Concert simfonic la Sala Patria

Concert simfonic la Sala Patria
Raluca StirbatFilarmonica Brașov vă invită joi, de la ora 19.00, la Sala Patria, unde va avea loc un concert simfonic care îl are la pupitru pe Leonard Boga, iar solistă, la pian, este Raluca Știrbăț.
Veți avea ocazia să audiați R. Wagner – Preludiu si moartea Isoldei, Fr. Liszt – Concertul nr. 2 pentru pian si orchestra și
J. Brahms – Serenada nr. 1 in Re major op. 11.

Leonard Boga

Leonard Boga a absolvit secţia Dirijat orchestră a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, unde i-au fost profesori Petre Andriesei (1999-2001) şi Horia Andreescu (2001-2004). Tot la Universitatea  Naţională de Muzică Bucureşti şi tot sub îndrumarea dirijorului Horia Andreescu obţine (2005) şi diploma de Master în Stilistica dirijorală. Pe parcursul pregătirii sale, tânărul dirijor Leonard Boga a avut o serie de întâlniri   profesionale  cu  dirijorii Constantin Bugeanu,   Dorel Paşcu-Rădulescu,   Christian Badea,  Cristian Mandeal, Camil Marinescu, Cristian Oroşanu, a căror influenţă a resimţit-o în evoluţia sa artistică.

A dirijat concertele Orchestrei Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti şi a fost invitat al mai multor filarmonici din ţară: „George Enescu” Bucureşti, „Moldova” Iaşi, „Dinu Lipatti” Satu-Mare, Sibiu, Braşov, „Ion Dumitrescu” Râmnicu-Vâlcea, „Mihail Jora” Bacău, „Paul Constantinescu” Ploieşti, „Muntenia” Târgovişte, Botoşani, evenimente muzicale care i-au prilejuit colaborarea cu o serie de valoroşi solişti: Liviu Prunaru, Alexandru Tomescu, Viniciu Moroianu, Iancu Văduva, Shwan Sebastian.

În anul 2011 a beneficiat de o bursă de studii la „Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen” (DKB). Pe parcursul bursei a fost asistent al dirijorilor John Storgards (dirijor al Filarmonicii din Helsinki şi „BBC Philharmonic Orchestra”) şi Paavo Järvi (dirijor al „Die Deutsche Kammerphilharmonie Bremen” şi „Orchestre de Paris”) în proiectele şi înregistrările cu DKB din acea perioadă.

Raluca Știrbăț

Raluca Ştirbăţ s-a născut la Iaşi. La vârsta de şase ani începe studiul pianului în oraşul natal, la Liceul de Artă Octav Băncilă. Dupa un an de studiu la Academia de Muzică George Enescu din Iaşi, este admisă prima, cu punctaj maxim, la Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, la clasa Prof. Jürg von Vintschger, unde îşi va încheia studiile, obţinând renumita diplomă vieneză Solistendiplomşi titlul de Magister Artium. Raluca Ştirbăţ a debutat la vârsta de zece ani pe scena Filarmonicii Moldova din Iaşi sub bagheta lui Ion Baciu.

Urmează recitaluri şi concerte cu majoritatea orchestrelor simfonice din ţară (printre care orchestra Filarmonicii George Enescu din Bucureşti sau orchestra simfonică şi de cameră a Radioteleviziunii române), aflate sub baghete de renume: Cristian Mandeal, Emanuel Elenescu, Emil Simon, Ludovic Bacs, Ilarion Ionescu-Galaţi, Ovidiu Bălan, Camil Marinescu, Paul Popescu, Gheorghe Costin, Koji Kawamoto, Misha Katz, Nayden Todorov  ș.a.

Participă la festivaluri internaţionale de renume din Austria, Elveţia, Polonia, Ungaria, , Bulgaria, România sau Republica Moldova. Este invitată să concerteze în întreaga Europă, dar și în Iran, Singapore, Cipru, Turcia, Tunisia, Maroc. Efectuează numeroase imprimari pentru case de discuri  din SUA,  Elveția, Ungaria, Austria etc. Este câștigătoarea a numeroase concursuri şi festivaluri naţionale şi internaţionale. Imprimarile ei sunt difuzate la posturi de radio din Austria, Elveţia, Italia, Romania, Ungaria, Bulgaria, Turcia, Maroc ş.a.

În 2011 – la 130 de ani de la naşterea lui George Enescu – , Raluca Ştirbăţ a lansat la casa de discuri Gramola din Viena un album solo cu lucrări de Enescu, Silvestri, Constantinescu şi Rahmaninov , iar în luna august a aceluiași an a înfiinţat la Viena Societatea Internaţională George Enescu. De asemenea, pianista este activă şi în domeniul cercetării muzicologice, fiind solicitată să participe în cadrul unor simpozioane internaţionale organizate de instituţii de renume. De curând, Raluca Știrbăț și-a susținut teza de doctorat cu tema Creaţia pentru pian a lui George Enescu care a fost apreciată de personalități marcante ale vieții muzicale românești drept „o reușită majoră și de referință pentru muzicologia românească”.

Anul trecut, pianista și-a lansat la casa vieneză Gramola noul album solo „GO-BETWEEN, zwischen Tanz und Traum” ce cuprinde, alături de capodopere ale repertoriului pianistic universal (Franck, Debussy, Bartók), două premiere din creația muzicală românească (lucrări de George Enescu și Mihail Jora). Raluca Știrbăț este inițiatoarea campaniei internaționale de salvare a casei Enescu din Mihăileni, jud. Botoșani. Pentru meritele artistice excepționale și pentru angajamentul social, Ministerul de Interne al Austriei i-a acordat în martie 2013 titlul de „Mesager al integrării”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.