Premieră medicală națională la Brașov: protezarea genunchiului la un pacient cu pseudartroză de femur

Premieră medicală națională la Brașov: protezarea genunchiului la un pacient cu pseudartroză de femur

medici operatieO echipă medicală din cadrul unui spital privat din Brașov a realizat, în premieră națională, o intervenție chirurgicală de protezare a genunchiului la un pacient cu pseudartroză de femur (o fractură veche neconsolidată).

Intervenția a fost realizată sub coordonarea doctorului Bernard Reignier, medic primar ortoped, cu supraspecializare în chirurgia genunchiului, la spitalul „Le Mans Clinique du Pre” (Franța), care i-a avut alături pe prof. dr. Șamotă Iosif, medic primar ortoped și dr. Butum Claudiu, medic primar ortoped.

Intervenția chiurgicală a avut o durată de aproximativ trei ore și a fost una amplă, ce a constat în înlocuirea genunchiului nefuncțional cu o proteză internă și folosirea unui tip special de proteză de genunchi (proteza LEXA), capabilă să rezolve ambele leziuni printr-o singură intervenție chirurgicală și printr-un singur dispozitiv.

„Genunchiul poate fi nefuncțional din mai multe cauze, de obicei cauza cea mai des întâlnită fiind artroza genunchiului (gonartroza). În cazul pacientului nostru, artroza este secundară unor traumatisme anterioare. Specificul cazului este acela că pacientul prezenta asociat, imediat deasupra genunchiului, o veche pseudartroză de femur. Pentru vechea fractură de femur a fost operat în trecut de mai multe ori în alte spitale, fără să se realizeze vindecarea. Intervenția este, astfel, o premieră națională, dat fiind patologia pacientului”, a declarat prof. dr. Șamotă Iosif.

Pacientul este un bărbat de vârstă medie, ce a suferit multiple intervenții în antecedente și care prezenta dureri constante la nivelul genunchiului stâng și o limitare gravă a amplitudinii de mișcare a genunchiului. Tipul de protezare LEXA permite reluarea precoce a mersului, cu sprijin pe piciorul operat în primele 3-5 zile de la intervenție.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.