„Zilele Forestierului”, în Poiana Brașov

„Zilele Forestierului”, în Poiana Brașov

Nicolae Tucunel Zilele forestieruluiÎn zilele de 4 și 5 septembrie va avea loc la Poiana Brașov evenimentul dedicat Zilelor Forestierului din România în organizarea Asociației Forestierilor din România – ASFOR în colaborare cu Federației Sindicatelor Libere din Industria Lemnului – FSLIL.

Evenimentul este legat de  o tradiție mai veche, prin care este marcat începutul anului forestier, care are loc la 1 septembrie. Sărbătoarea este dedicată celor care prin activitatea lor slujesc pădurea prin aplicarea operațiunilor de exploatare și valorificare a masei lemnoase în conformitate cu tratamentele impuse de regimul silvic, astfel încât să i se asigure acesteia dezvoltarea de care are nevoie, iar una din cele mai importante resurse ale globului – lemnul, să fie transformată în bunuri de larg consum și cu folosință îndelungată.

Momentul cel mai dinamic al manifestărilor îl va reprezenta întrecerea mânuitorilor de fierăstrău mecanic, utilajul prin folosirea căruia se fac în pădure intervențiile de care aceasta are nevoie. Întrecerile vor avea loc pe Pajiștea Hotelului Alpin în data de 4 septembrie, începând cu ora 14:00,  și se vor desfășura în conformitate cu Regulamentul internațional al unei competiții profesional – sportive, la care România a avut un campion mondial la proba de doborâre din cadrul Campionatului Mondial din anul 1994, de la Poiana Brașov, în persoana lui Babătă Vasile, care va participa și de această dată. Vor participa alături de el cei mai buni mânuitori ai fierăstrăului din România, selectați prin probe preliminarii.

ASFOR și FSLIL vor acorda premii primilor trei clasați la fiecare din cele patru probe care se vor desfășura, respectiv

  • – proba de pregătire a fierăstrăului mecanic,
  • – proba de curățire de crăci a unui buștean,
  • – proba de tăiere combinată,
  • – proba de tăiere de precizie.

Toate aceste probe se execută contracromoetru.

Acest eveniment va fi de asemenea un prilej de întâlnire al reprezentanților instituțiilor și organizațiilor care activează în domeniul forestier, ocazie cu care vor fi din nou puse în discuție problemele actuale ale domeniului, respectiv Codul Silvic și actele subsecvente menite să conducă la atestarea riguroasă a agenților economici care au dreptul de a efectua lucrări de exploatare a lemnului, la elaborarea unui regulament unitar de vânzare a masei lemnoase și de urmărire a circulației materialului lemnos în vederea combaterii tăierilor ilegale și pentru o mai bună valorificare a unei resurse naturale regenerabile, care poate asigura o valoare adăugată mai mare și creere de locuri de muncă de care este atâta nevoie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.