Au început înscrierile pentru funcțiile de președintele și locțiitorul secțiilor de votare

Au început înscrierile pentru funcțiile de președintele și locțiitorul secțiilor de votare

alegeri-urna votÎn vederea organizării alegerilor pentru funcția de președinte al României, din anul 2014, Prefectura Brașov a început înregistrarea cererilor de înscriere în listele din care vor fi desemnați prin tragere la sorți, președintele și locțiitorul secțiilor de votare din județul Brașov.

Modul de întocmire şi avizare a listelor cuprinzând persoanele care pot fi desemnate preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora este reglementat de Hotărârea nr. 15/2013, emisă de Autoritatea Electorală Permanentă.

În procedura de avizare pot intra doar persoanele care au întocmit cereri de înscriere şi care figurează în evidenţele AEP că au mai exercitat funcţia de preşedinte sau locţiitor la cel puţin un scrutin anterior, sau care au participat la un program de instruire organizat de AEP.

Poate fi înscrisă în aceste liste orice persoană care îndeplineşte următoarele condiţii:

  • are cetăţenia română;
  • cunoaşte limba română, scris şi vorbit;
  • are drept de vot;
  • are o stare de sănătate corespunzătoare îndeplinirii funcţiei;
  • nu are apartenenţă politică;
  • nu se află într-unul din cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege;
  • nu este urmărită penal, trimisă în judecată penală sau condamnată penal.
  • a absolvit cel puţin învăţământul general obligatoriu (la tragerea la sorţi vor avea prioritate persoanele cu studii juridice);

 

Pentru activitatea prestată, președinții și locțiitorii beneficiază de o indemnizație de 85 lei / zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile pentru  primul tur de scrutin și nu mai mult de 4 zile pentru  cel de al doilea tur. Pentru  această indemnizație se datorează, se reține și se virează numai impozitul pe venit, potrivit legii.

Persoanele interesate pot adresa cererea de înscriere Primăriei din localitatea de domiciliu sau la Prefectura Braşov.

La sediul Prefecturii, cererile de înscriere (model tip), se pot depune de luni până joi, între orele 8.00 – 16.30, și vineri între orele 8.00 – 14.00, la Biroul Registratură, parter camera 1.

Loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Anunţuri mică publicitate

0 Shares
Share via