Victor Ponta se laudă cu excedent bugetar sacrificând economia şi locurile de muncă

Victor Ponta se laudă cu excedent bugetar sacrificând economia şi locurile de muncă

ialomitianuVictor Ponta se laudă cu un fals succes, spunând că a realizat excedent bugetar pe primele nouă luni din anul 2014, ascunzându-le românilor că acest lucru a fost realizat printr-o politică severă de austeritate şi nu printr-o îmbunătăţire a colectării veniturilor bugetare. Victor Ponta a tăiat investiţii de 14 miliarde în primele nouă luni din 2014 sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul. Conform execuţiei bugetare pe primele nouă luni investiţiile publice au fost de 16 de miliarde lei faţă de 30 miliarde lei cât era prevăzut pentru această perioadă în bugetul pentru anul 2014. Situaţia investiţiilor publice pe primele nouă luni din 2014 este şi mai dramatică, deoarece acestea sunt mai mici cu 4 miliarde lei faţă de perioada similară din anul precedent. Consecinţele sunt dezastruoase: şantierele unde se demaraseră în 2010-2011 construcţia de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii îşi închid firmele, iar muncitorii sunt trimişi acasă.

Din execuţia bugetară pe primele nouă luni din anul 2014 rezultă o situaţie dezastruoasă a încasărilor bugetare deşi Victor Ponta se laudă în campania prezidențială cu o bună colectare a acestor venituri. Încasările bugetare pe această perioadă sunt mai mici cu 8 miliarde lei faţă de prevederile bugetare. Ritmul încasărilor bugetare pe primele nouă luni din 2014 este de 5,5% faţă de prevederile bugetare de 8,5%. Este clar că Victor Ponta va înregistra în 2014 acelaşi eşec ca şi în 2013 şi anume încasări bugetare sub 32%, exact ca în anul 2009 când România era în plină criză financiară. Cea mai slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la TVA unde ritmul de încasare este de 0,8%, faţă de 11% cât era prevăzut în bugetul pe 2014. Cauzele proastei colectări a TVA în această perioadă sunt: reducerea dramatică a puterii de cumpărare a românilor şi creşterea evaziunii fiscale sub guvernarea Victor Ponta.

O slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la sume primite de la Uniunea Europeană şi anume 36,9% din prevederile bugetare ale acestui an. Situaţia atragerii acestor sume nu se va îmbunătăţi nici în trimestrul 4, deoarece Victor Ponta a tăiat la ultima rectificare bugetară din acest an aproximativ 4 miliarde lei, sume ce reprezentau cofinanţarea pentru atragerea de fonduri europene. Slaba atragere de fonduri europene se datorează lipsei de proiecte promovate sub guvernarea lui Victor Ponta.

În 2 ani şi jumătate de când a preluat guvernarea, Victor Ponta nu a demarat nici un proiect, dar absolut nici un proiect, de care să-şi lege numele, deşi a avut la îndemână atât bani gratuiţi de la Uniunea Europeană, dar şi bani de la bugetul de stat, colectaţi prin noi taxe, cum ar fi acciza la benzină pentru autostrăzi. Este uşor de anticipat faptul că Victor Ponta nu va construi nimic pentru români nici dacă ar mai guverna 10 ani, pentru că este vădit incompetent, nefiind capabil nici măcar să finalizeze proiectele demarate în anii 2010-2011.

Şi mai grav este faptul că sub guvernarea lui Victor Ponta, decalajele dintre România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene s-au adâncit şi mai mult, ducându-i pe români în topul celor mai prost plătiţi angajaţi din UE, cu pensionarii cei mai săraci şi cu unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe şi impozite, care afectează cea mai mare parte a veniturilor unei familii. Românii nu mai consumă! Românii doar plătesc taxe!

Dacă ar fi cinstit, Victor Ponta ar schimba de urgenţă sloganul de campanie scris pe sutele miile de afişe şi ar scrie: „mândri că românii sunt săracii Europei” sau „mândri că v-am băgat din nou în recesiune”. Îi mai cerem lui Victor Ponta să renunţe la politica absurdă de austeritate deoarece îi condamnă pe români la sărăcie pe termen lung, prin pierderea locurilor de muncă şi scăderea puterii de cumpărare.

  • Gheorghe IALOMIŢIANU
  • Deputat PDL

Leave a Reply

Your email address will not be published.