Clădirea Băncii Naţionale Săseşti intră în reparații

Clădirea Băncii Naţionale Săseşti intră în reparații

bancorex - banca sasilor brasovMunicipalitatea a primit, la sfârşitul anului trecut, avizele necesare lucrărilor de restaurare a clădirii (construită la începutul secolului trecut) unde a funcționat o sucursală a Bancorex, situată la intersecţia străzilor Republicii şi Michael Weiss.

Ministerul Culturii a emis avizul privind lucrările de reparații de la intersecţia străzilor Michael Weiss şi Republicii, imobil inclus în lista monumentelor istorice de importanță națională.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Brașov, Sorin Toarcea, susține că, până acum, la acest imobil specialiștii ministerului au efectuat o experiză biologică, dar au evaluat și performanțele seismice ale construcției sau posibilitatea restaurării picturilor și decorațiilor murale de pe fațadă, motiv pentru care au fost montate și schelele. În prima etapă, vor fi efectuate lucrările la spațiile interioare, în principal la mansardă. Valoarea estimată a lucrărilor de renovare este de 4,65 milioane euro.

„La sfârșitul anului trecut am primit de la Ministerul Culturii două avize, unul privind conservarea – restaurarea picturilor și decorațiunilor murale, iar celălalt vizând reparațiile capitale ce urmează a se efectua la acest imobil”, a declarat Toarcea.

Construită în 1906 după planurile arhitectului Albert Scheller, clădirea este una din puţinele în stil Art Nouveau din Braşov. Imediat după darea în folosinţă, imobilul a adăpostit sediul Băncii Naţionale Săseşti. Din 1929, până la naţionalizarea din 1948, aici a funcţionat sediul Casei Generale de Economii.

Odată cu sosirea la putere a comuniştilor, clădirea a trecut în patrimoniul statului şi a fost utilizată mai întâi drept sediu al Societăţii Naţionale de Electricitate, iar din 1950 a trecut în administrarea Ministerului Finanţelor. După Revoluţia din 1989, imobilul a fost sediu al Bancorex până acum câţiva ani, când banca a dispărut. Imobilul a fost preluat în proprietate şi administrare de către municipalitate, care a încercat de mai multe ori să-l reabiliteze şi să-l consolideze.

  1. Se poate afla ce valoare are cladirea fostei BANCOREX?Multumesc!

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.