă, prin absurd, toți sibienii creștin-ortodocși s-ar decide duminica aceasta să meargă la biserică ar fi nevoie de 32 de biserici de dimensiunile Catedralei Mitropolitane pentru a-i putea găzui pe toți, scrie Turnul Sfatului.

Anunțul Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, de săptămâna trecută, conform căruia anul acesta vor fi construite două noi biserici în Sibiu a stârnit numeroase discuții și reacții.

Una dintre cele des întâlnite dezbateri în mass-media ultimilor ani a fost comparația dintre numărul bisericilor și cel al spitalelor sau al școlilor și grădinițelor.

„Totdeauna suntem acuzați că avem mai multe biserici decât școli. Îmi pare rău, noi ne luptăm pentru înmulțirea populației. Copiii la școală nu-i dăm noi. Și dacă nu sunt copii, nu sunt nici școli. Apoi este discuția despre spitale. Biserica încearcă să recupereze și să-și facă și propriile spitale, dar statul este dator să facă spitale și să acorde asistență medicală cetățenilor plătitori de taxe și impozite. Și mai este un aspect foarte interesant. Multă lume ne acuză că statul plătește salariile preoților. O parte, o contribuție, este adevărată, însă luate toate împreună, cumulate sumele acestea, noi restituim statului mai mult decât ne dă el nouă pentru că adăugăm la salariu din fonduri proprii și plătim toate datoriile aferente unui salariu. S-a făcut calculul acesta și rezultatul este clar: întoarcem mai mulți bani statului decât primim„, a declarat Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, scrie sursa citată.

ÎPS Laurențiu Streza spunea săptămâna trecută că ar mai fi necesare 20 sau 30 de biserici în Sibiu. În baza unui calcul matematic. „Nu s-a făcut niciodată o socoteală, câți credincioși avem noi în oraș și ce spații avem. Chiar dacă pui doi sau trei credincioși pe metrul pătrat, eu cred că ne-ar mai trebui vreo 20 sau 30 de biserici. Dar nu lucrul acesta îl urmărim”, declara mitropolitul.

 1. Cum țipa și odioasa soție, „Dovada!”

  Reply
 2. Prea ‘Nalt Sfintia Sa stie foarte bine ca-i putin probabil ca toata lumea sa se inghesuie dintr-o data la biserica. Chiar el insusi zice „daca prin absurd…” Da, doar ca nu spune de-a dreptul ca-i absurd si o da pe dupa piersic cu logica popeasca. Dar ce ne facem preasfinte, daca da o molima si o sa trebuiasca sa dam buzna la spitalele astea nenorocite pe care le avem? O sa fie vai si amar si n-o sa ne ajute toate slujbele si sfestaniile si toate mascariile pe care popimea le face pentru a-i impresiona pe prosti. Crezi ca-i un scenariu dintr-un film de groaza?

  Uite ca prostii nu-si mai vaccineaza copiii si au inceput sa-si faca aparitia boli care se credeau pierdute in istoria lumii, boli grave si deosebit de infectioase. Ei, ce facem atunci preasfinte? Ceva ma face sa cred ca numai rugaciunile nu ajuta. Au incercat-o milioane de oameni in timpul epdemiilor si marea lor majoritate au ajuns in pamant mai devreme decat trebuia. Sigur, sufletele le-au ajuns drept in rai, iar asta le-a mai domolit resentimentul de a fi trait atat de putin.

  Pe de alta parte, daca ziceti ca biserica da inapoi statului mai mult decat ia, atunci nu putem decat sa ne bucuram. Avem deja 18,300 de biserici si se mai construiesc inca 90 in anul acesta. Inseamna ca anul viitor va fi un pic mai bine decat anul acesta. Si tot asa, din aproape in aproape, daca o sa tot construim biserici si o sa avem cate una la fiecare colt de strada, o sa avem o activitate economica de o sa ne invidieze lumea. Mai ceva ca Muntele Athos,care are numai biserici. Sau Vaticanul, pentru cei din echipa adversa…

  Ma bucura nespus ca Prea ‘Nalt Sfintia Sa a adus vorba de Catedrala Mitropolitana. Probabil ca ar avea nevoie de o restauratie, de ceva imbunatatiri, etc. dar n-a avut curajul sa ne-o spuna inca. Pentru ca la orizont se ridica insasi Catedrala Mantuirii Neamului. Ei, atunci sa vedeti ce o sa beneficieze guvernul! Daca in prezent Bucurestiul contribuie cu vreo 33% la PIB-ul Romaniei, de indata ce se termina hojmelia aia, o sa sara de 40%. Cine stie, poate chiar mai mult…

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.