Neconstituționalitatea „ordonanței migrației” pune în pericol fotoliul a peste 70 de aleși brașoveni

Neconstituționalitatea „ordonanței migrației” pune în pericol fotoliul a peste 70 de aleși brașoveni

constitutie curtea constitutionalaJudecătorii Curții Constituționale a Românii (CCR) susţin că toţi aleșii locali care au trecut la alt partid în cele 45 de zile de „migrație” politică trebuie să-şi piardă mandatul. Acest lucru reiese din motivarea deciziei CCR, potrivit căreia legea care aprobă ordonanţa privind migrația aleşilor locali este neconstituţională. Magistrații motivează că OUG 55/2014, pentru reglementarea unor măsuri privind administrația publică locală, încalcă o serie de articole din Constituție, întrucât nu exista nici o situaţie extraordinară şi de urgenţă a cărei reglementare să nu poată fi amânată, afectează funcţionarea administraţiei publice locale și are caracter discriminatoriu. Mai mult, OUG este neconstituţională, deci nu poate fi transformată în lege în Parlament, căci şi legea ar fi neconstituţională.

Parlamentul va decide

În motivare, CCR nu precizează clar ce se va întâmpla cu aleșii locali care au trecut la alt partid. Judecătorii arată în motivare că Parlamentul trebuie să decidă, printr-o lege, ce se întâmplă cu mandatele aleşilor locali care au migrat în timp ce ordonanţa era în vigoare. Magistraţii CCR sunt de părere că primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene care au trecut la alte partide nu sunt neapărat în pericol de a-şi pierde mandatul, pentru că ei au fost aleşi uninominal de către cetăţeni. În schimb, consilierii, atât cei locali, cât şi cei judeţeni, ar trebui să rămână fără mandate din cauza interpretării ca atare a unui paragraf din Constituţie. „Motivarea Curţii a avut în vedere constituţionalitatea unui mod de pierdere a mandatului (demisia din partidul politic), fără a trage concluzia că legiuitorul nu ar putea elimina sau modifica această modalitate de pierdere a mandatului. Astfel, dacă la consilierii locali sau judeţeni încetarea mandatului ca urmare a pierderii calităţii de membru al partidului politic pe listele căruia a fost ales este o cerinţă implicită şi directă a art.8 alin.(2) din Constituţie, nu aceeaşi concluzie se poate trage în privinţa primarilor sau președinților de consilii judeţene cu privire la care legiuitorul a optat pentru pierderea mandatului în caz de demisie din partidul politic, o atare opţiune nederivând (datorită scrutinului uninominal prin care aceştia sunt aleşi), în mod implicit sau direct, din art.8 alin.(2) din Constituţie”, se arată în motivarea CCR.

71 de aleși locali au migrat, la Brașov

În conformitate cu datele centralizate de Prefectura Brașov, la nivelul județului au fost înregistrate 71 de migrări spre alte partide. Astfel, au fost 2 primari, 4 viceprimari, 62 de consilieri locali și 3 consilieri județeni care au părăsit partidul pe lista căruia au candidat și au trecut în altă „barcă”. Lor li se adaugă alți 10 consilieri locali și un consilier județean, de pe lista de supleanți, care au ales să facă aceeași mișcare în toamna anului trecut.

Astfel, în mediul urban, la nivelul municipiului Brașov au fost șase consilieri locali (dintre care și cei doi viceprimari Adrian Atomei și Adina Durbacă) care au trecut în alte partide, la Făgăraș, unul, în Săcele și Codlea, câte trei, la Predeal, Râșnov și Ghimbav, câte unul, iar la Zărnești, trei.

În mediul rural, cele mai multe migrări au fost la Cristian și Drăguș, câte șapte consilieri locali, iar în plus, la Drăguș, și viceprimarul și-a schimbat partidul. În total, la nivelul comunelor au fost înregistrate 47 de migrații politice în perioada  2 septembrie – 17 octombrie 2014, cât ordonanța guvernamentală a permis mutarea dintr-un partid în altul, fără pierderea mandatului de ales local.

Leave a Reply

Your email address will not be published.