PSD pregătește dezastrele cu noul Cod Silvic

PSD pregătește dezastrele cu noul Cod Silvic

mihai dontuÎn plină precampanie electorală pentru alegerile prezidenţiale, PSD şi candidatul său la prezidenţiale, premierul Ponta, promovează, pe repede înainte, nişte modificări ale Codului Silvic controversate, ilogice şi care nu au absolut nicio legătură cu ceea ce a susţinut şi semnat, exact acum un an, acelaşi premier, în numele Guvernului, care a depus atunci spre dezbatere în Parlament, un proiect de modificare a Codului Silvic cu totul diferit de cel pe care-l susţine astăzi! Acel Cod Silvic avea rolul de a susţine şi proteja fondul forestier al României şi de a combate drastic tăierile ilegale de păduri, dar şi de a elimina, pe termen lung, efectele acestora în privinţa inundaţiilor şi a alunecărilor de teren, două dintre problemele majore cu care românii se confruntă an de an, în anotimpurile ploioase.

Dacă vrem să ne lămurim cam cum se traduce în limbajul PSD consecvenţa în actul de guvernare, avem în faţă cel mai elocvent exemplu în acest sens,  sau, mai bine zis, cum se suceşte, de azi pe mâine, complet pe dos, reforma promisă de Guvernul Ponta în Programul de guvernare din 2012!

Astfel, aşa cum am menţionat şi mai sus, în octombrie 2013, sub semnătura premierului Victor Ponta, era depus în Parlament un proiect de lege pentru modificarea Codului Silvic care, prin prevederile sale iniţiate de colega noastră Lucia Varga, în calitate, la acea vreme, de ministru delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură şi susţinute de PNL, contribuia la combaterea corupţiei, sprijinirea agenţilor economici din industria lemnului şi a proprietarilor de păduri. Dar acel proiect a fost ciopârţit de parlamentarii PSD, suferind modificări radicale, iar schimbările reformatoare de protecţie şi conservare a pădurilor au fost eliminate.

Astăzi, 127 de deputaţi şi senatori PSD, printre care, de această dată, şi deputatul Victor Ponta, propun, printr-o altă iniţiativă legislativă, modificări negative, substanţiale aleCodului Silvic. Prin această nouă propunere a PSD, care a trecut deja cu viteza fulgerului de Senat şi urmează să fie adoptată şi de Camera Deputaţilor prin procedură de urgenţă, se deschide larg poarta celor interesaţi pentru defrişări, se statuează – culmea, în aceeaşi Românie deja defrişată pe jumătate – înjumătăţirea suprafeţei pe care România ar trebui să o împădurească până în 2030 şi se dă posibilitatea – oare de ce? – RA-APPS ca acesta să-şi  poată înfiinţa propriul ocol silvic.

Mai mult decât atât, trebuie semnalat faptul că prin modificările propuse de către parlamentarii din arcul guvernamental, din fondul forestier naţional vor fi scoase perdelele forestiere de protecţie, jnepenişurile şi păşunile, care vor putea fi defrişate cu riscul alunecărilor de teren şi al altor efecte ale inundaţiilor!

Dacă un astfel de Cod Silvic va trece de Parlament, subliniez cu îngrijorare faptul că vor fi destule consecinţe negative: fondul forestier naţional se va diminua mult, va crește masiv riscul de inundaţii şi alunecări de teren după defrişări şi vom avea mai puţin aer curat, dar şi mai puţină resursă de lemn pentru industrie.

Mă întreb cum este posibil ca acest gen de măsuri să fie susţinute de acelaşi premier-deputat care a asistat, din nefericire, chiar în această vară, în repetate rânduri, la dezastrele produse de inundaţii în mai multe judeţe din ţară şi a văzut, în direct, prin ce drame trec mii de familii lăsate fără bunuri sau adăpost!

  • Mihai Donțu, 
  • deputat PNL

Leave a Reply

Your email address will not be published.